reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomní vozidlo Googlu se zapletlo do zatím asi největší nehody

26.9.2016, Jáchym Šlik, aktualita
Autonomní vozidlo Googlu se zapletlo do zatím asi největší nehody
Ani samořízeným vozům se čas od času nevyhne nehoda, ale naprostou většinu z nich způsobí řidič běžného automobilu. Nejinak je tomu i v případě poslední nehody, která je nejspíš jednou z největších, do jaké bylo zapleteno SUV od Googlu.
Nehoda se stala v pátek v kalifornském Mountain View, tedy nedaleko sídla Googlu, kde také společnost testuje autonomní vozidla. Speciálně upravený Lexus RX 450h jel severně po Phyllis Ave, když na křižovatce do jeho pravého boku narazila dodávka, která projela na červenou na semaforu. Samořízené auto už přitom mělo minimálně šest sekund zelenou, než vjelo do křižovatky. Na sedadle řidiče musel být i přes používání autopilota přítomný člověk, jak to ostatně nařizuje legislativa všech amerických států. Řidič se údajně pokusil nehodě na poslední chvíli zabránit bržděním, ale neúspěšně. Značná část pravé strany auta Googlu je zničená, ale přesto nebyl při nehodě nikdo zraněn. Na silnicích tak bude jezdit o jedno autonomní vozidlo méně, zatímco bude havarované SUV v servisu.





Incident už potvrdil samotný Google, který neopomněl připomenout, že na amerických silnicích se každý den stane množství nehod, přičemž naprostou většinu z nich zaviní právě řidiči běžných automobilů. Jedním z cílů autonomních vozidel je proto zvýšení bezpečnosti silničního provozu. Samořízená auta od Googlu už byla zapletena do množství nehod, jen do května 2015 jich zažily jedenáct. Ani jednu z nich ovšem nezpůsobil vůz Googlu – nejčastěji se jednalo o náraz zezadu, kdy řidič za ním nedodržoval bezpečnou vzdálenost a nestihl tak včas zabrzdit. Jedinou výjimkou je incident, který se odehrál letos v únoru. Autonomní vozidlo Googlu se vinou chyby autopilota srazilo s autobusem, ale naštěstí při malé rychlosti. Výsledkem tak bylo jen poškození předního nárazníku, kola a jednoho ze senzorů.

Páteční nehoda tedy nebyla první ani poslední, do které se nějak zapletlo autonomní vozidlo Googlu nebo jiné společnosti. Patří však k těm nejhrozivěji vypadajícím, které Google zaznamenal, i když ani v tomto případě se naštěstí nikomu nic nestalo. Jelikož byl střet způsoben řidičem běžného vozidla, neměl by nějak negativně ovlivnit pohled lidí na rozvíjející se segment samořízených automobilů.

Zdroj: 9to5google.com
reklama