reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AT&T Project AirGig rozvádí vysokorychlostní připojení pomocí elektrického vedení

14.12.2017, Jan Vítek, aktualita
AT&T Project AirGig rozvádí vysokorychlostní připojení pomocí elektrického vedení
Společnost AT&T již testuje nový způsob rozvodu vysokorychlostního internetového připojení, které využívá již existující infrastrukturu sloupů a vodičů vysokého napětí. Jde tak o technologii, která má konkurovat i optice.
AT&T Project AirGig je tak zatím ve zkušebním stádiu pod vývojem AT&T Labs, které na něm pracovaly více než deset let a vytvořily přitom přes 300 patentů. Výsledkem má být systém, který bude jednoduchý pro nasazení s možností rapidního rozšíření vysokorychlostního internetového připojení s využitím existujících infrastruktur rozvodů elektřiny, což by mohlo logicky nejvíce zasáhnout odlehlejší oblasti, které mají dnes přístup k rychlému internetu velice složitý. Hovoří se přitom o rychlostech v řádu jednotek Gb/s. 

 
Dle AT&T může instalaci zařízení AirGig zvládnout během několika minut každý pracovník starající se o elektrická vedení, neboť jej bude v zásadě potřeba pouze fyzicky namontovat na sloup a napojit. Nicméně samotné dráty elektrického vedení využity nejsou, takže nejde o obdobu domácí technologie Powerline využívající rozvody elektřiny a zásuvky namísto Ethernetu. 
 
Mluvit můžeme o technologii BPL (broadband-over-power-lines), které se přezdívá také Wireless Fibre právě proto, že má konkurovat i optickým sítím. Jde o čistě bezdrátovou síť využívající infrastrukturu elektrických sloupů, přičemž signál mezi jednotlivými body se má šířit "podél či poblíž" drátů, ale ne fyzicky uvnitř nich. Využity k tomu mají být přitom levné antény schopné šířit signál podél drátů i na relativně dlouhé vzdálenosti. 
 
Tato technologie je tak ve vývoji už dlouho a nyní už dospěla do stavu, kdy je dostatečně výkonná a hodná nasazení. Klíčovou součístí je právě milimetrové pásmo či EHF (Extremely High Frequency), které je nelicencované a ideální pro vysokorychlostní dvoubodové spojení, pokud mu poslouží jako "opora" vodiče na elektrických sloupech. Ty není ani třeba využít přímým napojením jako zdroj energie pro funkci samotných rádií, neboť postačí prostá indukce z magnetického pole, které se kolem vodičů tvoří. 
 
​  
AT&T už odstartovalo první fázi Project AirGig dříve v tomto roce s využitím nejmenovaného distributora elektřiny a nyní začala druhá zkouška ve státě Georgia. Dle dosavadních poznatků bude možné AirGig nasadit v podstatě všude, tedy v odlehlých oblastech i městské zástavbě. Komerční nasazení je tak ještě daleko.

 


reklama