reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus oznámil novou konkurenci pro Raspberry Pi i další Chromebox

21.11.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Asus oznámil novou konkurenci pro Raspberry Pi i další Chromebox
Tento týden byly představeny jednodeskové počítače Asus Tinker Board 2 a Tinker Board 2S, který budou konkurovat Raspberry Pi. Taiwanský výrobce vypustil také Chromebox 4, kompaktní počítač se systémem od Googlu.
Raspberry Pi se stalo fenoménem ve světě jednodeskových počítačů (SBC). Na trhu se od té doby objevila spousta alternativ, které originál více či méně napodobují. Většinou pochází od méně známých výrobců (převážně z pevninské Číny), ale od roku 2017 takové konkurenční PC nabízí také Asus. Tinker Board se od té doby dočkal několika vylepšení v podobě modelů S, Edge T a Edge R, ale nyní výrobce odhalil druhou generaci. Ačkoliv si zachovává velmi malé rozměry 85 x 56 mm, na desku se výrobci podařilo umístit výkonnější komponenty.
 
 
Nové modely Tinker Board 2 a Tinker Board 2S se od sebe odlišují pouze v jediném detailu. První jmenovaný spoléhá pouze na čtečku microSD karet, druhý potom obsahuje i 16GB úložiště eMMC. Oba počítače využívají šestijádrový čipset Rockchip RK3399, který obsahuje dvě 2GHz jádra ARM Cortex-A72, čtyři 1,5GHz jádra Cortex-A53 a grafický akcelerátor Mali-T860. Výpočetní výkon by měl být o polovinu vyšší proti minulé generaci počítače. Nutno ovšem doplnit, že taiwanský výrobce pro srovnání využívá původní model, který byl osazen čtyřjádrem Rockchip RK3288.
 
Co se týče RAM, nový Tinker Board vsází na 2GB až 4GB dvoukanálové paměti LPDDR4. Konkurenčnímu Raspberry Pi odpovídá nejen velikost a rozvržení komponentů, ale také 40pinový konektor GPIO, což samozřejmě přináší výhodu v podobě lepší kompatibility. Nabídka konektorů se proti předchůdci rozšířila a v některých ohledech (např. trojice portů USB-A 3.2 Gen 1 a jeden USB-C 3.2 Gen 1) dokonce překonává Raspberry Pi 4.
 
Bezdrátový modul byl upgradován na Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 5.0, v nabídce zůstal také Gigabit Ethernet. Jako výstup lze použít HDMI 2.0 s podporou 4K60 a CEC, případně již zmiňovaný USB-C 3.2 Gen 1 podporující DisplayPort 1.2. Naopak zmizel konektor microUSB, stejně jako 3,5mm audio jack. Tinker Board 2 používá Debian 9, příští rok Asus přidá také podporu Androidu 10. Informace o ceně ani dostupnosti zatím nebyly zveřejněny.
 
 
Chromebooky jdou v posledních měsících na dračku, ale Chrome OS se objevuje i v desktopech. Asus představil Chromebox 4, který se svými rozměry nijak neodlišuje, ale dostal lepší „vnitřnosti“. K dispozici budou konfigurace s dvoujádrem Intel Celeron 5205U až čtyřjádrem Core i7-10510U. V případě úložiště lze zvolit až 64GB eMMC nebo až 256GB M.2 SATA SSD. Maximální kapacita operační paměti DDR4 se může zastavit na 16 GB. Nechybí Wi-Fi 6 ani Bluetooth 5. Pomocí dvou výstupů HDMI a jednoho portu USB-C lze připojit až tři monitory. Cena bude začínat na 289 dolarech, v přepočtu 6 400 Kč bez DPH.
 


reklama