reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové našli téměř 80 exoplanet v rekordním čase

25.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Astronomové našli téměř 80 exoplanet v rekordním čase
Astronomové se už pomalu připravují na to, až začnou přijímat první data ze satelitu TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite). Vyzkoušeli si tak, jak rychle je dokáží analyzovat na vzorku dat od teleskopu Kepler. 
TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) startoval do vesmíru už v polovině dubna a bude pod širokým úhlem hledat exoplanety u hvězd do vzdálenosti cca 300 světelných let. Klíčové zde bude rychlé zpracování dat, což si astronomové chtěli vyzkoušet předem a využili k tomu data poskytnutá ještě teleskopem Kepler. Ten se dívá do desetkrát větší vzdálenosti, ale v mnohem užším záběru, takže exoplanety nalezené satelitem TESS budou zajímavé i z toho hlediska, že k nim budeme mít blíž. 
 
TESS
 
Astronomové a lidé z MIT vzali vzorek dat od teleskopu Kepler a jali se jej analyzovat novou metodou, která se ukázala jako velice efektivní, protože přinesla objev téměř 80 exoplanet, respektive nyní stále ještě kandidátů na exoplanety. Jejich existence se totiž bude muset potvrdit dalším sledováním. Jednou z nich navíc může být nejjasnější planeta, již Kepler kdy objevil. 
 
Kepler i TESS využívají k hledání exoplanet tranzitivní metodu, takže sledují, zda zrovna nezachytí průchod planety přes tvář hvězdy. K tomu je zapotřebí mít dvojí štěstí, a sice správné načasování, což je ale pouze otázka trpělivosti a pak především je nutné to, co neovlivníme. Cizí systém musí být vhodně natočen tak, aby planety v něm při svém oběhu dokázaly z našeho pohledu částečně zastínit hvězdu, což způsobí náhlý pokles v jejím jasu s charakteristickým průběhem:
 
 
Proč je ale v případě TESS důležité rozpoznat kandidáty na nové exoplanety včas? Tento satelit začne pracovat někdy v létě a bude 30 dní zkoumat oblohu, než se dají dohromady potřebná data. Očekává se, že zachycené objekty budou pro vhodná pozemní zařízení sledovatelné nanejvýš po dobu několika následujících měsíců, takže bude nutné je rozpoznat co nejdříve. 
 
Astronomové využili nástroje vyvinuté na MIT pro analýzu světelných křivek celkem 50.000 hvězd, které Kepler pořídil nedávno. Analýza takového množství dat jim dříve zabrala i rok, ale nyní se to zvládlo během několika týdnů. Mezi nejzajímavější nové kandidáty patří exoplaneta u 114 světelných let vzdálené hvězdy HD 73344, která je mnohem jasnější než naše Slunce. Daná exoplaneta obíhá tak blízko, že teplota na jejím povrchy by měla dosahovat až 1200 až 1300 °C a půjde patrně o menšího plynného obra s desetinásobnou hmotností Země, který oběhne hvězdu jednou za 15 našich dní. Ten by měl být navíc tak jasný, že by mohlo být izolováno světlo, které k nám od něj přichází, a my bychom se tak dozvěděli mnoho o jeho atmosféře. Ale nejdříve bude nutné potvrdit, že vůbec existuje. 
 


reklama