reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus ROG Maximus VIII Formula pro nejnáročnější

4.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Asus ROG Maximus VIII Formula pro nejnáročnější
Společnost Asus vypouští na trh novou základní desku z řady Republic of Gamers, a to konkrétně model ROG Maximus VIII Formula. Ten je určen pro přetaktované a herní sestavy a chlubí se výkonným chlazením a vůbec širokou výbavou.
Deska Asus ROG Maximus VIII Formula je založena na sadě Intel Z170 Express a patici LGA 1151 a jde o model, který je určen těm nejnáročnějším uživatelům. Výrobce se chlubí chlazením CrossChill EK od známé firmy EK Water Blocks, pod čímž se skrývá velký vodní blok pro chlazení MOSFETů, pro nějž jsou určeny 1/4" fitinky. I bez vodního chlazení ale bude deska samozřejmě fungovat, a to se tak bude hodit spíše pro extrémní přetaktování nebo prostě pro uživatele, kteří počítají s využitím klasických sestav vodního chlazení. Ty jim na rozdíl od drtivé většiny hotových all in one vodníků dávají možnost okruh rozšiřovat. Asus mluví o možnosti sražení teploty MOSFETů o 23 °C a sluší se dodat, že tato deska rozhodně není jediná, která takovou možnost nabízí.






Vedle toho je hned na začátku tiskovky zmíněno osvětlení RGB Aura LED, což je prostě další z implementací různobarevných diod a pak t u máme obvyklé technologie 5-Way Optimization, zvuk SupremeFX 2015, Ethernet od Intelu s LANGuard a celkově velice slušnou výbavu. Ta čítá datová rozhraníNVM Express U.2 a M.2, rozhraní USB 3.1 Type-A/C a moderní 802.11ac Wi-Fi s externí anténou. Mezi zadními porty je celkem šest USB 3.0 plus dva zmíněné 3.1, v neobvyklé poloze máme jeden kombinovaný PS/2, pak obrazové HDMI a DisplayPort (na této desce jako nouzové), tlačítka pro BIOS a nezbytné RJ-45 a audio konektory.





Deska je dále vybavena čtyřmi DIMM pro až 64 GB paměti DDR4, kterou je možno přetaktovat na 3733 MHz, pokud to tedy zvládne. Na procesor mohou být napojeny dvě grafické karty, které si tak rozdělí rovným dílem 16 linek PCI Expres 3.0, dále tu je další čtyřlinkový PCI Express x16 napojený na čipovou sadu a další tři PCI Express x1, jež jsou dle zprávy překvapivě typu 2.0. Podporovány jsou až tři karty Radeon v CrossFireX a dvě NVIDIA v SLI.





Pro disky a jiná zařízení jsou připraveny SATA 6 Gbps v počtu osmi, které zčásti tvoří také dva SATA Express, lokální síť obslouží široce používaný Intel I219-V a osmikanálové audio zase DAC typu ESS ES9023P se 32 až 600ohmovým sluchátkovým zesilovačem. Rozměry desky jsou klasické ATX, tedy 305 x 244 mm.

Zdroj: Hexus.net
reklama