reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus uvádí vodou chlazený Radeon RX 6900 XT s GPU Navi 21 XTXH

12.5.2021, Jan Vítek, aktualita
Asus uvádí vodou chlazený Radeon RX 6900 XT s GPU Navi 21 XTXH
Asus si připravil nový opravdový hi-end ze stáje Radeonů, a sice kartu ROG STRIX LC Radeon RX 6900 XT TOP Edition. Ta je vybavena jednak vodním chladičem a pak má ve své výbavě GPU Navi 21 XTXH s odemčeným taktem. 
Asus ROG STRIX LC Radeon RX 6900 XT TOP Edition tak nabízí ta nejlepší GPU Navi 21, která se povede vyrobit, díky čemuž AMD odstranilo strop jejich taktu, respektive jej zvýšilo ze 3 GHz na 4 GHz, což je ale zřejmě více než dost vzhledem k nedávnému rekordu ve výši 3,2 GHz. Pouze cca jedna desetina z GPU Navi 21, které jsou použitelné na daných grafikách, má projít procesem výběru pro modely jako ROG STRIX LC Radeon RX 6900 XT TOP Edition, díky čemuž mohou dostat označení XTXH. 
 
A říká se, že Navi 21 XTXH byly ve skutečnosti určeny pro karty Radeon RX 6900 XTX s vodním chladičem, které ale AMD dosud nevypustilo na trh a s největší pravděpodobností už nevypustí. 
 
 
Namísto nich tu tak máme vrchol grafických karet využívajících GPU Navi 21 a v případě tohoto modelu, který využívá jak vlastní vzduchový chladič, ale především i 240mm radiátor, získáme GPU na taktech 2375 MHz (Game Clock) a 2525 MHz (Turbo), přičemž referenční RX 6900 končí na 2250 MHz. 
 
I přes využití vodního chlazení není takto karta sama o sobě zrovna malá, jak ostatně ukazují snímky. Dalece přesahuje výšku své záslepky a zabere nám v počítači dva a půl slotu, i když prostor dvou slotů přesahuje opravdu jen minimálně. Vybavena je radiálním ventilátorem, který bude foukat vzduch skrz záslepky ven z počítače a ten bude samozřejmě i s pomocí pasivu na kartě chladit především napájecí obvody. 
 
 
Tato karta je totiž založena na designu modelu Radeon RX 6900 XT STRIX OC LC, který má stejný chladič a jak ukázal Der8auer, vodní blok zde pokrývá GPU i paměti kolem něj. Model ASUS RX 6900 XT 16GB ROG STRIX LC TOP má vodní radiátor s kartou spojen 60cm hadičkami, podél nichž také vedou kabely pro napájení ventilátorů a řízení jejich LED podsvícení (ASUS FanConnect II).
 
Zdroj: VideoCardz


reklama