reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomní robot DRU sám doveze pizzu až do domu

19.3.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Autonomní robot DRU sám doveze pizzu až do domu
Doručování pizzy od společnosti Domino's Pizza není rozhodně nudné. Domino's se snaží jít s dobou a vymýšlet spoustu zajímavých inovací. Teď přichází s autonomním robotem, který má za úkol pizzu doručovat do domů.
Už dřív přišla společnost s vychytávkou, která zahrnovala doručovací auto přímo se zabudovanou troubou na pizzu. Nyní se ale Domino's rozhodlo modernizovat ještě víc a představilo svého doručovacího robota, který je schopný fungovat a rozvážet pizzu autonomně. Z tisíců návrhů vybrali jeden jediný, a tak je prototyp robota pro rozvážení pizzy konečně na světě.

Lidé by jistě byli zprvu překvapení, pokud by jim místo očekávaného člověka dovezl jejich objednanou pizzu autonomní robotek. Ale možná tak tomu zanedlouho i bude. Domino's pojmenovala svůj výtvor Domino's Robotic Unit, zkráceně DRU. Podobné doručovací roboty vyvíjí i například společnost Starship Technologies, ti ale nejsou zaměření na rozvoz pizzy, nýbrž na zásilky obecně.

DRU vyvinulo Domino's ve spolupráci s australským startupem Marathon Targets a tvrdí, že se jedná o první věc svého druhu. Jedná se však zatím o první prototyp, ale i tak už byly schopnosti DRU odzkoušeny. V Queenslandu si společnost zajistila povolení, aby mohla roznáškového robota testovat přímo v provozu. První zkušební rozvážení bylo povedeno jen v několika ulicích a samozřejmě s řádným povolením příslušných dopravních orgánů.





DRU využívá technologii LIDAR, což je stejná metoda, jakou najdeme například u autonomních aut, a slouží k identifikaci okolního prostředí. Robot má také zabudovaný systém GPS, který se synchronizuje s Google Maps. Autonomní robot ukládá pizzu ve speciálním zásobníku, který je při transportu zasunutý. Jakmile dorazí na místo určení, zákazníci zadají kód, který jim je zaslán na mobilní telefon a zásobník s pizzou se vysune nahoru. Zásobník také disponuje jak ohřívacím, tak i chladicím oddělením, takže je možné si k horké pizze zároveň dát i studenou limonádu.

Zpočátku bude DRU fungovat jen v Austrálii, časem ale Domino's plánuje tento nápad rozšířit celosvětově. Podle jejich slov společnost spolupracuje s globálními partnery. Než se však tito zajímaví roznašeči pizzy stanou normálním jevem jen v ulicích Queenslandu, může to trvat až dva roky.

Zdroj: engadget.com
reklama