reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aplikace s malwarem XCodeGhost napadly 128 milionů uživatelů iOSu

8.5.2021, Milan Šurkala, aktualita
Aplikace s malwarem XCodeGhost napadly 128 milionů uživatelů iOSu
V rámci soudní pře mezi společností Apple a Epic Games přišly na přetřes i e-maily, které ukazují detaily více než 5 let starou záležitost. Nyní totiž vyšlo najevo, že malware xCodeGhost v roce 2015 napadl 128 milionů uživatelů Applu.
Produkty společnosti Apple jsou obecně považovány za bezpečnější než konkurenční platformy. Důvodů je více, jedním z nich je třeba fakt, že na iOSu běží většina aplikací v sandboxu, odkud nemá přímý přístup k systému ani ostatním aplikacím a jejich datům. Dalším důvodem je i zevrubnější kontrola aplikací v App Store. Ale ani ta není dokonalá, jak ukazuje kauza XCodeGhost z roku 2015. Ta se znovu objevila na světlu světa v rámci soudní pře mezi společnostmi Apple a Epic Games. Objevily se zde totiž e-maily, které se vrací k této 6 let staré kauze, o které se nyní dozvídáme další detaily. Tím je např. to, že malwarem bylo tehdy postiženo 128 milionů uživatelů operačního systému iOS.
 
Apple XCode
 
XCode je oficiální vývojářské prostředí a kompilátor pro aplikace na iOS. Před několika lety se ale objevily podvržené varianty XCode, které obsahovaly malware, jenž se pak dostal i do jím zkompilovaných aplikací. Celá kauza pak získala jméno XCodeGhost. Tehdy se počet napadených aplikací odhadoval na několik tisíc. Zveřejněné e-maily nyní prozrazují, že šlo o více než 2500 aplikací, mezi nimiž bylo např. i Angry Birds 2. Celkově si malware v závadných aplikacích stáhlo 128 milionů uživatelů v celkem 203 milionech staženích. Naštěstí ale díky omezením iOSu nebyl malware schopen stáhnout citlivá data. Mezi nimi byl např. seznam aplikací, obecné informace o systému, ale naštěstí žádné osobní údaje nebo hesla.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama