reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ať je na co koukat: Úvod

4.5.2009, Michal Koláček, článek
Ať je na co koukat: Úvod
Je tu začátek dalšího měsíce a jako vždy jsme si pro vás připravili novou tematickou přílohu. Její název "Ať je na co koukat" mnohé naznačuje, nicméně dnešním úvodním článkem si upřesníme oblast našeho zájmu.

Ať je na co koukat


Jak naznačuje název přílohy, v následujícím měsíci květnu se budeme věnovat širokoúhlým monitorům, a to především jako nástrojům pro pracovní využití. Jistě stojí za povšimnutí skutečnost, že se v poslední době můžeme setkat s fenomény vysokého rozlišení nebo širokoúhlého obrazu. Že nemusí být nutně řeč o filmovém obsahu nebo televizním vysílání v High Definition vám dokážeme v přichystaném teoretickém článku, který se týká multimonitorových řešení pro práci (i hraní her).



Další velmi zajímavou oblastí je virtuální realita přesněji prostorový pohled pomocí speciálního vybavení. Mimo jiné se zde setkáváme s pojmem "stereoskopická projekce", jež souvisí s vnímáním 3D obrazu. V rámci ní nahlédneme na některé vybrané metody z praxe a zhodnotíme si výhody a nevýhody jednotlivých řešení.

Fakt, že je společnost EIZO nekorunovaným králem mezi monitory, má zažitý určitě většina uživatelů výpočetní techniky. V tomto ohledu se zaměříme na profesionální obraz bez kompromisů a popíšeme si podstatné rozdíly včetně dalších výrobců "královské třídy".

Jistě jste ve svém okolí zaregistrovali mizení analogových programů a nástup tzv. "digitálního" vysílání. Celý tento proces vychází z Technického plánu přechodu (TPP), který schválila vláda České republiky 28. dubna 2008. A proč o tom píšeme? Narážíme na možnost využití multifunkčních zařízení, která v sobě spojují zobrazovací jednotku a televizor díky integrovanému tuneru pro normu DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial). I touto variantou se budeme v rámci květnového měsíčního celku zabývat.


Širokoúhlé není jen video


Jak jste se mohli dočíst v jednom starším článku, doslova hitem je v dnešní době širokoúhlé zobrazení nazývané widescreen. Vzalo se nejspíše z kin, kde nebylo problémem poměr stran měnit. Běžně můžeme pozorovat označení 16:9 či 16:10. S prvním uvedeným se můžeme setkat třeba u filmů na DVD a Blu-ray nosičích. Druhý vyjadřuje širokoúhlý formát obrazu pro CRT a LCD monitory a převládaly názory, že je pro běžnou práci daleko vhodnější než 16:9 (například 19" obrazovka s rozlišením 1366×768 respektive 24" s 1920×1080 pixelů), který se může zdát úzký. Nicméně trendem do budoucna je právě dříve "neuznávaný" poměr 16:9, a to zejména kvůli nižším výrobním nákladům.



Jak zjistíme, že je monitor skutečně širokoúhlý? Důležité je v tomhle ohledu, v jakém rozlišení panel pracuje. Jde o poměr počtu pixelů ve vodorovném a svislém směru (1280/1024 odpovídá poměru 5:4, 1680/1050 odpovídá poměru 16:10 a 1920/1080 koresponduje s poměrem 16:9, tedy widescreenem). Typickými "wide" rozlišeními jsou 1366×768 (19" panely), 1440×900 (19"), 1680×1050 (19, 20, 21 a 22"), 1920×1080 (≥_22") 1920×1200 (≥_23") nebo třeba 2560×1600 px (≥_30"). Jaké řešení zvolit?


- Plocha monitoru a poměr stran v závislosti na použitém rozlišení -

To je dost složitá otázka a záleží na vkusu každého uživatele. V neposlední řadě je nutné si uvědomit, k čemu všemu bude monitor sloužit a kolik do něj chceme investovat finančních prostředků. Širokoúhlé monitory se výborně hodí pro práci i sledování filmů, kde najdou své zastoupení 24" panely s rozlišením 1920×1200 / 1920×1080 obrazových bodů případně levnější 22" (1680×1050 px). Ceny jsou dnes velice příznivé, i když musíme zdůraznit, že je vše závislé od použité zobrazovací technologie, dostupné výbavy apod. Přečtěte si také "Výběr LCD monitoru aneb co je dobré vědět".
Kdo by si myslel, že větší znamená pro hráče lepší, mýlil by se. Aby obraz vypadal dobře, je třeba využívat výhradně nativního rozlišení, a to je u monitorů s úhlopříčkou 24" a více už příliš vysoké. Zejména levnější grafické karty jej v 3D režimu nemusejí utáhnout se slušným počtem snímků za sekundu. Co se týká widescreenů a práce, dalo by se také pohovořit o možnosti více menších zobrazovacích zařízení. Jaké jsou s tímto řešením spojeny výhody, nevýhody nebo omezení? Můžeme dnes využívat více monitorů pro práci nebo zábavu? Je budoucnost herního průmyslu v 3D LCD monitorech? Otázek je celá řada a (nejen) odpovědi na ně jsme ukryli do samostatných teoretických článků.


Obraz bez ústupků


Monitor jako zařízení, jež slouží k zobrazování textových a grafických informací, bylo a je označováno za nejdůležitější výstupní prvek počítače. V této oblasti je éra zobrazovacích zařízení na bázi katodové trubice za námi a v dnešním digitálním světě se častěji setkáváme s displeji z tekutých krystalů. Nutno podotknout, že nejdříve tu s námi byly panely s poměrem stran 4:3 a 5:4, poté přišly 16:10 a jak jsme psali výše, nyní přicházejí výrobci s 16:9, což odpovídá standardům High Definition.



Nejen na internetu je k nalezení dostatek témat o principech CRT a LCD monitorů. Dohledat se dá i mnoho rad a návodů, které vám říkají, jaký typ zařízení respektive panelu, je pro vás nejvhodnější. Také jak máte postupovat při jeho výběru či koupi - celkově vzato jde o velmi mnoho stručných informací, které se týkají především spotřebního segmentu.



Oblast profesionálních monitorů není běžným spotřebitelům příliš známá, a proto se jí budeme blíže věnovat právě prostřednictvím naší přílohy. Podíváme se na zobrazovače pro DTP (Desktop publishing), GIS (Geographic information system) či CAD (Computer-aided design), na dotykové nebo lékařské panely a popíšeme si hlavní rozdíly. Na začátek prozradíme, že nám půjde o značky Barco, EIZO, LaCie, NEC nebo Totoku.


Monitor s integrovaným TV tunerem: výhoda nebo kompromis?


V minulosti bylo každé z uvažovaných zařízení, tedy televizní přijímač a počítačový monitor, navrženo pro jiný účel. Především se jednalo o konstrukční a technické hledisko. Pokud bychom měli být konkrétnější, můžeme mimo jiné vzpomenout na problém s nízkou obnovovací frekvencí. Ovšem postupem času i díky dynamicky se vyvíjejícím elektronickým systémům dostával tento koncept vážné trhliny (v dobrém slova smyslu) a dnes je tento neduh téměř zapomenut.


- Elegantní 22" LCD displej s vestavěným TV tunerem -

Běžně můžeme v obchodech narazit na kombinované LCD monitory, které stejně dobře poslouží jako televizor i výstupní jednotka desktopu či notebooku. A to díky integrovanému digitálnímu tuneru pro normu DVB-T. Taková kombinace přijde vhod zejména tam, kde například nemáme místa nazbyt a na (rozměrný) televizní přístroj nezbývá prostor. Uvažované řešení může být alternativou pro ty, kteří nechtějí vlastnit set-top-box pro pozemní příjem, nejsou nakloněni přídavným kartám, externím USB adaptérům nebo nemají peníze na kvalitní model iDTV. Nad vyřčenou otázkou se zamyslíme v jednom z dalších pokračování.
reklama