reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock nabízí Mini ITX desky pro Core-X i Ryzen

2.6.2017, Jan Vítek, aktualita
ASRock nabízí Mini ITX desky pro Core-X i Ryzen
Společnost ASRock se rozhodla vylepšit nabídku základních desek malého formátu Mini ITX. Představila nové dobře vybavené modely, které jsou určeny jak pro procesory Ryzen, tak pro ještě novější Core-X.
Společnost ASRock nepatří mezi největší výrobce desek, ale o to více se snaží mít v nabídce něco, co není na trhu tak snadno k nalezení. A tím rozhodně jsou základní desky formátu Mini ITX, které jsou určeny pro procesory Ryzen a především Core-X. Vedle toho ale musíme zmínit ještě model Biostar X370GTN, který byl jako malá deska pro Ryzeny představen už dříve.





Na nové nabídce ASRock je zajímavý především model X299E - ITX/ac, který je na trhu zatím zcela osamocen. Však nese velkou patici LGA 2066, vedle níž se na desku musely vejít ještě čtyři paměťové sloty, jinak by nešlo využít čtyřkanálový řadič některých nových Core-X Series. Nelze se tak na ASRock zlobit, že využil sloty SO-DIMM, však pro velké DIMM by na desce už opravdu nebylo místo.





I tak má tato deska jinak velice slušnou výbavu a vedle nezbytného PCI Express 3.0 x16 tu jsou dva ethernetové kontrolery od Intelu, dvoupásmové 2,4/5GHz 802.11ac Wi-Fi s Bluetooth 4.2, šest SATA 6 Gbps a dokonce tři sloty M.2 pro SSD s PCIe 3.0 x4 nebo SATA. Dva jsou umístěny vespod a jeden na vertikálně napojené redukci mezi socketem a zadními porty. Dále tu máme celkem šest USB 3.0, dva USB 3.1 (z toho jeden C). Cena byla stanovena na 280 až 300 dolarů, což není málo, ale v tomto případě nemůžeme očekávat nic jiného.





Dále tu je ASRock Fatal1ty X370 Gaming ITX/ac, kde už měl výrobce daleko větší volnost, však této desce stačí jen dva paměťové sloty a také nabízí jen jeden slot M.2. Je to sice model určený především pro Ryzen, ale díky dvěma portům HDMI může nést i APU 7. generace. Nechybí zde pak rozhraní 802.11ac Wi-Fi / Bluetooth 4.2 , dále 7.1kanálový zvuk s Realtek ALC 1220, pět USB 3.0, jeden USB 3.0 typu C a čtyři SATA 6 Gbps. Tato deska tak už může být podstatně levnější a očekává se cena 150 až 160 dolarů.

Zdroj: Hexus.net
reklama