reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
7.7.2020, Jan Vítek, aktualita
Společnost Apple nedávno potvrdila svůj záměr oprostit se od architektury x86 a konkrétně od procesorů Intel, který jí po celou řadu let dodával své procesory. To ale automaticky neznamenalo, že se to bude týkat i GPU firem AMD a NVIDIA. 
Deluxa (225) | 13.7.202010:53
Pre mna osobne je Apple vzdy nepochopitelna znacka. Za rovnaku realnu hodnotu bol na trhu vzdy k dispozicii HW ktory zadupe do zeme a roznesie ten ktory aktualne ponuka. Mozte mi tu uviest hociaky ich vyrobok ,profesionalny,v tych najvyssich konfiguraciach a ja vam dam rovnako vykonnu alternativu za menej ako polovicu a v rovnakej sume doslova HW snov na ktory uz proste a jednoducho ich vyrobok v tej cene nema. A je fuk na aku oblast take zariadenie­/pc­/tablet,ntb potrebujete. Stale nechapem ludi ktory su ochotni platit uz len za ten image. Pretoze dnes uz nemozte argumentovat tym ako je to vyladene,ako rychlo to bezi, alebo aku to ma SW vybavu.os a pod. Stale su tu a aj vzdy boli este lepsie moznosti. Len ich ludia jednoducho ignorovali,obavali sa ich,prehliadali alebo verili mozgovyplachovemu marketingu a kadeakym kecom a famam. Velkou mierou k tomu boomu im pomohlo aj to ze klasicky Americky spotrebitel je doslova uplne retardovany a nesprava sa rozumne tak ako by ste logicky ocakavali. Fakt ze teraz chcu hw samostatnost a prave zapeklite ARM ich podla mna vysoko pravdepodobne zlikviduje a privedie na mizinu. Cakaju ich tazke casy...
Odpovědět1  0
Akuh (1097) | 13.7.202013:43
Mno tak zkus mi najít alternativu... jakoukoliv legální a licenčně v pořádku, notebooku pro vývoj iOS aplikací. Nenajdeš.
Jinak lze stále argumentovat provázaností jejich zařízení, přičemž pokud vím, chytrý hodinky konkurence Applu jsou obvykle tragikomedie...
Odpovědět0  0
PDSFab (252) | 7.7.202014:31
Takže Jablkové nbuky budú už vlastne len veľké telefóny s klávesnicou.
Odpovědět6  1
vaclav2211 (355) | 7.7.202017:03
opakuje sa situacia z 90tych rokoch kde aplu hrozil krach a asi sa to aj tak bude.
Odpovědět1  1
Akuh (1097) | 7.7.202020:50
To lze říct o všech noteboocích už celkem dlouho. Zhruba od okamžiku kdy přišli smartphony. Hlavní rozdíl mezi ntb a smartphonem, pomineme li SW a vzhled, je ten, že má větší baterku a líp se chladí, takže může mít výkonnější CPU a GPU, nikoliv to na jakých architekturách běží. Takže pokud to Apple dobře uhraje, nemusí to vůbec dopadnout špatně... Ale má hodně prostoru to zvorat, takže uvidíme.
Odpovědět0  3
Kalixt (5) | 8.7.20209:30
pomineme li SW a vzhled

V tom SW sa schovava vela, kolko ludi by si kupilo notebook ak by im tam nesli x86 aplikacie ­(pomineme li facebookove ovce­) ?
Odpovědět0  0
Akuh (1097) | 8.7.202010:00
Tento článek je o přechodu na jinou GPU architekturu. Reagoval jsem na příspěvek že po změně gpu to bude už jen mobil s klávesnicí. Proto jsem pominul sw, protože aplikaci je jedno na jaké GPU běží, protože shadery se kompilují pro cílovou architekturu na cílovém počítači a architektury gpu se liší i mezi generacemi GPU jednoho výrobce.

Co se x86 aplikací týče, ty tam ale půjdou. rosseta 2 přeloží při instalaci aplikaci z x86 instrukcí na ARM, nebo alespoň to apple tvrdí a vývojáři co dostaly testovací vzorky uploadovaly nějaké benchmarky.
Odpovědět0  0
GogoX (515) | 8.7.20207:39
kdo chce kam ...
Odpovědět0  0
honza1616 (3625) | 9.7.20200:12
Jo presne, velke telefony s klávesnicí :­)­)
Jsem zvedav jak se architektura pro mobilni zařízení popere s nutnosti vysokeho vykonu v ekvivalentu HEDT CPU
A co teprve GPU, uz vidim ten design, standardne velke PCB a cele pokryté cipy v BGA pouzdrech aby to kompenzovalo vykon výkonné grafiky
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.