reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Astronomové zmapovali vnitřek supernovy

8.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Astronomové zmapovali vnitřek supernovy
Astronomové mají možnost už velice dlouho sledovat supernovu SN 1987A, která dostala své označení dle roku, kdy jsme uviděli její explozi. Díky tomu se mohli pokusit zmapovat to, co se děje uvnitř. 
Supernova představuje výbuch a zánik velké hvězdy a astronomové rozumí základním principům, které k tomuto jevu vedou, ovšem zcela jiná věc je předpovídat, kdy asi tak může nějaká hvězda ukončit svůj život jako supernova, nebo přesně porozumět tomu, co se děje uvnitř ní z hlediska chemických reakcí. 
 
uprostřed Supernova SN 1987A zachycena Hubbleovým dalekohledem
 
My dnes známe dva způsoby, jakými se tvoří supernovy. V prvním případě jde o binární systém dvou hvězd, z nichž jedna zakončí svůj život jako rudý obr. Nafoukne se tak a poté se zhroutí v bílého trpaslíka, zatímco se zbaví svých vnějších vrstev. Pokud se to samé stane druhé hvězdě v systému, její materiál si může přitáhnout již dříve se vytvořivší bílý trpaslík, čímž se ale v něm naruší rovnováha a on nakonec exploduje jako supernova. 
 
Druhý způsob počítá s opravdu velkou hvězdou, která prostě spálí své zásoby vodíku a už není schopna udržovat fúzi, a tak se její jádro a pak i vnější vrstvy zhroutí, aby nakonec hvězda explodovala v supernovu. 
 
My přitom víme, že tyto největší exploze ve známém vesmíru dokáží tvořit těžší prvky, z nichž byla vytvořena většina hmoty na Zemi i my samotní, a je tak pochopitelné, že se astronomové a vědci obecně snaží porozumět tomu, jak přesně se to děje. Takže jak byli nyní schopni zmapovat vnitřek supernovy SN 1987A? 
 
Ta je umístěna ve Velkém Magellanově oblaku a je ideální kandidát pro takovou studii, neboť není obklopena ničím, co by nějak nepřekonatelně narušovalo její sledování. To probíhalo pomocí zařízení ALMA, které bylo vybráno díky schopnosti zachytit vlny o délce pod 1 mm, ale bylo také nutné odstínit veškeré další rádiové rušení a především nám pak zakrýval výhled prach a plyny mezi námi a SN 1987A. Ovšem zařízení ALMA bylo schopno se s těmito překážkami vypořádat pomocí pečlivé synchronizace všech jeho 66 antén, a tak bylo možné vytvořit 3D mapu toho, co se začalo tvořit ve vychládající supernově. Nyní tak mohou astronomové říci, jaké prvky se v ní tvoří či tvořily. 
 
 
Nalezeny byly různé prvky včetně uhlíku, dusíku a kyslíku a také molekuly. Když se podíváte na video, uvidíte fialově znázorněné molekuly SiO a žlutě pak CO. Modrý prstenec jsou data z Hubbleova dalekohledu převedená do 3D a ukazují okolní vodík. 
 
Dá se tak říci, že toto je počátek zcela nové cesty, která má vést k lepšímu porozumění fyzických a chemických procesů v supernovách a vědci mluví o tom, že vzhledem k přítomnosti prvků i molekul bude asi třeba přehodnotit naše nazírání na to, co v supernovách vzniká. 

Zdroj: Astronomy
reklama