reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus VA27DQSB: univerzální monitor šetrný ke zraku

25.7.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Asus VA27DQSB: univerzální monitor šetrný ke zraku
Asus přidal do své nabídky monitor VA27DQSB s označením Eye Care. Vhodný bude pro kancelářské použití i jako běžný monitor do domácností. Novinka se chlubí designem s tenkými rámečky a bohatými možnostmi nastavení pro lepší ergonomii.
Portfolio monitorů od Asusu se tento měsíc nerozrůstalo pouze o herní modely jako TUF Gaming VG27VQ, ale dočkali se také běžní uživatelé poohlížející se po univerzálním displeji. Přivítat tedy můžeme Asus VA27DQSB Eye Care Monitor, jak zní celý název této novinky. Z označení není těžké vydedukovat, že se jedná o model s úhlopříčkou 27 palců (68,6 cm), ale jaké jsou další parametry? Výrobce zvolil panel s LED podsvícením, rozlišením 1920 x 1080 pixelů (Full HD) a poměrem stran 16:9. I díky technologii IPS, širokým pozorovacím úhlům 178 stupňů a antireflexní úpravě by měla být zajištěna solidní viditelnost doma nebo v kanceláři. Díky tenkým rámečkům po třech stranách navíc monitor na stole bude vypadat moderně.
 
 
Ačkoliv není VA27DQSB určený přímo pro hráče, k občasnému hraní může posloužit poměrně dobře. Asus nasadil svou technologii Adaptive-Sync, která eliminuje trhání snímků a funguje v rozmezí od 48 Hz do 75 Hz. K tomu se navíc přidává sada nástrojů GamePlus, která po použití klávesové zkratky přidá na obrazovku OSD zaměřovač, časovač, počítadlo FPS a jiné funkce. Z dalších parametrů monitoru uvádí výrobce maximální jas 250 nitů, kontrastní poměr 1 000:1, podporu 16,7 milionu barev nebo odezvu 5 ms (GTG neboli z šedé na šedou). O zlepšení jasu, barev, kontrastu a ostrosti se stará technologie Asus Splendid, která obsahuje spoustu přednastavených režimů.
 
Pokud u monitoru sedíte celý den v práci nebo až do pozdních nočních hodin brouzdáte po internetu, oceníte sadu funkcí Asus Eye Care, které si kladou za cíl zmírnit dopady monitoru na lidské zdraví – např. únavu očí, bolesti hlavy nebo problémy s usínáním. Konkrétně se jedná o filtr modrého světla, který lze prostřednictvím OSD nastavit v rozmezí od 0 do 100. A potom je k dispozici také systém Flicker Free pro eliminaci blikání monitoru. Obě technologie byly certifikovány nezávislou organizací TÜV Rheinland.
 
Pokud je řeč o komfortním a zdravém používání monitoru, podstatná je také ergonomie. Proto použitý stojan umožňuje upravovat výšku monitoru (0 až 150 mm), otáčet s ním (+180° až -180°) nebo nastavit sklon (-5° až +35°). Dokonce nechybí ani možnost otočit monitor z horizontálního do vertikálního režimu, který se hodí např. pro čtení dlouhých dokumentů. Pokud dáváte přednost montáži na stěnu, lze k tomu využít držák VESA 100x100. Monitor je vybaven také dvojicí 2W reproduktorů a řadou konektorů včetně HDMI 1.4, D-Sub, DisplayPort 1.2, dvojice USB 2.0 nebo 3.5mm audio jacku. Inteligentní správa kabelů potom umožní snadno uklidit pracovní stůl.
 
Asus zatím neoznámil cenu ani dostupnost monitoru VA27DQSB.
 
Zdroj: Asus.com


reklama