reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arctic Freezer i32/A32: polopasivní CPU chladič

30.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Arctic Freezer i32/A32: polopasivní CPU chladič
Společnost Arctic se zase jednou připomněla pomocí nových procesorových chladičů Freezeer i32 a A32. Ty se liší jen tím, že první je určen pro Intel a druhý pro AMD, přičemž oba slibují možnost pasivního chlazení.
Arctic Freezer i32 a A32 jsou označeny za první polopasivní procesorové chladiče této firmy, k čemuž využívají "sofistikovaný regulátor otáček ventilátoru, který umožní zcela pasivní chlazení procesoru při nízké zátěži". Čili princip je zřejmý. Instalovaný 120mm ventilátor se nemá zapnout v případě, že uživatel bude na počítači pouze pracovat v kancelářských aplikacích, prohlížet web, sledovat video či prostě jej využívat tak, aby procesor zůstal jen málo vytížený.





Je to stejný princip jako u moderních grafických karet, které ve 2D režimu také dokáží zcela vypnout své ventilátory a pracovat pasivně, ovšem v jejich případě je to přeci jen jednodušší než u procesorů. Ty mohou být i v desktopovém prostředí krátkodobě zatíženy, což se u grafických karet bez spuštění nějaké 3D aplikace stane těžko.





Dle specifikací jsou nové Freezer i32/A32 schopny uchladit čip s až 320 W ztrátového tepla, ovšem výrobce je doporučuje pro procesory s TDP maximálně 150 W. Takové samozřejmě na trhu najdeme jen těžko, ovšem je třeba počítat i s přetaktováním, při němž může jít spotřeba raketově nahoru. Chladič také umožňuje pro zvýšení svého výkonu instalovat dva 120mm ventilátory, pokud si druhý dokoupíme, přičemž Arctic uvádí, že ani pak se nemáme obávat toho, že by chladič překážel paměťovým modulům.





Firma neuvádí, jakým způsobem měří zátěž procesoru, aby chladič mohl upravovat otáčky svého ventilátoru, ale pravděpodobně to bude prostřednictvím teplotního čidla. Využit je zde firemní ventilátor F12 nové verze, která je lehčí a využívá vylepšená ložiska.





Vedle toho si firma připravila modell Freezer i32 CO (Continuous Operation), která je určena pro nepřetržité nasazení. Využívá ventilátor se speciálními "japonskými" kuličkovými ložisky, jež mají mít vysokou výdrž a lepší ochranu proti prachu. Cena základní verze pro Intel a AMD byla firmou Arctic stanovena na 53 eur (přes 1400 Kč) a CO model bude ještě o něco dražší. Ovšem na našem trhu jsou modely i32 a A32 prodávány daleko levněji, a to za cca 850 Kč s daní.

Zdroj: Hexus.net
reklama