reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus: dodávky procesorů Intel už jsou lepší, ale budoucnost je nejistá

19.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Asus: dodávky procesorů Intel už jsou lepší, ale budoucnost je nejistá
Společnost Asus je aktuálně na pátém místě mezi světově největšími výrobci počítačů, a tak má jistě dobrý přehled o tom, jak si Intel vede s uspokojováním poptávky po svých procesorech. Jak to tedy aktuálně vypadá? 
Asus se o své páté místo přetahuje s firmou Acer, takže lze říci, že je na pátém až šestém místě. Nyní Asus v rozhovoru s analytiky a investory komentoval situaci s dodávkami procesorů Intel a mohl říci především to, že situace už zdaleka není tak špatná jako na konci předchozího roku. Na základě informací od Intelu také Asus neočekává, že by se v prvním kvartálu příštího roku z jejího pohledu projevil jakýkoliv nedostatek procesorů Intelu, ovšem pro následující kvartál už to neplatí, a situace tak zůstává nejistá. 
 
 
Co se týče konkurenční nabídky firmy AMD, pak tu se Asus rozhodl využít ve více produktoých řadách i proto, aby zmírnil dopady nedostatku procesorů Intel na svůj byznys. To může být pro samotné AMD jistě rozporuplná zpráva, neboť na jednu stranu může být rádo za vyšší odbyt svých procesorů, ale na druhou stranu by jistě bylo raději, kdyby za tím nestál především nedostatek procesorů Intelu, nýbrž zájem podnícený kvalitou CPU Ryzen a jiných. Nicméně tak jako tak, AMD ve výsledku získává vyšší podíl na trhu a to je to hlavní. 
 
Dále se dozvídáme, že Intel dokázal z hlediska počtu zpracovaných waferů v tomto roce zvýšit kapacitu 14nm procesu o čtvrtinu, ale ukázalo se, že ani to zcela nestačilo. Ani v posledním čtvrtletí tohoto roku tak nebude zcela uspokojena poptávka všech zákazníků, přičemž Intel stále dává při výrobě vyšší prioritu serverovým a výkonnějším desktopovým/mobilním procesorům. Z hlediska tržeb a zisku jde o pochopitelnou strategii a ohroženy jsou tím především dodávky slabších a levnějších procesorů. 
 
Asus ovšem uvádí, že se zaměřuje především právě na využití dražších a výkonnějších procesorů, takže když tvrdí, že v na začátku příštího roku už nedostatek pomine, nemusí se to týkat právě těch levnějších. Pomůže tomu ostatně i klasický sezónní propad prodejů na začátku roku, díky němuž by se měla právě z pohledu Asusu poptávka vyrovnat s nabídkou. Pro druhý kvartál roku 2020 a pozdější období je ale těžké cokoliv předvídat, takže tato budoucnost zůstává nejistá.
 
Zdroj: Anandtech 


reklama