reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Australané vyrobili kvantovou logickou bránu v křemíku

6.10.2015, Jan Vítek, aktualita
Australané vyrobili kvantovou logickou bránu v křemíku
Australským výzkumníkům z University of New South Wales (UNSW) v Sydney se podařilo vyrobit dle jejich slov poslední stavební kámen nutný k sestavení kvantového počítače vyrobeného pomocí již známých technologií využívajících křemík.
Výzkumníci z University of New South Wales (UNSW) tvrdí, že se jim podařilo překonat velkou překážku na cestě k sestavení kvantového počítače. Vyrobili totiž kvantovou logickou bránu, která využívá dva quibity a jako taková by se měla stát základní jednotkou pro vytvoření takového počítače. Dle zástupců univerzity to znamená, že "všechny fyzické stavební jednotky pro vytvoření křemíkového kvantového počítače již byly úspěšně vytvořeny".





Důležité tedy je, že pro vytvoření kvantové logické brány byly použity již známé a široce používané technologie, které slouží k výrobě klasických křemíkových čipů. Čili díky tomu bude relativně snadné vytvořit z takovýchto bran celý procesorový čip, jak vysvětlil Andrew Dzurak, profesor z UNSW.





Namísto tranzistorů tu jsou tedy kvantové bity, čili quibity, z nichž každý využívá jen jeden elektron a binární 0 nebo 1 je pak určena jeho spinem. Dříve se přitom nedařilo právě s využitím křemíku vytvořit dva quibity, jež by spolu "komunikovaly", a tím vytvořily logickou bránu a nyní mají pracovníci v UNSW díky tomu patentovaný design celého kvantového počítačového čipu. V této době si tak hledají vhodné partnery v počítačovém průmyslu, kteří by mohli takové čipy začít vyrábět. Snad se tedy brzy dozvíme, která z firem po takové příležitosti skočí. Však teoretický potenciál takových čipů zahrnuje vyřešení úkolů, které zdaleka přesahují schopnosti dnešních nejvýkonnějších superpočítačů.

Zdroj: Hexus.net
reklama