reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS oficiálně představuje dvě herní základní desky

14.7.2008, Pavel Boček, aktualita
ASUS oficiálně představuje dvě herní základní desky
ASUS oficiálně představil dvě nové základní desky z herní série ROG (Republic Of Gamers). Jedná se o model Rampage Extreme s čipovou sadou Intel X48 a model Maximus II Formula se sadou P45. Deska jsou zajímavé mimo jiné technologiemi Extreme...
ASUS oficiálně představil dvě nové základní desky z herní série ROG (Republic Of Gamers). Jedná se o model Rampage Extreme s čipovou sadou Intel X48 a model Maximus II Formula se sadou P45. Deska jsou zajímavé mimo jiné technologiemi Extreme Engine a Fusion Block System. První technologie zajišťuje díky 16fázovému napájení (z toho dvě fáze pro RAM a tři fáze pro severní můstek) a použití polymerových ML kondenzátorů s nízkým ESR stabilní napájení a účinnost až 96 %. Druhá technologie pak zajišťuje dostatečné chlazení VRM a můstků díky použití bohatě žebrovaných pasivních chladičů spojených heatpipe s vodním blokem na severním můstku; je tak možné dosáhnout až o 22,7 % nižší teploty severního můstku.



Obě desky podporují FSB o frekvenci až 1,6 GHz; Rampage Formula je určena pro až 8 GB pamětí DDR3 do frekvence 2 GHz, Maximus II Formula pak pojme až 16 GB DDR2-1200. Vybaveny jsou obě desky osmikanálovou zvukovou kartou Creative SupremeFX X-Fi s koaxiálním i optickým výstupem S/PDIF, určenou do slotu PCIe x1 a používající kodek ADI 2000B. Samozřejmostí u takových desek jsou dva sloty PCIe 2.0 x16, přičemž u Rampage Extreme mají oba plný počet 16 PCIe linek. Dále jsou na obou deskách k nalezení tři sloty PCIe x1 (z toho jeden je použit pro zvukovou kartu) a dva PCI. Integrovánu mají oba modely duální gigabitovou síťovou kartu.



Kromě šesti SATA-300 konektorů v jižním můstku ICH9R (ICH10R u Maximus II Formula) desky nabízí další dva díky přídavnému řadiči, nicméně z toho je jeden použit pro eSATA. Obě desky samozřejmě obsahují také UATA-133 a konektor pro disketovou mechaniku. USB 2.0 výstupů je k nalezení na obou deskách 10 (ASUS sice u Maximus II Formula uvádí dvanáct, nicméně dle fotografie tomu tam není), FireWire 400 dva. Kromě tlačítka pro výmaz CMOS paměti na I/O panelu mají desky tlačítka pro zapínání a restart přímo na sobě. Osobně jsem zvědav na nejnovější technologie CPU Level Up či TweakIt, jelikož ze zkušenosti mohu říci, že podobné vymoženosti obvykle buď nefungují vůbec nebo nastavují zbytečně vysoká napětí apod., nehledě na ztížení manuálního taktování.



Zdroj: TZ ASUS
reklama