reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus HyperXpress: jeho první SSD se SATA Express

28.4.2014, Jan Vítek, aktualita
Asus HyperXpress: jeho první SSD se SATA Express
Základní desky s čipovými sadami Intel 9 Series budou první, které běžně nabídnou rozhraní SATA Express, které nabídne podstatně vyšší propustnost než klasické SATA 6 Gbps. Asus se přitom rozhodl, že sám nabídne příslušné SSD.
Je trošku divné, že ačkoliv jsou již za dveřmi základní desky vybavené rozhraním SATA Express, výrobci samotných SSD s tímto rozhraním se zatím na trh moc nehrnou. Možná že v tom Asus viděl skulinku, a proto se rozhodl ve spolupráci s firmou Kingston uvést na trh svůj model HyperXpress. Nicméně před vypuštěním nových desek na trh máme v pořadníku ještě Computex 2014 a právě tam by se mohly jako jedno z hlavních témat objevit SSD pro SATA Express nebo M.2.





Rozhraní SATA Express není nic jiného než spojení obou známých rozhraní, čili SATA a PCI Express, přičemž z každého je využita vhodná vlastnost. SATA dodá standardní protokol a zpětnou kompatibilitu a PCI Express dodá vysokou propustnost. Tu by měly zajistit konkrétně dvě linky PCI Express 3.0 s celkovou propustností 16 GT/s (1969 MB/s), což je tedy výrazně lepší než u aktuálního standardu SATA.





Asus HyperXpress je v podstatě taková skládačka. Uvnitř se totiž nachází dvě karty SSD Kingston s rozhraním mSATA 6 Gbps, které jsou zapojeny v poli RAID 0 a spojeny speciálním kontrolerem, který pochází z dílen firmy ASMedia. Počítač bude zařízení vidět prostě jako jeden disk, takže vše potřebné si jinak zajistí SSD samo. Asus zatím ukázal jen prototyp ve velmi raném stádiu vývoje a říká, že budoucí verze dostanou možnost využít také SSD ve formátu M.2, která nabídnou ještě vyšší výkon.





Ten by se v případě představeného HyperXpress měl ideálně rovnat dvojnásobku výkonu jednoho použitého SSD, alespoň v některých případech. Nicméně dle zveřejněných textů je nárůst v sekvenčních operacích 1,36 až 1,55násobný.

Zdroj: techPowerUp
reklama