reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Arménie otevřela farmu na těžbu Bitcoinu a Etherea

22.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Arménie otevřela farmu na těžbu Bitcoinu a Etherea
V hlavním městě Arménie, Jerevanu, byla otevřena nová farma pro těžbu kryptoměn Bitcoin a Ethereum. Stála 50 milionů dolarů a plánu bude její další rozšiřování, přestože se ceny kryptoměn poslední dobou nezvyšují.
Arménská společnost Multi Group Concern a Omnia Tech International Company z Malty oficiálně spustily novou farmu pro těžbu kryptoměn v Arménii, přesněji jejím hlavním městě Jerevan. U spuštění byl i zdejší premiér Nikol Pashinyan a spoustu podnikatelů z Číny, Jižní Koreje a Spojených Arabských Emirátů. Gagik Tsarukyan z Multi Group Concern řekl, že do projektu bylo investováno 50 milionů dolarů a obsahuje 3000 těžebních strojů. To je ale jen zlomek toho, co se vše chystá. V plánu je totiž nákup dalších zhruba 120 tisíc minerů a investice ve výši 2 miliard dolarů na další těžební projekty v Arménii.
 
Logo Bitcoin
 
Tento stát se chce ve své oblasti stát jakýmsi SIlicon Valley. Měla by zde býv volná ekonomická zóna s nejmodernějšími technologiemi. Následuje tak příklad svého souseda Gruzie, která otevřela první bitcoinovou farmu před dvěma lety. Pokud jde o Arménii, ta zde plánuje těžit Bitcoin a Ethereum. Jejich cena je dnes ale na zlomku toho, co na začátku roku, konkrétně jde o zhruba $6400 a $200. Jejich maximální hodnota z přelomu roku 2017 a 2018 přitom byla téměř $20000 a lehce přes $1400. Těžba kryptoměn se tak nyní rozhodně nevyplatí tak moc jako v době kolem začátku roku 2018.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama