reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové objevili supermasivní černou díru cestující skrz galaxii

16.3.2021, Jan Vítek, aktualita
Astronomové objevili supermasivní černou díru cestující skrz galaxii
Supermasivní černé díry obvykle tvoří střed galaxií, kolem nějž v nich vše rotuje, což platí i pro naši Sluneční soustavu v naší vlastní Galaxii zvané Mléčná dráha. Ukazuje se však, že to nemusí platit ve všech případech. 
Hlavní otázka výzkumníků z Center for Astrophysics (Harvard & Smithsonian) tak zněla, zda se supermasivní černé díry samy pohybují stejnou rychlostí a směrem jako jejich vlastní galaxie. Lze totiž předpokládat, že ano a pokud ne, pak je zřejmé, že jejich pohyb musel být něčím ovlivněn a to něco muselo mít srovnatelnou hmotnost. Logicky se tak nabízí scénář srážky dvou galaxií. 
 
 
Tým astronomů se jal zkoumat celkem deset vybraných vzdálených galaxií a sledoval pohyb supermasivních černých děr v jejich středech. Zvolil si zvláště takové černé díry, v jejichž akrečním disku se nachází molekuly vody. Ty jsou totiž dobře viditelné v rádiovém spektru, a tak lze pozorovat jejich pohyb pomocí techniky VLBI (very long baseline interferometry). 
 
Devět z deseti takto sledovaných černých děr cestovalo společně se svou galaxií stejnou rychlostí, ale v jednom případě to neplatilo. Jde o galaxii J0437+2456 vzdálenou 230 milionů světelných let, v jejímž středu sedí černá díra o hmotnosti přibližně 3 milionů Sluncí. 
 
Její sledování pomocí zařízení Gemini a Arecibo (nyní již bohužel zdemolovaného) byly prvotní výsledky potvrzeny. Černá díra uprostřed J0437+2456 se vzhledem k ní pohybuje rychlostí kolem 50 km/s a jako obvykle přichází otázka, co tento pohyb způsobilo. 
 
Jsou tu především dvě možnosti, a sice jednak dopad předchozího spojení dvou velkých černých děr, jehož následkem může být vymrštění výsledného objektu pryč z původní pozice. To právě může nastat jako následek srážky dvou galaxií, která ale musí být přímá a přesná. 
 
Je tu ale ještě jedna možnost, a sice ta, že jde ve skutečnosti o binární systém, čili o dvě supermasivní černé díry obíhající kolem společného středu. Pokud druhá černá díra v systému nemá ve svém akrečním disku vodu (nebo nemá ani onen disk), může snadno zůstat pro pozorování danou metodou neviditelná, takže tu je námět na navazující studii, v jejímž rámci se astronomové mohou pokusit nalézt pomocí jiných metod druhou velkou černou díru uprostřed J0437+2456. Samozřejmě pokud vůbec existuje. 
 


reklama