reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Argo a DMG vytváří Terra Pool pro "ekologickou" těžbu Bitcoinu

29.3.2021, Milan Šurkala, aktualita
Argo a DMG vytváří Terra Pool pro "ekologickou" těžbu Bitcoinu
Společnosti Argo Blockchain PLC a DMG Blockchain Solutions chtějí zelenější Bitcoin. Hodlají vytvořit společný Terra Pool, který by měl těžit Bitcoiny pomocí elektrické energie z obnovitelných zdrojů.
Kryptoměny přináší nemalé množství problémů. Zvýrazňují nedostatek grafických karet na trhu a pomáhají tím zvyšovat jejich ceny, jsou také problémem pro ekologii. Spotřeba elektrické energie pro těžbu kryptoměn je opravdu hodně vysoká a poslední odhady hovoří o téměř 140 TWh ročně jen pro Bitcoin. To je téměř dvojnásobek toho, co spotřebuje celá Česká republika. Pokud bychom to chtěli přepočíst na elektromobily, stačilo by to ročně na zhruba 45 milionů osobních elektromobilů. Pokud by EU měla plnou elektromobilitu, odpovídalo by to energii pro nabití asi 15 % osobních aut. Společnosti Argo Blockchain PLC a DMG Blockchain Solutions chtějí situaci zlepšit a environmentální dopady kryptoměn o něco snížit.
 
Zelený Bitcoin
 
Jejich ideou (obsahem společného memoranda) je to, že vytvoří Terra Pool. Mělo by jít o těžební pool, který by kombinoval hashrate obou společností, přičemž elektrická energie pro něj by měla být produkována z vodních elektráren. Samozřejmě musíme podotknout, že i tyto zdroje energie mají svou uhlíkovou stopu (byť malou, především v době výstavby elektrárny). Také by se slušelo říci, že v některých případech, kdy bitcoinové farmy začaly ve velkém využívat obnovitelných zdrojů, se v oblastech zvýšila cena elektřiny.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama