reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple lobuje za znemožnění práva opravovat si hardware

19.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Apple lobuje za znemožnění práva opravovat si hardware
Právo opravovat si sám hardware je velké téma především v Americe, kde se týká vedle IT třeba také traktorů. Nyní ale budeme mluvit o společnosti Apple, která má lobovat právě za to, aby si lidé nemohli svůj hardware opravit sami.
V USA v posledních letech nabývá na síle hnutí, které chce zajistit občanům garanci práv na to, aby si mohli sami opravovat elektroniku a výrobci jim v tom nemohli bránit. Tito výrobci pak nepřekvapivě zase u zákonodárců lobují za to, aby to zákazníci zaručeno neměli. Vzpomenout můžeme také na případ John Deere, který argumentuje, že pokud by dal uživatelům do rukou možnost zasahovat do firmwaru svých strojů, sám by tak v podstatě vyzrazoval svá obchodní tajemství.





Firmy jako Apple svůj postoj z pochopitelných důvodů raději tak veřejně nevyzrazují, ale veřejné záznamy státu New York ukazují, že právě Apple se velice snaží o to, aby žádný zákon zajišťující právo na opravu neprošel. Jedná se právě o Fair Repair Act, který by výrobcům nařídil, aby nabídli do běžného prodeje diagnostické nástroje a informace potřebné k tomu, aby si každý mohl své zařízení opravit sám s využitím dostupných náhradních dílů. Odpůrci tohoto návrhu namítají, že třeba v případě motorů by bylo neodborné zasahování do řídicích jednotek nezodpovědné a mohlo by způsobit řadu tragédií. Nicméně nyní jde především o elektroniku, které může leda tak explodovat baterie, čehož nelze dosáhnout tak snadno.

Zmíněný zákon se týká právě New Yorku a pak existují podobné snahy i ve státě Nebraska. Tam měl Apple argumentovat tím že by se z ní stala Mekka pro hackery, jako by snad mělo oficiální právo opravit si iPhone způsobit jejich příliv. A když mluvíme o iPhonech, tak si můžeme ukázat tento screenshot. Ten se začal objevovat po aktualizaci, která objevila, že telefon byl předtím opraven neautorizovaným servisem, nebo prostě doma na koleně.





Máme tu tak souboj mezi New Yorkou organizací Digital Right to Repair Coalition, která ve snaze podpořit nový zákon utratila přes 5000 dolarů, ale celkem 367 tisíc dolarů bylo utraceno v rámci lobingu společnostmi bojujícími proti zákonu, a to jen mezi lednem a dubnem.

Je naprosto zřejmé, že společnosti skrývající se za snahu zajistit zákazníkům ten nejlepší servis se děsí především toho, že by si někdo mohl sám a doma opravit svůj telefon, tablet, počítač či jiné zařízení a neběžel ihned do obchodu pro nový, nebo neutrácel za autorizovaný servis.

Zdroj: Extremetech
reklama