reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple představil nové barevné iMac: čip M1 pod 4,5K Retina displejem

21.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Apple představil nové barevné iMac: čip M1 pod 4,5K Retina displejem
Apple vysílá na trh nové počítače iMac, které budou dostupné ve štíhlém AiO provedení v celém spektru pastelových barev. Uplatní se zde čip M1 a 24palcové displeje Retina s rozlišením 4,5K. 
Nové iMacy jsou pouze 11,5 milimetru tlusté a mají velice jednoduchý design AiO počítače, což se ovšem podepíše na ergonomii, respektive na tom, že stojan zde neumožní nastavit výšku obrazovky, přičemž základna není zrovna široká a nepůsobí moc stabilně. 
 
 
Zaměřme se ale raději na hardwarovou výbavu, které vévodí firemní SoC M1, jehož nasazením se Apple ještě více osvobozuje od Intelu. Jedná se o až 8jádrové SoC, které bude dle výrobce o 85 % výkonnější než CPU v předchozích iMac (21,5") založených na Intelu a pak máme počítat s cca dvojnásobným výkonem GPU v jistých aplikacích jako Affinity Photo a Photoshop. Nic konkrétnějšího se ale z tiskovky nedozvíme.
 
Sledovat pak budeme 24palcový 4,5K displej 4,5K (11,3 milionů pixelů) s neobvyklým rozlišením 4480 x 2520 pixelů. Dosahuje jasu až 500 nitů a nabídne technologii Apple True Tone a pokrytí barevného prostoru DCI-P3. 
 
 
 
Dále se Apple chlubí Full HD kamerou FaceTime HD, která má být vůbec nejlepší, již firma kdy nabídla v rámci počítačů Mac. Poskytnout má vysoce kvalitní video a schopnost snímat v nízkém osvětlení a doplňuje ji pole třech mikrofonů a šest reproduktorů s prostorovým audiem. 
 
Zákazníci si také mohou vybrat ze třech modelů klávesnice Magic Keyboard, které nabízí i systém Touch ID pro odemknutí počítače, platby, atd. Každý nový iMac pak obsahuje dva porty Thunderbolt, na něž můžeme navěsit třeba další 6K displej a dále tu máme coby hlavní síťové rozhraní Wi-Fi 6, pak i dva prosté USB C (pouze v osmijádrové verzi) a 1Gb/s Ethernet v napájecím adaptéru, který se napojuje na vlastní nový speciální konektor. 
 
iMac 2021 budou na trhu od konce letošního května, přičemž předobjednávky odstartují 30. dubna. Ceny zůstávají stejné a začínají na 1299 USD, což zahrnuje sedmijádrový M1, 256GB SSD a 8 GB operační paměti. Za dalších 200 dolarů dostaneme už osmijádrový M1, čili plnou verzi se dvěma USB C navíc, ovšem se stále stejným SSD a operační pamětí. V obou případech bude možné si přiobjednat SSD s vyšší kapacitou a více RAM, ale zatím takové nabídky nebyly zveřejněny. 
 
Zdroj: TZ Apple


reklama