reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus ROG Crosshair VIII Impact dosáhl 6 GHz taktu CPU i RAM

25.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Asus ROG Crosshair VIII Impact dosáhl 6 GHz taktu CPU i RAM
Asus se pochlubil taktovacím pokusem, v němž hrála velkou roli základní deska ROG Crosshair VIII Impact. Vedle ní ale také nový procesor AMD Ryzen 9 3950X, který se podařilo dostat na takt 6 GHz. 
Asus tak hlásá, že byl překročen "nový obrovský milník", který má ovšem pochopitelně z praktického hlediska pramalý význam. Jde jednak o dosažení frekvence 6 GHz v případě procesoru AMD Ryzen 9 3950X a pak tu je také 6 GHz v případě pamětí DDR4, ovšem zde jde pochopitelně o efektivní takt, takže fyzický bude poloviční. 
 
 
Z prezentace by si také někdo mohl myslet, že na dané desce běžel procesor i paměti na 6 GHz současně, ovšem tak tomu není. Ve skutečnosti těchto taktů nedosáhl ani stejný overclocker, ale dva různé týmy na dvou různých sestavách, i když se stejným základem v podobě daného modelu desky.  
 
Co se týče procesoru Ryzen 9 3950X, ten byl na 6 GHz přetaktován v Jižní Koreji, přičemž dle verifikace na HWBot bylo dosaženo taktu 6.003,55 MHz. Chlazení zajistil jako obvykle tekutý dusík a zbylé komponenty zahrnovaly 16 GB paměti G.Skill a GeForce GT710, čili na nich při tomto pokusu prostě nezáleželo. 
 
Asus se ale nemohl rekordním taktem 6 GHz na Ryzenu 9 3950X chlubit dlouho, neboť zanedlouho byl překonán na Tchaj-wanu s využitím desky MSI MEG X570 Godlike, s níž bylo dosaženo 6.041,56 MHz. 
 
Alespoň tu zůstává výsledek řeckého overclockera OGS, který dokázal paměti Crucial Ballistix Elite DDR4 vyhnat na (efektivních) 6.054,4 MHz, a to opět na Asus ROG Crosshair VIII Impact. Posloužilo mu k tomu CPU AMD Ryzen 5 3600X se šesti jádry, které pracovalo na výchozích taktech. 
 
Už dříve ale byly paměti DDR4 vyhnány nad 6 GHz, a to konkrétně G.Skill Trident Z Royal DDR4, které Toppc na Tchaj-wanu dostal přesně na 6.016,8 MHz, a to s využitím inženýrského vzorku Core i9-9900K a MSI MPG Z390I Gaming Edge AC (MS-7C04). 
 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama