reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple M2 Max s 12 jádry CPU otestován

1.12.2022, Milan Šurkala, aktualita
Apple M2 Max s 12 jádry CPU otestován
Apple chystá nové procesory M2 Pro a M2 Max, které by se měly objevit a aktualizovaných počítačích Macbook Pro a dalších produktech Applu. Nyní se objevil výsledek benchmarku výkonného modelu M2 Max s 12 jádry.
Společnost Apple už představila novou generaci procesoru M2, přičemž šlo o rozumnou evoluci, ale rozhodně ne o nějaký extrémní skok kupředu. Totéž asi můžeme čekat od procesorů M2 Pro a M2 Max. Zatímco M1 Pro byl nanejvýš 10jádrovým CPU s 16jádrovým GPU a M1 Max pak 10jádrovým CPU s 32 jádry GPU, M2 Max by si měl polepšit až na 12 CPU jader. To by mělo dopomoci zejména vícevláknovému výkonu, nicméně jak se ukazuje, nový M2 Max by měl přidat i na frekvenci, což by se mělo projevit také na jednovláknových výsledcích.
 
Apple M2
 
Ve výsledku benchmarku Geekbench 5 totiž bylo zjištěno, že procesor má frekvenci zvýšenou z 3,2 GHz na 3,54 GHz (a dosahoval v testu až 3,7 GHz), disponuje 4 MB L2 cache a testovaný počítač Applu měl 96 GB unifikované paměti. Jednovláknový výsledek dosáhl na 1889 bodů. M1 Max se v této disciplíně pohyboval okolo 1760 bodů, což by pro připravovanou novinku znamenalo zhruba 7 % výkonu navíc. Vzhledem k frekvenci o 10 % vyšší je to ale trochu zklamáním a očekávali bychom asi lepší výsledek okolo 1950 bodů.
 
Pokud jde o vícevláknový výkon, tady by se měl projevit vyšší počet jader a snad i vyšší takt. Dosaženo bylo 14568 bodů. Předchůdce v tomtéž testu dosahoval v průměru okolo 12100 bodů, takže tady hovoříme o nárůstu výkonu o nějakých 20 %, což by akorát tak odpovídalo nárůstu počtu jader. Dá se však předpokládat, že u konečné verze tato čísla trochu povyskočí, protože jednak jde ještě o nepředstavený čip, který nemusí být plně odladěný a software si s ním nemusí plně rozumět, jednak teoretické předpoklady by naznačovaly o něco větší rozdíly.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama