reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple M1 Pro/Max jsou velmi efektivní pro těžbu Etherea, MacBook ale nezaplatí

13.11.2021, Milan Šurkala, aktualita
Apple M1 Pro/Max jsou velmi efektivní pro těžbu Etherea, MacBook ale nezaplatí
Už dobře víme, že procesory Apple M1 Pro a M1 Max mají velmi vysoký výkon. Otázkou ale je, jak jsou na tom v těžbě kryptoměn. Na internetu se už objevují testy, které ukazují velmi dobrou efektivitu. To ale neplatí o výkonu.
O procesorech Apple M1 Pro a M1 Max jsme mluvili už několikrát a ukázalo, že mají velmi vysoký výkon procesoru i GPU. Otázkou ale bylo, nakolik jsou dobré i pro těžbu kryptoměn pomocí GPU. Na grafických kartách se těží např. Ethereum, a aby něco takového bylo rentabilní, musí to vytěžit kryptoměnu za vyšší částku, než je cena spotřebované elektřiny. Tento zbytek navíc musí zaplatit HW, na kterém se těží. Jestli je něco takového možné, na to se podíval youtuber na kanálu UDF Tech.
 
Apple M1 Max
 
Ten použil MacBook Pro s 16jádrovým GPU a 16 GB paměti. Plně vybavená verze s 32jádrovým GPU by tak nejspíš měla dosáhnout zhruba 2násobného výkonu. A co zjistil? Ukázalo se, že GPU v procesorech M1 je velmi efektivní, bohužel ve stávající variantě aplikace pro těžbu také dosti pomalé. Zde se ani zdaleka neblíží výkonu, který by odpovídal tomu, co ukazovaly testy v benchmarcích a hrách.
 
Dle jeho testu je 16jádrové GPU v M1 Pro schopno dosáhnout výkonu 5,8 MH/s, což opravdu není mnoho. Na druhou stranu spotřeba samotného GPU byla jen 5,8-6,2 W. To dělá cca 1,05 W na MH/s. Pro zajímavost, podtaktovaná RTX 3060 Ti může mít při těžbě cca 120W spotřebu a výkon okolo 60 MH/s (tedy 2 W na MH/s). Jenže nesmíme zapomenout na to, že při těžbě není aktivní jen samotné GPU, ale také celý procesor, tedy i CPU část a paměť, což spotřebu u Applu vyžene na cca 14-16 W a celý notebook dle youtubera bral obvykle okolo 17 W, a to se už dostáváme na 2,9 W na MH/s (totéž bychom ale měli započítat i u počítačů s GPU AMD a Nvidia, kde také nepůjde jen o spotřebu samotného GPU).
 
 
Dáme-li to do kalkulačky, tak při dnešní ceně Etherea 4640 USD by to denně znamenalo 0,45 USD (cca 10 Kč). Započítáme-li českou cenu elektřiny pro domácnosti okolo 5,8 Kč za kWh (tedy 0,26/kWh), pak by denní náklady byly 0,106 USD (2,34 Kč) a výsledný zisk asi 0,344 USD denně (7,6 Kč). Za rok to máme 125,5 USD (2770 Kč). Efektivita je tedy velmi dobrá, ale výkon u těžby Etherea tak nízký, že by se notebook s cenou od 2299 USD (s 16jádrovým GPU ve 14" verzi se 16 GB pamětí, resp. 2699 USD za 16" verzi) splácel 18 let, resp. 21,5 roku. MacBook Pro by se takto vlastně nikdy nezaplatil. U verze s 32jádrovým GPU by mohly být denní zisky dvojnásobné (uživatelé hovoří o výkonu přes 10,2 MH/s), nicméně při jeho vyšší ceně by to i tak znamenalo zaplacení za 10 let a více.
 
Otázkou je, proč je výkon GPU Applu při těžbě tak nízký. Víme, že jeho GPU si dokáže vzít až 60 W u nejvýkonnější verze (tedy odhadem cca 30 W u 16jádrové), takže nějakých 6 W ukazuje, že zdaleka není využit celý potenciál a má jen pětinovou spotřebu proti maximu. Má i při těžbě také jen pětinový výkon? Je HW Applu nevhodný pro těžbu už svým návrhem, nebo je to jen software, který pro něj není optimalizován? To nevíme.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama