reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronauti instalovali nový fotovoltaický panel iROSA na ISS

21.6.2021, Kateřina Hoferková, aktualita
Astronauti instalovali nový fotovoltaický panel iROSA na ISS
Na Mezinárodní vesmírnou stanici byly dopraveny nové fotovoltaické panely iROSA, které mají ISS zásobovat energií. Nyní se dvěma astronautům povedlo první z nich úspěšně instalovat a rozvinout do plné délky.
Společnost SpaceX na začátku tohoto měsíce vynesla k Mezinárodní vesmírné stanici svou kosmickou loď Cargo Dragon, která na palubě mimo jiné přepravovala i nové fotovoltaické panely iROSA, jež vytvořila společnost Deployable Space Systems ve spolupráci s firmou Boeing. Ty jsou první várkou z šesti nových panelů pro ISS, které mají zajistit stanici větší výkon. Jeden fotovoltaický panel je široký 6 metrů a váží 340 kilogramů. 
 
Dva astronauti, Shane Kimbrough z NASA a Francouz Thomas Pesquet z ESA, se v neděli 20. června vydali na výstup do vesmíru, který trval šest hodin a 28 minut. Při této misi dokončili instalaci a rozvinutí prvního fotovoltaického panelu iROSA, s touto prací začali už při středečním výstupu, ale akce musela být kvůli problému s rušením odložena. 
 
Původní solární panely na ISS již překročily svou patnáctiletou životnost, pro kterou byly navrženy. Výkon se tedy začal zhoršovat a byla nutná modernizace. Nové fotovoltaické panely se budou instalovat před staré a budou je částečně překrývat. iROSA budou připevněny na šesti z osmi kanálů pro napájení stanice a celý modernizovaný systém by měl zvýšit dodávky energie pro ISS o 20 až 30 procent. 
 
 
Právě kompaktnost a následná možnost fotovoltaické panely rozvinout je jejich hlavní předností při transportu. Astronaut Shane Kimbrough také poznamenal, že po rozvinutí mají poskytovat Mezinárodní vesmírné stanici velké množství elektrické energie. Celý proces rozvinutí do plné délky 19 metrů trval šest minut a nebylo k němu potřeba žádného motoru, jen uvolnění šroubů držících panel ve svinuté poloze. 
 
Kromě toho, že panely iROSA budou zásobovat Mezinárodní vesmírnou stanici energií, jedná se také o testovací projekt pro budoucí mise. Podobné panely mají být například součástí lunární stanice, kterou NASA připravuje v rámci programu Artemis. Instalace a rozvinutí druhého solárního panelu na ISS je prozatím naplánována na pátek 25. června, kdy astronauti absolvují další výstup do kosmu. 
 
Zdroj: space.com


reklama