reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATi CrossFire - grafická síla dvou Radeonů

2.6.2005, Zdeněk Kabát, článek
ATi CrossFire - grafická síla dvou Radeonů
V úterý ATi představilo svou novou platformu, která dovoluje používat zároveň dvojici grafických karet Radeon X800 nebo X850 v libovolných verzích. Tato technologie s názvem CrossFire je přímou konkurencí nVidii a jejímu SLI, ale nabízí toho více - možnost kombinovat různé verze grafik, více módů renderování a také Super AA.

CrossFire vs. SLI



Protože se ještě platforma CrossFire nedostala do rukou žádné redakce, nelze tyto závěry brát definitivně, ovšem z teoretického hlediska lze obě technologie srovnat. Již v základu se tedy liší - zatímco SLI potřebuje ke svému provozu dvojici identických grafických karet GeForce 6600GT, 6800GT nebo 6800 Ultra, CrossFire si vystačí s libovolným Radeon série X800 nebo X850 a jednou ze tří variant CrossFire karty. Bod pro ATi.

Propojení je také realizováno jinak. U nVidie komunikují obě grafické karty pomocí můstku a obvodů přímo v grafickém čipu. ATi potřebuje k propojení externí DVI kabel a spolupracuje s CrossFire kartou pomocí DMS I/O portu a Compositing Enginu. Zde je sice výhodou vysoká propustnost přes DVI, ale nevýhodou další obvody na CrossFire kartě a tedy o něco vyšší cena. Zde vyrovnáno, celkem 2:1.


Dvě GeForce 6800GT v SLI režimu

ATi nabízí oproti nVidii odlišný přístup k renderingu. Zatímco mód AFR je prakticky stejný, SFR, nazvaný u ATi Scissor Mode, se částečně liší tím, že nerozděluje scénu dynamicky, ale staticky podle AI funkce ovladačů. Navíc obsahuje ATi vynikající SuperTiling, který rozděluje scénu velmi rovnoměrně mezi obě grafiky, ovšem nefunguje na OpenGL. Přesto další bod pro do Kanady.

Výhodou je také Super AA, který využívá sparse sample MSAA a umožňuje tedy až 8x a 12x FSAA. Druhou možností je pseudo-AA s hodnotami 10x a 14x, kde ale počet vzorků zůstává stejný. Přesto je tento mód velmi přínosný - 4:1 pro ATi.

A nakonec - obrovskou výhodou ATi je kompatibilita se všemi hrami a aplikacemi! Zatímco nVidia podporuje jen hry, které jsou obsaženy v ovladačích, u ATi není důvod, aby CrossFire nefungoval. Jedinou úlohou ovladačů Catalyst je vybrat správný způsob renderingu, který lze případně uživatelsky vypnout a zapnout místo něj jako náhradu Super AA. Proto přidávám pátý bodík ATi.



I přes toto skóre bude ale nejdůležitější výkon, který může náskok CrossFire opět smazat. V grafu vidíte jediný test, který se zatím na internetu objevil (nepočítám prezentace ATi), a tím je pár čísel z Anandtechu. Nárůst je velmi přesvědčivý - od 49% do 86%, což se jen tak nevidí. Ovšem počkejme na rozsáhlejší recenze.

Cena a dostupnost



Pokud se bavíme o dostupnosti, musíme opět trh rozdělit na základní desky a grafické karty. Ceny grafických karet známe - Radeon X800CE 128MB bude stát $249, tatáž karta s 256MB bude za $299 a Radeon X850CE 256MB bude stát šílených $549. Ceny tedy nejsou nijak hrozné, když vezmeme v úvahu, že se jedná o paralely Radeonu X800XL, resp. X850XT.

Co se týče základních desek, záleží to na dvou faktorech. Prvním je možnost provozovat CrossFire na jiných čipsetech než Radeon Xpress 200, tedy např. na Intelu nebo nVidii (ta se ale asi postará o to, aby to nešlo). Druhou věcí je ochota výrobců s takovým řešením přijít, aby si nenarušili vlastní trh s nForce4. Je tedy možné, že ti, kteří již vyrábějí základní desky s nForce4 pro AMD přijdou s řešením CrossFire pro Intel a naopak. Přesto to vypadá, že si čipsety ATi stále cestu k lidem nenajdou.

Doplněno: Podle výrobců na výstavě Computex 2005 se nyní dozvídáme, že do konce června bude ATi ještě stále ve fázi testování a reálná dostupnost se očekává na konci července či začátku srpna. Ale stále si myslím, že u řešení tohoto typu je hlavní, kdy se dostane k novinářům :-)



Závěr



Dalo by se říct, že závěr je shrnut ve srovnání CrossFire a SLI. Papírově tedy řešení od ATi vítězí, ale těžko říci, jak to bude v reálu. Jedna věc je již zmíněná dostupnost a také zájem kupujících - nikoliv až tak o řešení CrossFire v podobě grafických karet, ale hlavně o základní desky s jeho podporou. Pokud by bylo možné CrossFire provozovat na nForce4, stalo by se asi trnem v oku pro nVidii.

Přesto lze říci, že jde podobně jako u nVidie hlavně o marketingový tah. ATi se takto zviditelní v testech, natož bude-li rychlejší, a investice se mu vrátí v podobě několika málo prodaných předražených platforem. Ale nelze říci, že se netěším na recenzi CrossFire. Zatím zakončím preview klasicky - uvidíme.

Zdroje: Anandtech, Beyond3D, whitepapery ATi
reklama