reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Architektura Intel Nehalem - co přinese nového?

13.10.2008, Lukáš Petříček, článek
Architektura Intel Nehalem - co přinese nového?
Dnes si podrobně představíme architekturu Intel Nehalem, s kterou již brzy přijde Intel na trh a jež nás bude provázet minimálně další 2 roky. Nehalem přináší řadu zásadních změn na úrovni architektury procesorů i platforem.

Intel Nehalem a další technologie


Další technlogií, která výrazně zahýbe s výkonem u multithreaded aplikací, je SMT (Simultaneous Multi-Threading). Již Pentia 4 používají jednodušší variantu Hyper-Threadingu, a efektivně tak využívají nevyužité prostředky. U Hyper-Threadingu se za poměrně nevýrazného zvětšení jádra o přibližně 5 procent podařilo v některých případech navýšit výkon až o 15-30 procent. V duchu zvyšování efektivity procesoru byl tak návrat této technologie poměrně logickým krokem. SMT opět slibuje zvýšení efektivity procesoru a možného nárůstu výkonu o 20-30 procent (podle předběžných testů tato technologie umí skutečně pěkně zahýbat s výkonem).



Každé jádro Nehalemu je schopné zpracovávat až dvě vlákna (čtyřjádro tedy zvládne osm threadů). To má přinést větší energetickou účinnost a výkon, zejména v případě multimédií, u databází nebo při silném multitaskingu (běhu více náročnějších aplikací současně).




Efektivnější virtualizace


Jak již úvodu zaznělo, velká část vylepšení v Nehalemu zlepšuje výkon a efektivitu zejména pro serverové prostředí a pracovní stanice (a umožnuje efektivní škálování výkonu). Stejně tak je tomu v případě virtualizace. Není žádným tajemstvím, že na jednom hardware je možné provozovat řadu virtuálních serverů, což je efektivní z hlediska nákladů na provoz, spotřebu hardware a klimatizace, a tak dále.





Nehalem přináší také nové instrukce, označované SSE4.2, které dále zvyšují výkon (pro zvýšení výkonu pomocí nových instrukcí je ale samozřejmě třeba podpora na úrovni aplikací).



Další velké změny Nehalem přináší v oblasti řízení spotřeby.
reklama