reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asgard prozradil své plány na vývoj DDR5 modulů

27.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Asgard prozradil své plány na vývoj DDR5 modulů
Zvláště díky čínským výrobcům paměťových modulů se v poslední době dozvídáme více o vývoji nové generace DDR RAM pro PC, čili DDR5. A vypadá to, že věci v tomto ohledu postupují hladce a rychle. 
Včera jsme tu měli zprávu o tom, že čínské firmy Netac a Jiahe Jinwei začínají s masovou výrobou modulů s DDR5 založených na pamětech amerického Micronu a že s testy na poskytnutých vzorcích značkových základních desek proběhly hladce. Nyní jde o paměti Asgard, ovšem to je herní značka právě firmy Jiahe Jinwei, nicméně máme tu nové informace o tom, jak rychle bude postupovat vývoj.
 
 
Paměti DDR5 totiž začnou na efektivním taktu 4800 MHz, což už popravdě dnes není nic úžasného, když tu máme už i DDR4-5333. Na druhou stranu, DDR4-5333 budou extrémně drahé, zatímco pro DDR5 bude 4800 MHz naprostý základ a také nesmíme zapomínat na dvoukanálové provedení samotných modulů DDR5, které má při stejném taktu i časování zajistit oproti DDR4 vyšší výkon. A konečně tu bude ECC coby standard. 
 
 
Jak ovšem bude postupovat vývoj taktů pamětí DDR5 a jakou rychlostí? Z poskytnuté tabulky můžeme zjistit, že základní 4800MHz verze s CL40 a kapacitou sad 16 a 32 GB už jsou vyráběny. Ještě v tomto roce by mohly nastoupit 5600MHz paměti s CL46 a od příštího roku pak 6400MHz verze s CL52. Ve všech případech se počítá stále s výchozím napětím 1,1 V a pak s kapacitami, které dosáhnou až 128 GB. 
 
Časem se výrobci pamětí chtějí dostat alespoň na 8400 MHz a slíbeny byly dokonce už 10000MHz moduly
 
Zdroj: ITHome


reklama