reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronautům na ISS se povedlo opravit zařízení AMS pátrající po temné hmotě

28.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Astronautům na ISS se povedlo opravit zařízení AMS pátrající po temné hmotě
Alpha Magnetic Spectrometer dopravil na Mezinárodní vesmírnou stanici ještě raketoplán Endeavour, a to v roce 2011, pokud se bavíme o AMS-02 a ne prototypu AMS-01. Toto zařízení tak už mělo svá léta. 
Alpha Magnetic Spectrometer je tak experiment týkající se částicové fyziky, který byl organizován pod vedením Ministerstva energetiky USA a zahrnoval spolupráci přibližně šesti set vědců z 56 institucí a 16 zemí. Není divu, že tento projekt spolkl dvě miliardy dolarů, a tak se rozhodně mělo smysl pokoušet o jeho opravu a znovuzprovoznění. 
 
AMS-02 je navržen k tomu, aby detekoval antihmotu v kosmickém záření, přinášel informace o vzniku vesmíru a také hledal důkazy o temné hmotě a temné energii. 
 
 AMS-02 přimontovaný k ISS
 
AMS-02 potřebuje ke svému provozu 2000 až 2500 W elektrické energie, takže jeho montáž k ISS tak byla v podstatě jediné schůdné řešení, než aby byl do vesmíru vyslán na vlastní platformě. Právě to ovšem umožnilo, aby bylo nyní vůbec možné se jej s rozumnými náklady pokoušet opravit, když lety raketoplánů už dávno skončily. 
 
záběr z kamery na helmě Andrewa Morgana ukazuje, jak Luca Parmitano opravuje AMS-02
 
Na jaře roku 2017 v AMS-02 bezchybně fungovala už jen jedna ze čtyř pump chladicího systému, takže začaly být plánovány opravy a loni začala selhávat už i poslední pumpa. AMS-02 přitom nebyl navržen s tím, že by se počítalo s opravami přímo ve vesmíru, takže nejdříve musely být na ISS vyslány potřebné nástroje a výbava s tím, že zapotřebí budou čtyři až pět dlouhých výstupů do volného prostoru. 
 
Nakonec byly zapotřebí čtyři výstupy a ten poslední trval astronautům z Expedice 61 přes šest hodin. Opravován tak byl chladicí systém využívající jako médium oxid uhličitý a nyní to vypadá, že se systém dokáže v pořádku stabilizovat a koncem týdne už začne vykonávat svou práci. Navíc by měl být schopen vydržet už do konce dnů samotné Mezinárodní vesmírné stanice. A když už se astronauti tak dlouze věnovali opravám chlazení AMS-02, tato příležitost byla také využita k tomu, aby se vyměnily filtry objektivů dvou HD kamer. 
 
Veškeré opravy AMS-02 provedli právě astronauti Morgan a Parmitano, kteří s nimi začali v listopadu minulého roku. Andrew Morgan má tak na kontě už sedm výstupů do volného prostoru trvajících 45 hodin a 48 minut a Luca Parmitano si oblékl skafandr šestkrát a pobyl si v něm mimo ISS celkem 33 hodin a 9 minut. Oba stráví na palubě ISS přes půl roku a vrátí se na začátku února v ruském Sojuzu.  
 
Zdroj: NASA


reklama