reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus CMP 40HX otestován, přichází za 699 USD

26.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Asus CMP 40HX otestován, přichází za 699 USD
Na trh se chystá další karta ze série NVIDIA CMP HX, a to druhý nejslabší model s označením 40HX. V podání firmy Asus již byl otestován v těžbě Etherea, a tak se můžeme podívat na to, zda stojí za 699 USD. 
Je třeba poznamenat, že cenovka 699 USD byla stanovena firmou Asus, čili jde o doporučenou cenu, čemuž bude odpovídat také marže výrobce. Čili je to v podstatě stejné, jako kdyby NVIDIA se svými AIB dnes dostala na trh osekanou kartu GeForce RTX 2060 Super či RTX 2070 za 699 USD, čili doporučenou cenu moderní GeForce RTX 3080. 
 
Mimochodem, model ASUS CMP 30HX měl dle VideoCardz původně stát 799 USD, ale výrobce se nakonec rozhodl cenu snížit na 599 USD, čili 40HX bude o 100 dolarů dražší. 
 
Není tak divu, že NVIDIA a nejspíše i její AIB partneři mají velký zájem na tom, aby se klasické GeForce nedaly použít pro těžbu Etherea, když na trh vysílají karty se starými čipy za vysokou doporučenou cenu. Z nich pro výrobce koukají velice zajímavé marže a my se můžeme ptát, jak velký zájem pak budou mít na výrobě grafických karet, jež mají v poměru k výkonu mnohem nižší doporučené ceny. 
 
 
Asus CMP 40HX se tak už objevil, a to v těžebním rigu s osmi kartami, kde vidíme výkon kolem 43,5 MH/s, čili ten je oproti akcelerátoru 30HX o 45 procent vyšší, čili pokud budeme pracovat s doporučenými cenami, 40HX je výrazně výhodnější než 30HX. Počítáme zde ovšem s výkonem karet po optimalizacích, neboť NVIDIA dříve ve specifikacích sdělila, že 30HX nabídne 26 MH/s a 40HX pak 36 MH/s. Žádný rozumný těžař ale nebude kartu provozovat na výchozím nastavení. 
 
 
Těžební výkon karty Asus CMP 40HX tak víceméně odpovídá zmíněným GeForce RTX 2060 Super či RTX 2070. Ze snímku můžeme také vyčíst, že tu je dle očekávání nastaven limit spotřeby, a to na 135 W, díky čemuž se efektivita pohybuje těsně pod 400 kH/W, což už není daleko od dnešních Ampere. Snímek ale ukazuje samotný začátek těžby, takže výkon se může po zahřátí karet na provozní teplotu trošku lišit.  


reklama