reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asetek dostal patent na vodní blok pro GPU, budou problémy?

2.7.2014, Jan Vítek, aktualita
Asetek dostal patent na vodní blok pro GPU, budou problémy?
Fakt, že nějaká firma si patentovala technologii, by sám o sobě nebyl nijak moc zajímavý, ovšem v tomto případě se objevuje řada otázek. Dle dostupných informací si totiž Asetek patentoval něco, co všichni už dávno používají.
Asetek tak dostal patent na zařízení určené k vodnímu chlazení grafických čipů (GPU). Přesně jde o US Patent 8274787, který se stal předmětem zájmu pro svůj vágní popis, jenž v podstatě zahrnuje kterýkoliv vodní blok pro chlazení grafických karet.





Shrnutí patentu je následující. Jde o sestavu částí určených pro chlazení elektroniky generující odpadní teplo. Skládá se z teplovodivého těla, které je určeno k napojení na komponentu generující teplo, a to tak, že má s ní přímý kontakt svým povrchem na jedné straně a na straně druhé je alespoň jeden mikrokanálek, skrz nějž proudí chladicí médium. Tento mikrokanálek poslouží k lepšímu přechodu tepla do chladicího média. Další část je určena k cirkulaci média a skládá se ze vstupu a výstupu.





Máme tu prostě a jednoduše trošku obšírně popsaný klasický vodní blok s jemným žebrovím ve své základně, který je nejčastěji vyráběn z mědi. Kryt tohoto bloku pak má obvykle na starosti přívod a odvod chladicího média.

Otázkou je, zda a jak to souvisí s tím, že Asetek je výrobcem vodního chlazení karet AMD Radeon R9 295X2. Je možné, že firma vycítila příležitost a doufá, že budoucí karty využijí vodní chlazení stále častěji. To jí můžeme klidně přát, ale z popisu jejího patentu to vypadá, že se snaží si přisvojit něco, co s úspěchem používá již mnoho let řada firem i jednotlivců, kteří si takové bloky vyrábějí sami.

Můžeme také připomenout, jak Asetek žaloval Cooler Master kvůli porušování patentů, což se týkalo integrovaných vodních chladičů pro procesory. Je tedy zřejmé, že pokud Asetek bude mít možnost, nejspíše nebude váhat s patentovým útokem na ostatní výrobce.

Zdroj: Hexus.net
reklama