reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple WWDC 2009 Keynote je tu - AKTUALIZOVÁNO

9.6.2009, Jakub Doležal, aktualita
Apple WWDC 2009 Keynote je tu - AKTUALIZOVÁNO
Každý správný „jablíčkář“ teď netrpělivě sedí u PC a online sleduje, co pro něj Apple připravil za nové produkty a řešení. Pro ty z Vás, kteří nevíte, o co se jedná, tu máme stručný popis. V San Francisku se každoročně setkávají vývojáři...
Každý správný „jablíčkář“ teď netrpělivě sedí u PC a online sleduje, co pro něj Apple připravil za nové produkty a řešení. Pro ty z Vás, kteří nevíte, o co se jedná, tu máme stručný popis. V San Francisku se každoročně setkávají vývojáři spjatí s firmou Apple. Název této konference je Apple Worldwide Developers Conference, častěji se však používá zkratka WWDC.



Na začátku každé konference je úvodní přednáška, ve které Apple prezentuje nové produkty. Většinu těchto prezentací měl na starosti Steve Jobs (zakladatel a CEO firmy Apple) a dodával celému představení patřičnou jiskru.

Letos si Apple připravil několik nových modelů notebooků, různá vylepšení stávajících řad, ale také slevy. Mezi prvními představenými jsou nové MacBooky Pro se zabudovanou baterií, kterou nelze standardně vyndat. Na první pohled se to zdá jako krok zcela špatným směrem, ale není tomu tak. Baterie totiž vydrží napájet notebook až 7 hodin. Oproti klasickým bateriím taktéž vydrží mnohem více nabíjejících cyklů. Apple tvrdí, že životnost se pohybuje kolem 5 let.



Další novinkou je 13“ a 15“ MacBook Pro. Menší z dvojice se kromě klasické plastové podoby bude nyní vyrábět z hlinkového unibody. Kromě již zmiňované baterie bude tento model vybaven novým LCD s vylepšeným podáním barev.

Apple taktéž představil nejvýkonnější MacBook Pro. Zákazník si při konfiguraci 15“ modelu bude moci vybrat z opravdu zajímavého hardware. Ve vrcholné konfiguraci Core 2 Duo na 3,06GHz, až 8GB RAM DDR3 na 1066MHz, pevný disk do 500GB (7200 RPM), případně SSD s kapacitou 256 GB. Grafický výkon dodá Nvidia GeForce 9600M GT. Výsledná cena bude 44830Kč ($2299), bohužel pouze v případě nákupu v USA. Na našich pultech počítejte s cenou vyšší.



Nejtenčí a nejlehčí MacBook Air byl poměrně zásadně zlevněn. Cena spadla o 700 dolarů na 1799 dolarů. Sluší se také dodat, že každý MacBook, MacBook Pro a MacBook Air splnil podmínky standardu EPEAT Gold standard and Energy Star verze 5, která bude vypuštěna toto léto. Jedná se tak o nejzelenější řadu notebooků.

Vylepšení se dostalo i operačnímu systému OS X Leopard, který povýšil na další verzi. Apple si nezapomněl rýpnout do konkurence, neboť srovnal svůj OS X s přicházejícími Windows 7, které jsou dle jeho slov pouze jiná verze Vista, avšak pořád se svými neduhy (použitými technologiemi) DLL knihovny, UAC, nebo defragmentace disku. Leopard by měl být rychlejší, méně náročný a uživatelsky přívětivější, ale počkejme si na první ohlasy uživatelů.



Příznivce mobilních telefonů pak jistě zaujme zpráva o dalším modelu populárního iPhone. Majitelé současných modelů si nemusí zoufat, neboť pro ně Apple připravil vylepšenou verzi iPhone OS 3.0
Celkově bylo novinek mnohem více. Těm z vás, kteří ovládají anglický jazyk, doporučuji přepis konference na PC World (viz zdroj).

Zdroj: PC World
reklama