reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple macOS Monterey přináší Universal Control, lepší Safari i Shortcuts

7.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Apple macOS Monterey přináší Universal Control, lepší Safari i Shortcuts
Před pár chvilkami skončila úvodní keynote konference Apple WWDC 2021 a nyní se můžeme podělit o první zveřejněné novinky. Operační systém Apple MacOS Monterey např. přináší možnost ovládání více zařízení z jednoho počítače.
Úvodní keynote vývojářské konference Apple WWDC 2021 máme za námi. Na ní byly už tradičně představeny nové verze operačních systémů pro produkty Apple. Nejprve se tak podíváme na nový macOS Monterey. Ten přináší spoustu novinek a asi jednou z těch nejzajímavějších je Universal Control. Tato funkce dovoluje ovládat pomocí počítače s macOS další zařízení s macOS nebo iPadOS. Pracovní plocha se rozšíří na další zařízení v okolí, které pak fungují jako další monitory a je tak možné např. myší z MacBooku ovládat iPad, dokonce z něj přetáhnout soubory zpět do Macu, a to i přes více zařízení.
 
Apple macOS Monterey
 
Z iPhonů se do macOSu dostala také funkce Shortcuts (Zkratky). Ta umožňuje předdefinovat si oblíbené akce a např. spustit několik aplikací najednou. FaceTime dostal funkci SharePlay, kdy více lidí v rámci jedné konverzace může sledovat např. stejný film nebo poslouchat stejnou hudbu. Máme zde i sdílení obrazovky, prostorové audio, více možností rozvržení miniatur v konverzacích i režim Portrét, který rozmaže pozadí za danou osobou. FaceTime je možné používat i na zařízeních s Windows a Android, kde budou fungovat v rámci prohlížeče, a i zde lze počítat s end-to-end šifrováním.
 
Apple macOS Monterey
 
Značného vylepšení se dočkal i prohlížeč Safari. Z něj zmizely nadbytečné prvky, panely byly sloučeny s vyhledávacím řádkem, takže každé záhlaví panelu se při jeho aktivaci stane zároveň místem pro vyhledávání. Ovládací prvky byly sloučeny do rozklikávacích menu, možné je také shlukování více panelů do skupin, jejích ukládání i sdílení napříč zařízeními. Stejně jako u iOSu 15, i zde přibyla funkce Focus, která rozšiřuje možnosti úpravy notifikací. Volbou stavu lze např. potlačit notifikace určité skupiny aplikací (např. status "práce" povolí notifikace pracovních aplikací a zprávy od kolegů, zatímco "osobní" naopak povolí zprávy od rodiny a přátel...).
 
Máme zde i Rychlé poznámky a na macOS se dostala také funkce AirPlay, která dovoluje přehrávání obsahu z jiného zařízení Apple. Live Text pak umí najít a vybrat text v obrázcích, na základě něho vyhledávat další informace, případně je také překládat. Pokud jde o soukromí, lze využít funkci Hide My Email, která vytvoří další e-mailovou adresu, která bude přeposílat zprávy do hlavní e-mailové schránky, ale zároveň bude jednoduché ji v případě další nepotřeby zrušit.
 
Zdroj: apple.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama