reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Američané utahují šrouby: TSMC nebude moci dodávat firmě Huawei

30.3.2020, Jan Vítek, aktualita
Američané utahují šrouby: TSMC nebude moci dodávat firmě Huawei
Společnost Huawei upadla v nemilost vlády USA, dle níž její produkty představují bezpečnostní riziko. Už dlouho se přitom mluví o tlaku na tchaj-wanskou společnost TSMC, který by měl přinést konec jejích dodávek pro Huawei. 
Nyní se tak potvrzuje, že můžeme očekávat konec spolupráce mezi TSMC a společností Huawei prostřednictvím HiSilicon, jak nedávno hlásil třeba server Digitimes. Nyní nám Reuters hlásí, že americká vláda dále utahuje šrouby a zavádí pravidla, která zakazují i cizím společnostem obchodovat s Huawei, aniž by k tomu držely příslušnou licenci, přičemž jde o takové společnosti, které využívají výrobní zařízení od amerických společností. Zdroje pak toto opatření komentují tak, že bylo v podstatě vytvořeno na míru k tomu, aby ustal obchod mezi TSMC a Huawei, čili výroba SoC pro chytré telefony a jiné produkty čínské firmy. 
 
 
Společnost Huawei si přitom dříve dokázala rychle najít náhradní dodavatele komponent a jiného zboží poté, co vstoupil platnost zákaz obchodování přímo s americkými firmami. Jenomže pokud nebude moci využít výrobní linky společnosti TSMC a nejspíše ani Samsungu, znamená to, že bude odříznut od nejmodernějších procesů a to už jen tak vyřešit nepůjde. Asi největší šancí pro Huawei by pak bylo urychlené spuštění 7nm produkce v čínské firmě SMIC, které se chystá na letošní podzim a pokud chce Huawei na trh dodávat produkty pro 5G, je to v podstatě nezbytnost. 
 
Obecně je tak nové opatření Američanů viděno právě jako snaha dupnout na brzdu rozjeté firmy Huawei, aby nemohla hrát významnou roli v rozšíření 5G technologií ve světě, což platí jak pro koncová zařízení, tak pro potřebnou infrastrukturu. 
 
Čínský tisk zase nedávno pohrozil, že tato opatření se Američanům mohou vymstít a v odvetě by se mohlo rozhodnout o zastavení dodávek zdravotnických materiálů a produktů, které dnes potřebuje celý svět a USA nevyjímaje. Od čínské strany se také očekává, že tato opatření ji přimějí k ještě vyššímu tempu vývoje nových technologií pro výrobu čipů a obchodní právník Doug Jacobson varuje, že to může mít velice negativní dopad i na americké společnosti. Huawei si bude nucen vytvořit zcela vlastní dodavatelský řetězec, na který už americká strana nebude mít vliv a také z něj nebude profitovat. 


reklama