reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus ROG STRIX Z690-I: vícepatrová deska pro nové Intely

14.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Asus ROG STRIX Z690-I: vícepatrová deska pro nové Intely
Společnost Asus chtěla stůj co stůj vytvořit pro nové procesory Alder Lake-S dobře vybavenou základní desku formátu Mini ITX, který ale nedává moc prostoru, a tak se výrobce jednoduše rozhodl, že "to požene vo štok". 
Pro nové procesory Alder Lake-S si tak Asus chystá krom jiných modelů také ROG STRIX Z690-I GAMING WIFI, o níž toho zatím moc nevíme, neboť zveřejněné fotografie evidentně nejsou oficiální. Informační embargo ostatně fotografie desek pro nové procesory Intel jistě ještě zakazuje zveřejňovat, a právě proto bylo na těchto snímcích vše kolem krom samotných desek rozkostičkováno. Fotografie se přitom objevily na jisté nejmenované čínské diskusní skupině. 
 
 
O jejich autenticitě lze těžko pochybovat, neboť něco takového by se falšovalo opravdu velice těžko. Máme tu tak Mini ITX model desky s paticí LGA 1700, který už dle názvu bude určen pro paměti DDR5, jak potvrzuje i údaj na krabici. Můžeme totiž počítat s tím, že pokud bude deska určena pro DDR5, nebude to v jejím názvu na rozdíl od modelů pro DDR4 vůbec zmíněno. 
 
 
Deska ROG STRIX Z690-I GAMING WIFI vypadá jako malý bazének s procesorovou paticí uprostřed, což by ještě více vyniklo s osazenými sloty DIMM, které tu jsou jako obvykle dva. Asus tu využil kryty nad zadními konektory a spodní částí desky u slotu PCIe x16, takže toho bohužel moc nevidíme, ale máme tu ještě jednu fotografii ukazují desku zboku. 
 
 
Na této fotografii, kde je vidět dole jednak zmíněný slot PCIe x16, jsou jasně patrné dvě další vrstvy plošných spojů. Dle jejich umístění lze odhadnout, že si s jejich pomocí Asus vytvořil místo především pro M.2 SSD, ale máme tu také na prostředním PCB nějaké headery, čili možná jde i o integrovanou zvukovku. 
 
Oficiální informace budou zveřejněny 4. listopadu, kdy bude konečně zvednuto informační embargo, ale možná to bude v případě desek i o několik dní či týden dříve, to se ještě uvidí. 
 


reklama