reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock X300TM: malá a tenká deska s paticí pro Ryzeny

1.6.2021, Jan Vítek, aktualita
ASRock X300TM: malá a tenká deska s paticí pro Ryzeny
Společnost ASRock si připravila další ze svých specialitek a tentokrát jde o základní desku formátu Mini-ITX, která je vytvořena tak, aby měla velice nízký profil. I tak ovšem nese procesorovou patici AM4. 
ASRock X300TM-ITX je tak základní deska určená i pro běžné zákazníky, kteří si chtějí postavit PC v tenké skříni určené pro formát Mini-ITX. Tato deska tak nemá sama o sobě nic, co by vykukovalo vysoko do prostoru, což platí pro paměťové sloty i I/O porty. Nicméně musíme k ní také připojit napájení, máme tu vertikálně koukající konektor pro SATA, i když na ten lze zapojit zalomený kabel, nicméně jde především o procesor a jeho chladič. 
 
 
Kdybychom tak měli použít nějaký z běžně dostupných vzduchových nebo i vodních chladičů, mohlo by nám být docela jedno, že vše ostatní na desce si zachovává nízký profil, neboť i vodní blok s pumpou v sestavě AiO vodního chladiče bude vše převyšovat. Spíše tak může jít o výhodu pro speciální chlazení využívající heatpipe pro odvedení tepla někam stranou, ale to už je čistě jen na zákazníkovi. 
 
 
Tato deska umožní instalaci maximálně 65W procesorů pro AM4, respektive jde konkrétně o APU (Renoir, Picasso, Raven Ridge), neboť tu chybí slot pro grafickou kartu. Využit je tu postarší čipset X300, který byl původně navržen pro levné systémy, ale v tomto případě bude zcela stačit. I tak deska nabídne podporu až 64 GB DDR4-3200 a má M.2-2280 pro SSD s PCIe 3.0 či SATA, což je pochopitelně zásluha spíše samotných APU.
 
SATA konektor je tu jeden a dále můžeme zmínit rozhraní LVDS (Full HD@60Hz) a také HDMI 2.1 s HDCP, pak nechybí M.2 pro 30mm Wi-Fi/BT kartu a napájení z externího adaptéru pomocí 19 V, k čemuž lze využít také interní 4pinový konektor. S ATX zdrojem tak zde neuspějeme. 
 
O ceně a vydání na trh se nedozvíme, ale podrobné specifikace už byly zveřejněny (viz zdroj).
 
Zdroj: ASRock


reklama