reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATi Catalyst Control Center - vylaďte si svůj Radeon

3.9.2004, Zdeněk Kabát, článek
ATi Catalyst Control Center - vylaďte si svůj Radeon
Po delší době se příznivci ATi konečně dočkali grafického rozhraní pro ovladače Catalyst. Software zvaný Catalyst Control Center integruje v příjemném a praktickém rozhraní funkce klasického ovládacího panelu a nabízí i různá vylepšení. Podíval jsem se tedy na tento "zázrak" podrobně.
Výhled do budoucna

ATi se tentokrát netají s tím, jak se chystá Catalyst Control Center vylepšit. První věcí totiž je, že je tento produkt určen jen pro desktopové čipy s podporou DirectX 9, a to od R300 výše. To zahrnuje Radeony 9500, 9600, 9700, 9800, X300, X600 a X800, ani o kartu více. Proto je prvním cílem ATi rozšířit podporované GPU o zbytek portfolia - low-endové a mobilní čipy a také čipy pro pracovní stanice.

Dalším cílem ATi je přidání automatických aktualizací, které by dokázaly doplňovat jen ty součásti balíku, které je třeba. Nyní má totiž každá nová mezinárodní verze Catalystů přes 20MB, s přidaným CCC dokonce přes 40MB, což není pro modemisty zrovna radost. Možnost updatování jen potřebných součástí by ušetřila mnoho času a peněz.

Tzv. Application Manager je také věc, kterou se ATi snaží do Catalyst Control Center přidat. Tento software by měl umět rozdělovat obrazovku na více virtuálních sektorů vyhrazených pro dané aplikace. Navíc bude možné zvětšovat určité části obrazovky, aniž by docházelo ke zvětšování pixelů. Rozšířena bude v budoucnu i podpora video efektů apod.


Obr. 30 - Logo nového software ATi

Dojmy z používání a závěr

Uzavřít takovýto článek může být stejně snadné jako složité. Prostě mohu jednou větou říct, že ATi vytvořilo rozhraní, které svojí uživatelskou přívětivostí, jednoduchostí a zároveň možnostmi nastavení předčilo cokoliv, co vyšlo do dnešního dne. To bych si to ale až příliš ulehčil.

Deset programátorů ATi strávilo více než rok vývojem Catalyst Control Center v systému .NET Framework a výsledek se dostavil. Z pohledu software se jedná o skvělý program s mnoha možnostmi. Ovšem podívejme se na to ještě ze stránky HW náročnosti. Při spuštěném CCC jsem napočítal něco přes 40MB zabraného místa v paměti, což se na slabších strojích pozná.

Také bych se asi trochu obával instalace Service Pack 2 pro Windows XP, protože jeho problémy jsou již známé široko daleko. Kombinace SP2+CCC se již prokázala jako méně stabilní. Jinak ale nemám kontrolnímu centru co vytknout a potěšilo mě hlavně preview 3D scény, na kterém vidíte důsledek různých optimalizací. Pokud tedy máte Radeon 9500, 9600, 9700, 9800, X300, X600 nebo X800, začněte stahovat:

Pozn.:Doporučuji stáhnout také nový Service Pack 1 pro .NET Framwork 1.1, který se vzápětí po vydání článku objevil. Kromě toho, že obecně vylepšuje stabilitu, by měl odstranit i problémy s kompatibilitou na Windows XP SP2. Stahujte ZDE.
reklama