reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ARM Cortex-A78AE: nové CPU pro autonomní aplikace, např. auta

1.10.2020, Milan Šurkala, aktualita
ARM Cortex-A78AE: nové CPU pro autonomní aplikace, např. auta
Autonomní auta potřebují výkonný hardware pro své fungování. Společnost ARM pro ně (a jiné autonomní aplikace) představila nové CPU Cortex-A78AE, které je speciálně upraveno pro zpracování potřebných dat včetně obrazu z kamer.
Dnešní automobily jsou už spíše počítače na kolečkách a v jejich útrobách se nezřídka skrývají výkonné procesory. Ty jsou potřebné ke zpracování spousty vstupních dat včetně obrazu z velkého počtu kamer pro tzv. ADAS systémy (Advanced Driver-Assistance Systems). Autonomní ale mohou být i jiná zařízení, která také potřebují adekvátní procesory. ARM proto představila nový čip Cortex-A78AE, který nahrazuje předchozí Cortex-A76AE.
 
ARM Cortex-A78AE struktura
 
Proti němu přináší o 25 % vyšší výkon při stejné spotřebě, celkově jde ale až o 30 % vyšší výkon. Při opačném pohledu, při stejném výkonu jako u A78AE má o 60 % nižší spotřebu. CPU je založeno na architektuře Armv8.2-A, podporuje až 4 CPU na cluster. Máme zde 32 kB až 64 kB L1 cache (datové i instrukční), může mít 256 kB nebo 512 kB L2 cache na jádro a 512 kB až 4 MB L3 cache.
 
ARM Cortex-A78AE výkon na watt
 
Pokud jde o GPU, tak ARM použilo Mali-G78EU, které může mít 1 až 24 jader dle potřeby, podporuje až 16x MSAA, OpenGL ES 3.2, Open GL SC 2.0, VUlkan 1.2 i OpenCL 2.0, splňuje také požadavky pro ASIL B / SIL 2 a dokonce i virtualizaci a tzv. partitioning. Pokud tak nějaká část kódu dělá potíže, díky těmto funkcím neovlivní zbytek systému.
 
ARM Cortex-A78AE partitioning
 
Najdeme zde i Mali-C71AE ISP, který může zpracovávat data ze 4 real-time kamer najednou nebo ze 16 kamer pomocí bufferů. Celkem by měl být schopen zpracovat 1,2 GPx za sekundu. Jsou zde přítomny algoritmy pro vylepšení obrazu (potlačení šumu i chromatické aberace).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama