reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
2.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
Applu se pod vedením Tima Cooka opravdu hodně daří. Firma má hodnotu přes 2,5 bilionu USD (nedávno měla dokonce více než 3) a uživatelská základna iPhonů se v USA stále zvětšuje, alespoň co se tržního podílu týče.
Bison (808) | 4.9.202222:14
V EU sa Apple naopak nedarí, Android tu válcuje jablká na mušt , rozhoduje pomer cena výkon a Apple ponúka drahé prístroje , za jeden má Európan 3ks placiek ktoré mu poslúžia rovnako dobre .
Odpovědět5  1
freaky_b (7) | 3.9.20229:30
Bohuzel mezi lidmi, prevazuje nazor, ze iPhone je prestiz, takze mnoho lidi neresi vykon pripadne kvalitu zpracovani. Obvzlaste v narodu slaboduchych militantnich Americanu :­-­) Uz jsem i v TV reportazi zaznamenal hlasku, ze budto Apple nebo Samsung :­-O
Odpovědět3  2
Peno11 (88) | 3.9.202212:56
V USA dost operátorů nabízí na iPhony zvýhodnění, někdy hodně výrazná, takže pro Američany to není zase tak drahé a tedy prestižní, jako pro nás Evropany. A Američané ve většině případů kupují mobil výhradně přes operátory, takže co nenabízejí operátoři, to pro většinu Američanů neexistuje. S tím souvisí další věc, že americký trh není zdaleka tak přesycený, jako ten evropský. Spousta značek, které jsou u nás běžné, v USA nenajdete. To se týká zejména čínských značek. Z těch je v USA snad jen Lenovo a to ještě skrz Motorolu. A ostatně i Samsung v USA nabízí jen své nejvyšší modely. No a pak je tu také velké promo, které Apple má a to i v TV seriálech a filmech, kde Apple dost investuje do Product Placement, což si konkurenti příliš dovolit nemohou. A nakonec je tu v USA také podstatný fakt, že Apple je poslední čistě americký výrobce mobilů. A to je pro nacionalisticky zaměřené Američany také podstatné, co si budeme nalhávat. Že to dělají a tedy dovážejí, z Činy a Indie, jako všichni ostatní, je pro mnoho z nich nepodstatný detail. Bohužel.
Odpovědět8  0
Akuh (1099) | 3.9.202216:42
Taky bych ještě dodal, že Apple se snaží budovat image ochránce soukromí a vcelku se mu to daří a do značné míry je ta image zasloužená. To je velký rozdíl od androidu, jehož vývoj je financován přes googlí reklamy které bez šmírování moc fungovat nemůžou.
Ano existují řešení jak dosáhnout větší míry soukromí, bez potřeby důvěry v uzavřenej kód applu, ale ne každej má schopnosti­/čas­/náladu rvát na nějakej android phone třeba GrapheneOS a Librem 5 je dost zastaralí. iOS se pak mnoha lidem může jevit jako přijatelný kompromis mezi pohodlím a soukromím.
Odpovědět2  0
asip80 (1164) | 4.9.20227:48
"What happens on your iPhone, stays on your iPhone­"
- díky bohu za Applí leaky celebrit :D

je fakt, že u Androidu víc záleží na uživateli samotném, jakou míru zabezpečení­/soukromí bude mít, protože má možnost svobodně obejít zabezpečení, ale na druhou stranu umí více funkcí a nativně zvládá více komunikačních protokolů, které iOS prostě nepodporuje a nejdou ani doinstalovat či dodatečně aktivovat
Odpovědět0  0
Akuh (1099) | 4.9.202213:07
"díky bohu za Applí leaky celebrit­" ­- Každý SW má chyby, to že i Apple má chybu která byla zneužita nic neříká o jejich snahách maximalizovat soukromí uživatelů. V tomhle případě se jednalo dost možná o chybu nesouvisející přímo s iCloudem samotným, ale s Find my iphone, kam prej bylo možno opakovaně zadávat heslo k Apple ID bez toho aby byl účet dočasně uzamčen. Tedy BruteForce útok. Tím se dostáváme ke slabím heslům.

Má možnost svobodně používat výchozí předinstalované aplikace které mají horší soukromí. Jako příklad se stačí podívat na mapy, srovnání v sekci privacy: https:­/­/www.tomsguide.com­/news­/google­-maps­-vs­-apple­-maps
Odpovědět0  0
asip80 (1164) | 5.9.202221:58
"Tedy BruteForce útok.­"
= školácká chyba na straně Applu


V čem se to domnělé horší soukromí projevuje? Navíc Apple maps jsou jako navigace otřesné snad vs. cokoliv na trhu a neznám snad nikoho, kdo je aktivně používá a skoro vždy sáhnou po alternativě ­(obvykle po google maps které osobně moc nemusím­) :­)
Odpovědět0  0
Akuh (1099) | 5.9.202222:19
Školácká chyba na okrajový službě, ale stále problematická. Btw, bavíme se o situaci kdy k leaku došlo, což je 2014.

Projevuje se překvapivě v horším soukromí. apple o mě má méně informací než google.
Odpovědět0  0
asip80 (1164) | 5.9.202222:32
samozřejmě chyby má i v současnosti jen jiné :­) Chtěl jsem jen poukázat na to, že přehnaná adorace Applu nestojí na reálných základech.. ;­)

"Projevuje se překvapivě v horším soukromí. apple o mě má méně informací než google.­"
a­) to není odpověď na mou otázku
b­) podle čeho soudíte, že to je tak jak si myslíte, když měl v Apple v minulosti dost nestandarních situací i okolo vašeho zmiňovaného soukromí ?
c­) budou mít o vás jen tolik informací, kolik sám dovolíte
d­) pokud vám jde o jistou formu nadstandardního soukromí i zabezpečení, tak k tomu jsou urřené úplně jiné produkty
Odpovědět0  0
Akuh (1099) | 5.9.202222:53
To že řadím Apple před google nepovažuji za adoraci. Osobně zatím iPhone mám, ale až doslouží plánuji ho nahradit za Pixel a na něj hodit GrapheneOS protože sice iPhone považuji za lepší než google, ale mé nároky na soukromí rostou a chci jít dál.

a­) Odpověď to je. Google zná moji polohu a cestu kam jedu. Apple dělá co může aby ji neznal, respektive aby si ji nedokázal spojit a udělat ucelený obrázek.
b­) Chyby má každý, argumentovat to že apple měl chybu, když mi vadí že google šmíruje mi příjde jako nepochopení kde vidím problém.
c­) V tom je právě Apple důvěryhodnější než Google.
d­) Vše je o kompromisech. Posouvám se postupem času v touze po soukromí dál. Zatím mi iOS stačí, ale jak jsem psal, ne na dlouho.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (4501) | 5.9.202210:52
Ono je ale také otázkou, nakolik byly tyto leaky spojené s chybou Applu a nakolik třeba tím, že si celebrita na služby Applu dala stejné heslo jako na jiné služby a přístup tak mohl uniknout i odjinud.
Odpovědět0  0
asip80 (1164) | 5.9.202221:54
- když něčeho dosáhnu jen díky brute force u produktů chlubících se vyšší bezpečností, tak je to jednoznačně bezpečnostní slabina ­(kterou pak Apple opravil­)

Samozřejmě i Apple má jiné problémy a jen poukazuji na to, že Apple zas tolik nevyniká ohledně bezpečnosti. Primární rozdíl v zabezpečení je obvykle samotný uživatel..
Odpovědět0  0
Neverminde (359) | 4.9.202210:56
Tak u Applu nebo u Androidu neni moc rozdil porad vas budou spiclovat Americani. Tak ze jestli vas maji spiclovat Ameericani nebo Cina neni rozdil. Oboje nechces..
Odpovědět0  0
Akuh (1099) | 4.9.202217:04
Google je ale taky amerika.
Rozdíl je ten že Apple vydělává na prodádávání zboží a služeb, zatímco Google na reklamách ­- díky šmírování. Proto u Applu jsou menší incentivy pro šmírování a mají i tendence omezovat šmírování 3. stran.
Odpovědět0  0
honcka (43) | 5.9.20228:19
JJ u applu je uživatel zákazník, zatím co u googlu je uživatel produkt
Odpovědět1  1
Uni (204) | 5.9.20228:45
Jako je to docela rozdíl. Jestli mě má někdo špiclovat, tak radši ten, který má obdobné hodnoty než ten, který chce špiclování použít proti mě­/nám.
Odpovědět1  1
drk22 (775) | 4.9.202212:48
Jen není pravda že by byl apple čistě americký výrobce. Například iphony: Kamery jsou z japonska LCD a beterky z koreje ­(baterky dokonce vyráběl konkureční samsung­) paměti opět z japonska či koreje ­(samsung­) procesor tchajwan a celé se to montuje v číně.....
Taky je otázka na zíkladě čeho došli k tomu nadpolovičnímu číslu uživatelů, rozuměj nakolik si to vycucali z prstu.
Odpovědět1  1
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.