reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus VY249HE a VY279HE: univerzální monitory nejen na doma

22.12.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Asus VY249HE a VY279HE: univerzální monitory nejen na doma
Asus začíná prodávat nové monitory VY249HE a VY279HE, které jsou určeny hlavně pro plnění pracovních a studijních povinností. Využívají IPS panely s rozlišením Full HD a speciální antibakteriální úpravu na rámečcích.
Výrobci periferií se přizpůsobují aktuální situaci, která znamená častější práci i studium z domova. Kromě webkamer, klávesnic nebo myší vzrostl také zájem o další nezbytné příslušenství včetně monitorů. Asus reaguje dvojící monitorů, které byly navrženy právě pro domácí použití, případně kanceláře. Pokud nepatříte mezi náruživé hráče, ale používáte počítač spíše k práci, studiu nebo prostě brouzdání po internetu, můžete nyní do výběru zařadit modely VY249HE a VY279HE. Oba disponují panelem s technologií IPS a rozlišením 1920 x1080 pixelů neboli Full HD. Hlavní rozdíl nalezneme v úhlopříčce, která se zastavila na hodnotě 23,8 palce, respektive 27 palců.
 
 
Novinky z řady VY jsou vybaveny některými užitečnými funkcemi, které by měly snižovat důsledky používání monitoru na lidský zrak. Patří mezi ně technologie redukující blikání certifikovaná společností TÜV Rheinland nebo filtr modrého světla, který obsahuje řadu nastavení podle aktuálních scénářů nebo osobních preferencí. Tyto funkce jsou součástí sady Asus Eye Care Plus, která pomáhá snižovat riziko syndromu počítačového vidění (CVS) způsobeného nadměrným sezením u monitoru. Obsahuje rovněž nastavitelné připomenutí odpočinku nebo funkci Color Augmentation, která pomáhá uživatelům s částečnou barvoslepostí tak, aby mohli snáze rozlišit barvy na monitoru.
 
 
Asus navíc rámečky a tlačítka monitorů opatřil antibakteriální úpravou pomocí iontového stříbra. Tato vrstva by měla vydržet dlouhodobě a dokonce je odolná proti poškrábání nebo nárazu. Ošetření iontovým stříbrem údajně inhibuje růst bakterií o více než 99,9% (během 24 hodin). Monitory splňují normy ISO 22196: 2011 a JIS Z 2801, proto mohou být vhodné i pro počítače, které sdílíte s jinými uživateli. Na druhou stranu zcela bezpečné a hygienické pracovní prostředí rozhodně nezaručí, protože neřeší bakterie, které se vyskytují třeba na klávesnicích nebo myších.
 
Co se týče dalších vlastností monitoru, výrobce uvádí obnovovací frekvencí 75 Hz, odezvu 1 ms (pro pohybující se obraz) nebo pozorovací úhly 178 stupňů. Nechybí dokonce ani technologie AMD FreeSync eliminující rozmazání a trhání obrazu ve hrách. Pro připojení k počítači využijete konektor HDMI 1.4, případně starší D-Sub. Za účelem ergonomii lze použít nastavení náklonu obrazovky, nechybí ani kompatibilita s držákem VESA 100. Menší Asus VY249HE se již prodává na českém trhu za cenu okolo 4 200 Kč. Větší Asus VY279HE zatím není k dispozici skladem, ale prodejci cenu odhadují na asi 5 500 Kč.
 


reklama