reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BeatBot: robotický závodník od Pumy předstihne i Usaina Bolta

1.5.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
BeatBot: robotický závodník od Pumy předstihne i Usaina Bolta
Pro motivaci sportovců existuje celá řada aplikací, ale někdo potřebuje fyzického soupeře. Když sportovci mohou s někým závodit, podávají lepší výkony. Proto Puma přišla s nápadem na malého robota, který závodí s běžci.
Někteří lidé se k lepším sportovním výkonům zvládnou motivovat sami, dalším postačí tréninková aplikace na chytrém telefonu, jiní však potřebují pro lepší výsledky s někým soupeřit. Ne vždy se ale najde člověk, který bude s běžci závodit. Problém může nastat i v tom, že ty nejlepší běžce jen obtížně někdo předběhne, a právě rychlejší soupeř je pro lepší časy potřeba.

Společnost Puma, kterou si lidé spíš než s elektronikou spojí například s botami nebo oblečením, představila malého robota na kolečkách, který se jmenuje BeatBot a předstihne i toho nejrychlejšího. Puma na tomto modelu spolupracovala s inženýrem pro robotiku z NASA a s třemi studenty z Massachusettského technologického institutu.

Robot se dokáže orientovat pomocí čar na běžecké trati a sledovat je, funguje tak zcela autonomně. Robot dokáže jet takovou rychlostí, jakou závodník požaduje. Přes aplikaci na chytrém telefonu, kterou se BeatBot ovládá, stačí zadat, jakou vzdálenost člověk poběží a čas, který má běžec za cíl překonat. Poté už je třeba robota jen umístit na startovní čáru a o zbytek se už BeatBot zvládne postarat sám.



Kromě svých vlastních časů je možné s pomocí robota překonávat i časy běžeckých soupeřů, a to včetně Usaina Bolta. Rychlost, jakou Usain Bolt vyvine, dokáže robot i překonat - zvládne se totiž na malých kolečkách pohybovat rychleji než 44 km/h. BeatBot neslouží ale jen k trénování běhu na krátkou vzdálenost, je totiž možné ho využít i ke zlepšování vytrvalosti.

Podle vývojářů bylo obtížné vyrobit model BeatBota, který bude i při velké rychlosti zvládat vybírat zatáčky na oválném běžeckém okruhu. V pomalejší rychlosti nebyl problém, ale jakmile robot nasadil tempo 44 km/h, nestíhal zpracovávat data a sledovat zakřivenou čáru.

BeatBot sleduje čáry na běžecké dráze pomocí devíti infračervených senzorů, vzdálenost a rychlost je měřena přes otáčení koleček. Dále je robot vybaven LED světly a dvěma GoPro kamerami na zadní a přední straně. Kamery umožní běžci natočit celý závod, aby se mohl se svým výkonem i pochlubit.

Je celkem zřejmé, že tento robotický závodník není vůbec levnou záležitostí. Zatím není známa přesná cena, ale je tak vysoká, že BeatBot je nyní k dispozici pouze atletům a týmům, které Puma sponzoruje. V plánu je však vyvíjet i další modely, a to i cenově přístupnější roboty pro všechny běžce.

Zdroje: engadget.com, fastcocreate.com
reklama