reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus uvádí nový a lepší VivoStick TS10

13.4.2016, Jan Vítek, aktualita
Asus uvádí nový a lepší VivoStick TS10
Nabídka počítačů ve tvaru USB flash disku se rozrůstá o nový model Asus VivoStick TS10, který přichází vybaven procesorem Atom a také až 32 GB paměti pro data. Co dalšího nabídne tento minipočítač?
Asus VivoStiock TS10 patří mezi vůbec nejmenší osobní počítače s procesorem x86, které lze považovat za stolní. Potřebuje totiž ke svému provozu zobrazovací zařízení s rozhraním HDMI a také zdroj napájení, neboť sám není vybaven žádnou baterií. Stačí tak televizor, monitor nebo projektor a máme ihned k dispozici počítač se systémem Windows 10. Pro jeho ovládání si ale pochopitelně ještě musíme připravit nějaké vstupní periferie.





Nový VivoStick TS10 má oblé tělo s černým zbarvením, jež má na jedné straně kryt konektoru HDMI a na druhou budeme moci tento kryt nejspíše nacvaknout, abychom jej neztratili. Jako obvykle jej budeme moci přímo napojit do konektoru HDMI, ale k dispozici je také krátký prodlužovací kabel, jenž nám umožní dát VivoStick na příhodnější místo. Jak ukazují okolní fotografie, může to být zadní strana monitoru nebo jeho bok, což bude lepší s ohledem na přístupnost konektorů USB a audio.





Mezi fyzická rozhraní VivoStick TS10 patří krom napájecího Micro USB a nezbytného HDMI také port USB 3.0, USB 2.0 a audio pro headset. Vedle toho tu máme ještě rozhraní Wi-Fi 802.11ac a Bluetooth 4.1, což se bude hodit především pro připojení k síti nebo pro využití bezdrátových periferií.





Uvnitř najdeme procesor Intel Atom se 2 GB paměti RAM, a to model x5-Z8350. Jedná se o zástupce Cherry Trail-T se čtyřmi jádry na 1,44 až 1,92 GHz a HD Graphics vycházející z 8. generace v procesorech Broadwell. SDP procesoru, čili taková typická spotřeba, jsou 2 W, což není mnoho, ale i tak je v tyčce zakomponován miniaturní ventilátor pro chlazení.

Rozměry celého počítače jsou 135 x 36 x 16,5 mm a jeho součástí je také očko pro zabezpečení lankem, firmwarové šifrování fTPM a také aplikace Asus HyStream pro streamování filmů a zobrazení fotografií v rozlišení Full HD ze smartphonů a jiných mobilních zařízení přímo na napojené obrazovce. VivoRemote zase umožní využít mobil pro ovládání VivoStick, což se bude hodit právě tehdy, když nebudou k dispozici vstupní periferie. Zařízení se v ČR a SR prodává za 3999 Kč, resp. 149 euro s DPH.

ASUS VivoStick TS10
Procesor
Intel Atom x5-Z8350
Operační systém
Windows 10
Úložiště
eMMC 32 GB
Bezdrátové připojení
802.11 a/b/g/n/ac,

Bluetooth 4.1

Rozhraní
1× HDMI

1× USB3.0

1× USB2.0

1× Micro USB (napájení)

1× Audio jack

Trusted platform module
ano (fTPM)
Napájení
9 V, 2 A, 18W adaptér
Rozměry
135 × 36 × 16,5 mm
Hmotnost
75 g

Zdroj: TZ Asus
reklama