reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple iCloud nyní běží na serverech Googlu

27.2.2018, Milan Šurkala, aktualita
Apple iCloud nyní běží na serverech Googlu
Společnost Apple už opět přesunula svůj iCloud k jinému poskytovateli cloudových služeb. Oficiální dokumenty potvrzují, že dala sbohem Microsoftu a nyní přešla ke konkurenci, na servery Googlu.
Cloudová sužba Applu iCloud neběží na serverech Applu, jak by se možná dalo očekávat. iCloud obvykle běžel u jiných externích poskytovatelů cloudových služeb a Apple už byl u všech největších. V minulosti, ale i současnosti využívá Amazon Web Services a v posledních letech to byl Microsoft Azure. Podle posledního dokumentu ohledně bezpečnosti systému iOS 11 se ale na straně 53 píše, že jsou využívána řešení dalších stran, nejen již zmiňovaný Amazon, nicméně také právě Google Cloud Platform.
 
Apple iCloud logo
 
Pokud tedy máte rádi Apple a naopak se vám nelíbí Google, budete se muset smířit s tím, že zprostředkovaně využíváte služeb Googlu. Tato data jsou ale pochopitelně šifrována pomocí AES-128 a navíc jsou ukládána tak, aby nebylo možné zjistit, která data patří kterému uživateli (neobsahují žádnou informaci o "majiteli" dat). Google by tam neměl mít možnost z dat vytáhnout jakékoli informace.
 
Připomeňme, že Amazon má prim v cloudových službách a jeho podíl na trhu dosahuje 62 %. Microsoft Azure se pak musí spokojit s 20 % a Google Cloud Platform je na pouhých 12 %. Zakázka ze strany Applu tak může být pro Google dost cenná. Zatím ale není jasné, kdy ke změně došlo. Loňský dokument z jara 2017 totiž zmiňuje ještě platformu Azure.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama