reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Beresheet přistane příští měsíc poblíž Apolla 15 a 17

21.3.2019, Jan Vítek, aktualita
Beresheet přistane příští měsíc poblíž Apolla 15 a 17
Izraelský Beresheet dokázal překonat své potíže s počítačem, které zhatily první velký zážeh a nyní je na cestě k Měsíci, na jehož povrch přistane v dubnu. Shodou okolností to přitom bude poblíž míst přistání misí Apollo 15 a 17. 
Naposledy jsme se na putování Beresheet podívali v době, kdy jej ještě čekaly velké zážehy motoru, aby jej postupně dostaly na dráhu sahající až téměř k Měsíci. První takový přitom zhatil počítač, který se těsně před tím resetoval. Od té doby ale už systémy pracují v pořádku a nyní už si Izraelci mohli ve spolupráci s Jimem Headem z Brown University vybrat místo přistání. To není nejznámější Moře klidu, ale Moře jasu (Mare Serenitatis), kde přistály i mise Apollo 15 a 17. Jim Head se mimochodem na misích Apollo také podílel. 
 
cesta Beresheet k Měsíci
 
Důvod pro výběr takového místa je zřejmý už jen z toho, jak to tam vypadá. Jde o prostou rovnou plochu, kde se nevyskytují velké balvany nebo naopak krátery či prostě terénní nerovnosti. Beresheet přitom přistane asi 160 kilometrů jak od Apolla 15, tak od Apolla 17, takže společně vytvoří rovnoramenný trojúhelník. Oded Aharonson prozradil, že takové místo přistání nebylo vybráno náhodou, ovšem nemá nic společného s misemi Apollo v tom smyslu, že by se Izraelci chtěli prostě podívat na stejné místo. Moře jasu je totiž známé aktivitou magnetických polí a Beresheet je vybaven příslušným senzorem. Nicméně právě díky programu Apollo se také ví, jak daná oblast vypadá. 
 
Beresheet tak bude zkoumat magnetické pole hornin starých 2,9 až 3,4 miliardy let. Mohl by tak pomoci přesněji zjistit, kdy asi tak zatuhlo roztavené jádro Měsíce, čili kdy ten přišel o své velké magnetické pole. To magnetizovalo horniny na povrchu, takže je třeba zjistit, které byly ovlivněny, které už ne a jak jsou staré. Z toho se můžeme dozvědět více o historii Měsíce, s ním spojené historii Země a také obecně o tvorbě planet a měsíců.
 
Vesmírné plavidlo Beresheet startovalo 22. února a v plánu je zachycení přitažlivostí Měsíce 4. dubna. Po vstupu na oběžnou dráhu Měsíce by měl Beresheet přistát o týden později, čili 11. dubna. 
 
Zdroj: Astronomy


reklama