reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock X99M-Killer: Micro ATX s USB 3.1 pro Haswell-E

6.4.2015, Jan Vítek, aktualita
ASRock X99M-Killer: Micro ATX s USB 3.1 pro Haswell-E
Společnost ASRock se snaží nabízet pokud možno neobvyklé základní desky a nyní si připravila novinku v podobě modelu X99M-Killer USB 3.1. Jde o malou desku formátu Micro ATX, která je určena pro procesory Intel Haswell-E.
ASRock X99M-Killer USB 3.1 je tedy deska určená pro nejvýkonnější desktopové procesory Intelu, čili Core i7 "Haswell-E" pro socket LGA2011 v3. Jde přitom o formát Micro ATX s chudší výbavou rozšiřujících portů, ovšem na desce zato najdeme dvojici 10Gb/s portů USB 3.1.





Deska využívá ke svému napájení 24pinový ATX a 8pinový EPS port, přičemž volitelný je tu ještě 4pinový Peripheral Power, který se obvykle používá k posílení napájení slotů PCI Express. Procesor má k dispozici velmi slušné 12fázové napájení, ovšem v porovnání s velkými deskami ATX tu máme pouze čtyři sloty DIMM pro paměti DDR4. O podporu 4kanálového přístupu k pamětem ale pochopitelně nepřijdeme, jen maximální objem operační paměti bude nižší.

Grafické či jiné karty můžeme zasunout do celkem třech slotů PCI Express, ovšem pouze dva jsou typu 3.0 se 16 linkami zapojenými přímo k procesoru a jeden je verze 2.0 se čtyřmi linkami vedoucími k čipové sadě. Jiné sloty tu nejsou, tedy až na Ultra M.2 pro SSD, která mohou využít propustnost čtyř linek PCI Express 3.0.

Další úložná zařízení můžeme zapojit do deseti SATA 6 Gbps, z nichž dva mohou fungovat jako SATA Express 10 Gbps. Pak tu je také jeden eSATA 6 Gbps na zadním panelu. Audio Purity Sound 2 zajistí prý kodek s odstupem signálu od šumu 115 dBA, což ukazuje na široce využívaný Realtek ALC1150. Vedle něj tu je také sluchátkový zesilovač.

Mezi zadními porty je jeden ethernetový řízený kontrolerem Killer E2205 a druhý má Intel i218-V. Pak tu máme čtyři USB 2.0, dva USB 3.0 a dva USB 3.1 (typ A), přičemž další čtyři USB 3.0 jsou na headerech. Nezapomnělo se ani na dva BIOSy, hlavní a záložní v samostatné paměti EEPROM.

Zdroj: techPowerUp
reklama