reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AU Optronics slibuje levné panely s Ultra HD

2.12.2013, Jan Vítek, aktualita
AU Optronics slibuje levné panely s Ultra HD
Pokud si dnes vyhlédnete LCD monitor s vysokým rozlišením, čímž už rozhodně nemáme na mysli Full HD, pak si musíte připravit částku o mnoho vyšší než 10 000 Kč. Firma AU Optronics, jeden z hlavních výrobců LCD panelů, se to však chystá změnit.
LCD monitory jsou jednou z oblastí, v níž PC průmysl dlouhodobě spíše stagnuje. To je na jednu stranu dobře, neboť tak často nemáme mnoho důvodů, proč vyměňovat starší kvalitní monitor za nový, ale na druhou stranu máme na trhu řadu tabletů, které nabízí vyšší rozlišení než klasický PC monitor a na stejnou úroveň, čili Full HD, se dostaly už i telefony. Zatímco si tedy na mobilních zařízeních můžeme užívat velmi jemného obrazu s nerozpoznatelným rastrem, vysoké rozlišení u stolních monitorů je stále vyhrazeno drahým modelům, ale snad bude lépe.





Zasadit se o to chce firma AU Optronics, čili jeden z hlavních výrobců LCD panelů, který vyrábí pro firmy Asus, BenQ, Philips a dodává dokonce i pro Samsung, který si jinak panely vyrábí sám. AU Optronics se nechal slyšet, že už v první polovině příštího roku přijde na trh s mainstreamovými panely s úhlopříčkami 27" a 32", které nabídnou rozlišení Ultra HD (3840 x 2160 pixelů). Jeden z nich by měl dosáhnout pokrytí barevného prostoru Adobe RGB a oba budou určeny pro 10bitové zpracování barev.

O tom, že by se na trh dostaly i levnější panely s nižším rozlišením, čili QHD (2560 x 1440) nebo WQXGA (2560 x 1600), však zpráva nemluví. Nicméně alespoň by s příchodem nových Ultra HD monitorů mohly stávající modely s nižším rozlišením alespoň trošku zlevnit, ale to je otázkou. Stávající LCD monitory s rozlišením Ultra HD jsou dnes totiž tak drahé a na našem trhu jich je tak málo, že by se mohly k ceně panelů s QHD či WQXGA spíše jen přiblížit, než aby na ni zatlačily.

Zdroj: techPowerUp
reklama