reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomní truck TuSimple ujel trasu o 42 % rychleji než člověk

20.5.2021, Milan Šurkala, aktualita
Autonomní truck TuSimple ujel trasu o 42 % rychleji než člověk
Společnost TuSimple nedávno demonstrovala schopnosti svého autonomního řízení u nákladních vozů. Souprava naložená melouny ujela po amerických silnicích více než 900 mil, a to výrazně rychleji než člověk.
Autonomní vozy jsou horečnatě vyvíjenou technologií, která se zatím do produkčních aut dostává v podobě jízdních asistentů. Systémy umělé inteligence se ale testují na silnicích i na vyšší úrovni, než která je komerčně k dispozici. Společnost TuSimple otestovala schopnosti své technologie a 3. května provedla test, kdy naložila soupravu tahače a návěsu čerstvými melouny v areálu společnosti Guimarra v Nogales v Arizoně a nechala je převézt do distribučního centra AWG v Oklahoma City.
 
Nákladní vůz TuSimple
 
Cesta vede přes několik amerických států a zatímco oba konce trasy (tzv. "first mile" a "last mile") odřídil člověk, střední část cesty, která tvoří většinu ujeté vzdálenosti (z Tucsonu v Arizoně do Dallasu v Texasu), nechali na samotném nákladním autě. To tak v autonomním režimu ujelo přes 900 mil z celkových více než 1200 mil (cca 1500 km z celkových téměř 2000 km). Není však jasné, nakolik (a zda vůbec) bylo autonomní řízení využito i mimo dálnice, což významně ovlivňuje úroveň autonomie, která je potřeba.
 
Zajímavá byla časová úspora. Zatímco člověk na to potřebuje v průměru 24 hodin a 6 minut, autonomní vůz to zvládl jen za 14 hodin a 6 minut, což je o 42 % rychleji. Firma Guimarra v tom vidí potenciál a v budoucnu snad i možnost dovážet ovoce a zeleninu čerstvější než doposud.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama