reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: Bezpečnost: Windows vs Linux
10.2.2009, Jiří Černý, článek
Téma počítačové bezpečnosti je stále palčivější. Mají stoupenci UNIXových operačních systémů pravdu, když neustále kritizují Windows? Lze vlastně dosáhnout něčeho na způsob „dokonalého zabezpečení“? A nehraje ve skutečnosti mnohem důležitější roli přístup administrátora k práci, než to jaký OS zvolíte?
Fr.sagitarius | 17.9.201118:00
Vynechme různé polemiky o tom, kdo čemu víc, nebo míň rozumí, aby si bezpečnost sám zajistil, ale podívejme se na běžného uživatele, kterému někdo nainstaluje OS, nebo si koupí PC s OS, a o záludnostech bezpečnosti většinou moc, nebo nic neví. Vrcholem zabezpečení takového BFU je, že si nainstaluje antivirus a je spokojenej, aniž by věděl, kolik nezabezpečených otevřených bran do PC má.
Takový uživatel to s Windows brzo prohraje, pokud dál pro bezpečnost nic nedělá. Naopak po instalaci Linuxu bez dalších bezpečnostních snažení má podstatně bezpečnější systém. Osobně jsem si zkusil udělat po různých instalacích OS on­-line bezpečnostní test z netu, a když jsem se dostal s Windows na 20% zabezpečení, bylo to dost slušné. U Linuxu to ale vyhodnotilo hned po instalaci 100% zabezpečení. Vím, je to jen jednoduchý testík, ale i ten poměr už něco říká. Více mi ale řekla několikaletá praxe, kdy jsem postupně mnoha známým nainstaloval Linux místo Woken, protože mě už nebavilo k nim pořád lítat spravovat nabořenej systém­- ať už virama, nebo vlastní blbostí. Všem to od té doby jede ke spokojenosti všech­- i mé, protože už k nim chodím jen na kafe, a ne opravovat PC systém. Takže zcela jednoznačně je pro běžného domácího uživatele­- neodborníka bezpečnější Linux.
Odpovědět0  0
00s00 | 20.2.200920:59
Musim reagovat na argument ze MS nevie urobit system bez gui, staci sa poriet na core instalaciu windows 2008 server, mame ho nasadeny a je to rozdiel oproti beznemu windowsu patchuje sa sem tam neni treba tolko krat restartovat, a je to celkom zabava konfigurovat to v shell :)
Odpovědět0  0
firestarter | 12.2.200916:05
"Wine a ni jiné emulátory­"
>> WINE neni emulator, ale nezavisla implementace WINAPI pro UNIX­-like OS ty mamlase.

"horká novinka win 7­"
>> Windows 7 neni nic noveho, jen rebranded Vista$hit s nulovou pridanou hodnotou, naopak s odebranymi features. :­-p

"...zdali je linux schopen CAD a jiné náročné programy...­"
>> Hi Mr. Dum Dum! Cely tvuj komentar neni ani v jednom z kontextu o ­"linux­", ale vzdy o GNU­/Linux, tak si nastuduj alespon rozdil mezi kernelem operacniho systemu a operacnim systemem, nez zase placnes takovou kokotinu, jako typicky dezinformujici novinari.
Odpovědět0  0
Petr Skřičík | 12.2.200917:57
jen bych rád upozornil že se nesnažím být nějáký novinář a už vůbec ne počítačový guru..

to co jste psal: >> WINE neni emulator, ale nezavisla implementace WINAPI pro UNIX?­-like OS ty mamlase... tomu prostě nerozumím a pro mě wine,atd. jsou jen pomocné programy které dokáží něco spustit:­-­) ­(nechci tím někoho urážet ani se někoho doknout­) Jsem porostě LAIK který chtěl skusit jen jiný OS než XP..můj dotaz směřoval pouze směrem zdali půjde CAD na Ubuntu a to je celé..

od windows 7 si nic neslibuju a ani jí nepropaguju to jestli to je překopaná vista nevím :­-­) vím jen že pracovat nebo jenom něco dělat na vistách ­(ať už se jen připojit k síti­) je prostě vražda uživatele..

Odpovědět0  0
duc (3) | 12.2.200918:40
>> WINE neni emulator, ale nezavisla implementace WINAPI pro UNIX??­-like OS = to znamená že neemuluje Windows do virtualniho PC v GNU­/Linuxu, ale posílá příkazy přímo na nižší aplikační vrstvu ­(jiná technologie než emulace­)... Wine je poměrně mladý prográmek a přesto že jeho vývoj se řítí ukrutným tempem, boužel asi nikdy nezajisti 100%­-ní kompatibilitu se všemy programy nativně určených pro Win.

Co se týká AutoCADu tak to není v tom, jesti je OS tak dobrej­/špatnej a zvládne­/nezvládne, ale spíš pro jaký OS je aplikace určena ­(pro názornost: Rusky psanou knížku přečte Rus bezproblémů, ale Američan jí nebude rozumět. I když se naučí rusky nepochpí ji tak dobře jako Rus. A teď kdo je lepší? Američan, nebo Rus???­) Zkrátka AutoCAD pod Linuxem nepůjde, dokud se Autodesk nerozhodne jinak...
Odpovědět0  0
Petr Skřičík | 12.2.200918:53
tak to je škoda :­-­( tajně jsem doufal že to půjde ale budu si muset počkat

ps.pěkně barvitě vysvětleno,takhle to chápu :­-)
Odpovědět0  0
vodic (56) | 12.2.200919:22
Neboj, s AutoCADem to neni zas tak spatne a rozhodne nezalezi na jeho vydavateli. Nevim jakou mas verzi, ale na winehq jsou navody jak ho zprovoznit. Treba tady verze 2008 http:­/­/appdb.winehq.org­/objectManager.php?sClass=version&iId=9306. Neni to zrovna jednoduche, ale jde to. A neztracej nadeji. Casem bude fungovat hned po instalaci bez sloziteho upravovani.
Odpovědět0  0
duc (3) | 12.2.200920:06
Vodic ma pravdu. Odkazem na Autodesk sem mel namysli nativne podporovanou verzi :­-)
Odpovědět0  0
Petr Skřičík | 12.2.200920:38
Jste zlatý díky moc :­-­) bohužel ted nemám moc času to zkoušet ale jak se naskytne trocha volna hned se do toho dám..
Odpovědět0  0
Janko Hrasko | 17.2.200922:12
jjj, ­"640kB of memory is enough for everything­" ­"it­'s not a bug, it­'s the feature­" a podobne vyroky od ­"najbohatsich muzov sveta­" ;)
Odpovědět0  0
Petr Skřičík | 11.2.200923:10
Už jsem se již zmiňoval o tomto programu. Nevím si rady jak ho spustit na linuxu a to ještě tak,aby náročnost na procesor nebyla tak vysoká ­(nemám nejmladší kousek­). Wine a ni jiné emulátory nepochodily. Slyšel jsem ještě o variantě vytvoření virtuálniho disku ale myslím že to rozhodně nebude tak snadné jako spustit CAD na XP.

Je mnoho lidí co tento softweare využívá a potřebuje k tomu stabilní a spolehlivý OS. Tento program je asi dost náročný a OS dostává patně ­'­'za uši­'­'. Doposud jsem v praxi viděl používat pouze v kombinaci s XP. Odborné časopisy zabývající se touto problematikou v době příchodu vist varovali a v podstatě i později nedoporučovali přechod na visty ­(o linuxu pokud vím nebyla žádná zmínka­). Hlavním důvodem úváděli nestabilitu při požívání, časté chyby systému a samozřejmě Hw nároky ­(postupně se asi situace zlepšila, ale nevím neměl jsem možnost požívat tuto kombinaci­). Vista se něják neujala a patrně asi neujme, když už po tak krátké době opouští scénu. Uvidíme co přinese horká novinka win 7 která se na trh dostane co neviďět. Jestli to dopadne jako s Vistama není se na co těšit. Můj názor na věc je takový že do bodoucna by microsoft nemusel uspokojit tyto náročné zákazníky ­(uživatele CADu ale i ty mnohem náročnější­). Je tu tedy možnost aby se linux prosadil do podvědomí ne jako OS pro počítačové guru ale i pro běžné uživatele. Nejsem ovšem schopen říci ­(tím se nechci nikoho doknout­) zdali je linux schopen CAD a jiné náročné programy bezproblémů obsluhovat.
Odpovědět0  0
duc (3) | 11.2.200921:23
Přesto že používam Linux bez problémů ­(ať už s virama, nebo stabilitou­) už několik let, tenhle článek ve mě zanechal pocit, že bych toho měl okamžitě nechat a přejít na Windows. Nepřipadá mi moc objektivní. Vypadá spíš jako reklamní kampaň Microsoftu.
PS: Nejsem žádnej Linuxovej maniak ani guru a nepovažuju se ani za kdovíjakýho experta. Používam prostě jen to, co mi víc vyhovuje.
Odpovědět0  0
Janko Hrasko | 17.2.200921:35
a o tom to asi bude, domov si kupi wrndoze asi malo uzivatelov, ak nepocitam bohate narody ako nemci, francuzi a pod. tychto legalnych ­"kopii­" je mizive percento v domacnostiach, ale takymi cislami, kolko z tych 98% ­"pouzivatelov­" ich ­"OS­" je nelegalnych sa m$ nepochvali. ziadny ­"zakon­" ho k tomu nenuti a sami od seba to nespravia :­) a to nehovorim o nemoznosti kupit niektore NB bez M$ produktu alebo takmer nemoznosti kupit kompletnu PC zostavu bez M$ produktu. o tom kolko patentov vlastnia a kolko z nich kupili len z dovodu, aby zlikvidovali co i len naznak konkurencie o tom nehovori nikto. to ze uzivatelom tento system vyhovuje je nepochybne, o tom svedcia statistiky. o tom, ze tento system vyhovuje vladam? o tom by svedcili provizie, ktore dostavaju od M$, ale o tych sa nedozvieme. vdaka autorskym zakonom, vladam a organizaciam ako bse su podnikatelia nuteni kupovat aplikacie od M$ a vdaka tomu sa mozu chvalit svojou celosvetovou rozsirenostou. a toto zvysuje ­"pouzivatelnost­" tychto produktov vo svete.
Odpovědět0  0
Michal_123 | 11.2.200918:09
Článek je na téma bezpečnosti, ale co taková diagnostika a rychlost SW? Pracuji hodně s XP a prostě mi chybí diagnostika proč něco nejde. Chybí hloubková analýza systému, především soupis instalovaných driveru a zařízení z návazností na HW.

Co se týče rychlosti. Dnes jsem byl u firmy, kde běží 15 roků PC ­(asi 286­) troufám si říci bez vypnutí. Databázový program sbírající data z COM portů. Běží to svižně a výpis na monitor je okamžitý. Mají tam i novější verzi pod windows. DB zajišťuje SQL server. I přesto že je tam core dva duo, tak než to proleze přes SQL tak uběhne pár vteřin.
Kde je ten pokrok? Běžné uživatelské programy jsou asi odfláknuté ­- přesto že běží na rychlých strojích, tak jsou příšerně pomalé.
Odpovědět0  0
Janko Hrasko | 17.2.200922:55
M$ ide hlavne o to, aby mali co najvacsie trzby ­(vid. reklamna kampan na visty a jej fiasko­) na to sluzi ich patentova politika. ta firma u ktorej bezi spominana 286 je pre nich nezaujimava. ­(pre nich su zaujimavy platinum, gold, silver ­"partneri­", ktori predavaju ich ­"produkty­" v objemoch milionov dolarov rocne­)
prechod z pentium 150 MHz a w98 na pentium II 450 MHz a xp bol viac nez diskutabilny, lebo rozdiel vo vykone lepsieho hw si ani nezbadal :­) koho to v tej dobe trapilo? rozdiel v cene bol taky, ze novy hw, bol lacnejsi ako odpisova hodnota toho stareho a firmy potrebovali znizit vydavkami danovy zaklad ;­) a herny priemysel si ziadal svoje :­) nielen ­"Běžné uživatelské programy­" ale aj tie produkty od M$ su odflaknute ;­) netreba zabudat na legendarny a nezabudnutelny vyrok od isteho ­"najbohatsieho muza sveta­" : 640kB ....
Odpovědět0  0
ranzou | 11.2.200910:47
Hmm, rado by erudovany clanek s evidentnim umyslem vyvolat flame, Ponekud prvnoplanove a ponekud amaterske.
Zarazi me nekolikero skutecnosti, pokud ma tedy autor clanku takove super zkusenosti s velkymi serverovymi resenimi typu O2, pak by mel vedet, ze bezpecnost se z drtive vetsiny dela dnes jinde nez na serverech samotnych, od toho jsou tam sitove prvky, firewally, loadbalancery, AAA systemy a podobne. Aplikovat patche a udrzovat systemy aktualni tj. nederave je ve velkych prostredich zasadni problem, nevim, jestli si je autor vedom toho, ze velke korporace si nedovoli aplikovat patch sotva vyjde ­(at uz je to MS patch nebo linux update­), je potreba patch otestovat, jeho mozny vliv na uz bezici demony a aplikace a teprve pokud se nekde v predprodukcnim prostredi overi jeho bezpecnost a vliv na stabilitu prostredi je aplikovan do produkce.
Takto to idiotsky autor shrnul do ponekud povrchniho, udrzujte si system aktualni.
Obe reseni mohou byt udelany dobre nebo pitome, tak je to se vsim, ale rekneme ze linuxive ditra jsou v tomto pripade mene prustrelan uz v defaultni instalaci, upozornuji na slaba, kratka hesla zalozena na existujicich slovech, vetsina z nich vyzaduje zadani root hesla pri instalaci ­(widle jsou obvykle instalovany bez root hesla... ze panove:­) A nakonec mate na linuxu pomerne vylazeny system, kde vam bezi jasne dane procesy a ne spousta neznamych procesu spoustenych obvykle uzivatelem ­"SYSTEM­" :­). Neni problem provozovat linuxovy server pouze v prikazovem interpretu aniz by bylo nutne mit na serveru nainstalove hromady prebytecnych aplikaci nebo graficke prostredi, doufam, ze vam neumusim pripominat ­(jakozto zkusenemu harcovnikovi O2 reseni­), ze vykon serveru je taktez kriticka polozka pri jejich vyberu ­(a kdyz mate server bez grafickeho pozlatka, pojede vam podstatne rychleji, bude schopnen odbavovat vice transakci s kratsi dobou odezvy­), stabilita je dalsi z polozek, ktera je ostre sledovana, spousta linuxovych sluzeb a demonu funguje zcela nezavisle na modularnim jadre, jejich restart nebo zavedeni neni spjato se systemem samotnym a je mozne zcela jednoduse za provozu moduly jadra zapinat ci vypinat... pamatujete si kolikrat na vas windows update vyplivl, ze po instalaci patchu bude potrebny restart? Na unixu je toto vpodstate neznamy pripad.
Nuz at tak ci onak, souhlasit se da rozhodne s tim, ze bezpecnost je treba delit na serverovou ­(podnikovou­) a na bezpecnost uzivatelkych stanic, oba pripady maji rozdilne metriky a u obou naopak plati, ze blbe a spatne reseni lze vytvorit na obou platformach, at uz windows nebo linux.
Odpovědět0  0
Janko Hrasko | 17.2.200922:44
"Aplikovat patche a udrzovat systemy aktualni tj. nederave je ve velkych prostredich zasadni problem­" myslim, ze autor si je vedomi toho ... preto tento clanok je napisany tak ako je. predpokladam, ze nevznikol v alkoholovom ­(alebo inom drogovom­) opojeni za 15 minut :­) velke korporacie si nemozu dovolit aplikovat patch od M$ do produkcneho prostredia bez naleziteho a VELMI dokladneho otestovania. ­(vid. aplikovatelnost sp4 pre NT, kto nezazil nema sajnu o com je takzvana bezpecnost z produkcie M$­). na unixe­/linuxe, ak mate beziacu sluzbu a spravili ste update, ktora sa jej tyka, tiez je potrebny jej restart. lenze v produkte od M$ je to naozaj otazka restartu celeho systemu vdaka takej previazanosti sluzieb, v ktorej sa uz nevyznaju ani programatori M$. preto odporucaju restart celeho systemu. ­(mnoho krat som dal usb flash do ineho slotu ako predtym a produkt od M$ chcel odo mna restart, aby moj ­"novy­" hw fungoval bezchybne, pritom aj bez restartu fungoval klucik v poho­). co sa tyka grafickeho pozlatka, je nejaky server od M$, ktory ho nema? aby som sa vratil k tym patche­-om a update­-om, velke korporatne spolocnosti vynalozili nemale prostriedky na vyvoj aplikacii beziacich pod xp ­(mnohe zbytocne a mnohe len preto, aby si znizili danovy zaklad­) a nemaju zaujem vynakladat dalsie na nakup ­"noveho­" menej funkcneho produktu od M$ ­(mam na mysli vista, uvidime ako na tom bude 7­) a navyse na ­"vyvoj­" novsich aplikacii ­(pricom mnohe staci iba prekompilovat pre visty, bez akychkolvek prerabok zdrojakov, co su naklady par dolarov, ale predavaju sa za dvojnasobok uz tak predrazenych sw ­"produktov­") nie nadarmo vznikla studia vo velkej britanii na temu, kolko stoja uzavrete standardy balika office... M$ vobec nejde o bezpecnost, M$ ide o to aby uzivatelia mali POCIT bezpecnosti ­(a to je velmi nebezpecna politika, vdaka monopolu doteraz aj uspesna­) to napokon dokazali uvedenim visty, co slubovali? a preco visty neuspeli? ako je mozne, ze tak rychlo prisli s 7, ked im trvalo tak dlho kym prisli visty???
Odpovědět0  0
Michal21 | 21.2.201216:50
Souhlas
Odpovědět0  0
jika11 (2) | 10.2.200918:53
Uplně o ničem. Uroveň klesá!
Odpovědět0  0
Viclick | 10.2.200918:00
A co takhle porovnat kompatibilitu s hardware... I kdybych rád linux resp Ubuntu 64 edici ­(mám amd athlon 64 ml­-37­) Prostě ho na svůj notes nedostanu, protože se mi sekne CD boot na loading PCI resources. Takhle to můžu nechat klidně celou noc a nic.. Nejsem si jistej ale mám pocit, že to bude něco s Grafárnou ­(ty jsou většinou přes pci­) která by byla nVidia 7300 Go a není podporována nvidií ale přímo výrobcem notebooku ­(Asus­). Slyšel jsem už taky něco o emulaci driverů přímo během instalace či co... no prostě, že si je to naloaduje už při loadování kernelu ale tohle už slepice se zrním oklo enteru fakt nezvládne... Tohle považuju za fakt nevýhodu linuxu... že prostě nezvládne jakýkoliv hardware... BTW mimo ubuntu jsem zkoušel i Slax taky nenajede... ale byla to jen mobilní edice...
Zajímalo by mě kolik linuxUserů by mi ho zvládlo hodit na kompika...
Odpovědět0  0
guzii (375) | 10.2.200919:20
na 100% vám na tom pojede gentoo :­)

grafika je připojená na pcie, takže pochybuju, že se bude hlásit na pci. tam bude spíš nějaká krpa v podobě sítovky nebo jiné fičuryny, které kolikrát zlobí. stačí je po dobu instalace vypnout v biosu.

co jsem prolízal diskuze, tak jsem našel pár modelů od asusu i aceru, na kterých linuxy prostě rojzet nešly. je to záhada veliká a sám nevím kde je zakopán problém.
Odpovědět0  0
firestarter | 10.2.200921:41
Laptopy maji nejcasteji otresne zabugovane ACPI, navic kompilovane s MSFT compiler, jenz nezobrazuje warningy a invalidni kod povazuje za standard. Obvykle je nutno manualne provest dump ACPI DSDT table, disassemblovat pres iasl a zkompilovat pres iasl. Az manualne opravite vsechny nedostatky, pri kompilaci kernelu uvedte cestu v DSDT override k novemu souboru a jim se pri bootu obejde nefunkcni original. Spolehlivy zpusob jak si overit jeste pred vlastni opravou, ze problem zpusobuje ACPI je bootovat s kernel parametrem acpi=off

Jinymi slovy: blame Micro$oft!
Odpovědět0  0
Janko Hrasko | 17.2.200921:41
suhlas, odkedy sa M$ serie do ACPI, prestava vsetko pod linuxami fungovat
Odpovědět0  0
jsmach (2) | 16.2.200922:24
na Asusu EEE 904HD bez problému rozjedeš jak upravené ditro UbuntuEEE, tak i standartní Suse11.1­(není třeba nic ladit a upravovat, veškerý HW pracuje jak má)
Odpovědět0  0
Janko Hrasko | 17.2.200921:39
toto bude skorej problem biosu, takisto som mal problem nahodit ubuntu 64­-bit, ale po vyskusani niektorych dalsich veci ­(napr. opensuse nabehlo bez problemov­) som zmenil nastavenia bios­-u a ubuntu 8.10 64bit fici bez problemov.
Odpovědět0  0
Petr Skřičík | 10.2.200917:41
Dobrý den,z článku jsem se uplně tak nedozvěděl jak je to s bezpečností, respektive odolností linuxu proti ­'­'virům­'­' Jsem v této problematice naprostý laik ­(obyčejný uživatel počitače­), linux jsem začal používat teprve nedávno, právě pro jeho nenapadnutelnost ­(píší to na stánkách linux.cz­-odkaz bez virů­) Používám verzi Ubuntu 8.10. s pracovním prostědí Gnome. Velmi mě u tohoto OS překvapila nabídka programů, která je dostupná z instalačního cd ­(v tomhle jasně vede nad microsoftem­). V podstatě jsem měl k dispozici vše co jsem potřeboval aniž bych něco musel něco doinstalovávat. Z Vaší diskuze ovšem nevím zda je linux odolný například proti trojským koňům atd. Například když jsem používal torrent klienta na XP tak se mi zanedlouho z počítače udělalo rojiště virů a to nejsem žádný nadšenec do stahování,prostě jsem si jen občas něco stáhnul. Jak je to s linuxi? Jsou v tomto ohledu odolnější oproti XP? Nebo musím i u linuxu používat nějáký antivir, popřípdě ho jinak zabezpečit. Aktualizace stahuju pravidelně jak na Linuxu tak i na XP.

Pro autora: článem mě úplně tak nezklamal, jak píše titulek, jen mi tu chybí objasnění problémů o kterých jsem se již zmínil
Jen doufám že toto není poslední článek na toto téma a že se můžu těšit na pokračování série Linux vs. Windows.. :­-)
Odpovědět0  0
v (6) | 11.2.20093:04
Není to tak, že viry na Linuxu vůbec nejsou, lépé řečeno by bylo, že prakticky nejsou ­(informace na www.linux.cz je v podstatě klasické promo a jako jakýkoliv propagační text je třeba ho brát se rezervou­).

Viry ­(a ostatmí haveť jako malware, spyware, atd.­) se k vám do počítače dostanou tak, že si spustíte odněkud stažený nedůvěryhodný program ­(nebo z nedůvěryhodného zdroje­), přijde vám emailem, přes IM klienta, apod. a vy ho nějakým způsobem spustíte, přes ActiveX komponenty ­(používaných napříč MS produkty jako je IE nebo WMP­), v dokumentu obsahující macro virus nebo dírou v OS či aplikaci. A určitě je spousta ještě dalších způsobů.

Proč viry na Linuxu prakticky neexistují není tedy Linuxem samotným, ale spíš uživatelským přístupem, který je linuxových distribucích běžný.
Instalací SW balíčků z repozitáře úspěšně eliminujete možnost nákazy s rizikových zdrojů, pokud bude nalezena bezp. chyba v OS nebo aplikaci, bude dostupná záplata, která se automaticky aplikuje při běžné aktualizaci systému ­(a nemusíte tedy pořád hlídat pro všechny instalované aplikace, zda nevyšly bezp. opravy­).

Emailový klient, IM či jiná aplikace vám nedovolí omylem spustit nebezpečný kód. Pokud by nějaká aplikace přesto začala tyto základní bezp. pravidla porušovat ­(by design­), distributor ho jednodušše z repozitáře vyřadí a případně nahradí aplikací jinou. To si samozřejmě Microsoft s pochopitelných důvodů dovolit nemůže ­(že by např. stáhnul Outlook­).

A v neposlední řadě je to samozřejmě daleko menším rozšířením Linuxu. Většina virů ­(malware, spyware­) je vyvíjena na obchodním modelu c2c ­(criminal­-to­-criminal­) a jako každý byznys se řídí nabídkou­/poptávkou. Pokud bude Linux více rozšířen, určitě se něj zájem v tomto ohledu zvýší.

To vše ale neznamená, že riziko neexistuje, ke všem uvedeným důvodem existují samozřejmě výjimky. Např. ­"roztomilý­" multiplatformní makro virus BadBunny pro OpenOffice­(http:­/­/www.theregister.co.uk­/2007­/05­/22­/badbunny­/, http:­/­/vil.nai.com­/vil­/content­/v_142297.htm­) nebo třeba závažná chyba v knihovně libpng ­(knihovna pro podporu PNG formátu široce využívaná v linuxových aplikacích­), která umožňovala pouhým zobrazením PNG obrázku spustit libovolný kód ­(http:­/­/www.us­-cert.gov­/cas­/techalerts­/TA04­-217A.html­).

Použití antiviru, firewallu a zdravého rozumu bych tedy doporučoval i na Linuxu.
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 11.2.20098:41
co se viru tzka, uy naznacil kolega nademnou ­- kdo by se zajimal vytvarenim viru na linux kdyz ho nikdo nepouziva? co by tim ten clovek ziskal? proste nic tak to temer nikdo nedela...
ad Vase zminka o nainstalovanych aplikacich ­- jak je mozne, ze linux ma v sobe uplne vsechno, a microsoft si nemuze dovolit ani integraci internetoveho prohlizece a prehravace multimedii? linux muze mit vsechno, ale jak se o neco pokusi M$ tak ho najednou zaluje EU...
Odpovědět0  0
Petr Skřičík | 11.2.200917:32
Děkuju a vysvětlení jak se věci mají.Můj další dotaz tedy směřuje na to, jaký antivir popřípade firewall mám zvolit.na internetu je opravdu nepřeberné množství těchto aplikací, ale nejsem schopen rozeznat který je dobrý.
Odpovědět0  0
vodic (56) | 12.2.200914:23
Antivir dnes neni treba ­(a minimalne jeste par let nebude­) a ani zadny poradny neexistuje. Nenechte se strasit tim, ze pro Linux viry jsou. Jsou, to je pravda, ale naprosta vetsina z nich poradne ani nefunguje, protoze nejsou schopne si poradit s tak ruznorodym systemem. Uz jen to, ze kazdy system ma trochu jinak stavene konfigurace, jine verze systemovych knihoven apod.

Navic, jak uz v diskuzi zminilo nekolik lidi, se nemaji viry do systemu jak dostat. System jste instaloval z dodaneho DVD od distributora, aktualizace a dalsi programy instalujete z oficialniho a podepsaneho serveru ­(utocnik se tam nema jak dostat a podstrcit napadnuty program­), pres prohlizec se Vam do systemu take zadny utocny kod dostat nemuze ­(pokud se objevi kriticka chyba, ktera by to umoznila, je do max nekolika dni opravena ­- programator viru ani nema cas vyvinout a distribuovat utocny kod­) a pres mail to same. Takze vesel serfujte na porno strankach, opravdu Vam na rozdil od Windows nic nehrozi.

A nad firewallem si take hlavu lamat nemusite. Je primo soucasti jadra a vsechny pouzivane distribuce ho maji v defaultu zapnuty. Nemluve o tom, ze pokud nemate nainstalovane nejake sitove sluzby ­(samba apod.­), tak ho ani nepotrebujete. Nema vas totiz utocnik kudy napadnout.

Takze viru se opravdu nebojte. Je pravda, ze bezpecnost linuxoveho serveru je cca stejna, jako Windowsoveho ­- tedy podle schopnosti administratora. Ale pro bezneho uzivatele se linux podoba trezoru v CNB oproti porcelanove kasicce Windows.
Odpovědět0  0
Petr Skřičík | 12.2.200917:44
Děkuji za odpověd. Jsem co se týče linuxu naprostým nováčkem ­(ale za to velmi nadšený­) a moc o něm nevím. Zatím jen tápu a zkouším :­-)
Odpovědět0  0
Janko Hrasko | 17.2.200922:01
o5 zname: za rozsirovanie virusov mozu pouzivatelia, to je sprosty marketingovy tah od M$ a tych 98% uzivatelov by sa malo urazit, pretoze, vsetku svoju neschopnost M$ zvaluje na nich. to, ze mnohe virusy sa sirili pomocou nezabezpecenych sluzieb napodobeniny OS od M$, a siria sa dalej a sirit sa budu, to, ze M$ svojou ­"hrrrr­" marketingovou politikou ­(my sme ti najlepsi a najkrajsi na trhu­) zapricinil rozsirenie najderavejsej napodobeniny OS na svete, tym, ze vyvoj tohto produktu presuvaju do casti sveta s najlacnejsou pracovnou silou ­(india, cina­) ale tito programatori nie su to co by mali byt, toto sa M$ o sebe nikde nehovori, stratili by doveru zakaznikov? kto je vlastne ich zakaznikom? vlady, platene z nasich dani. nadnarodne firmy, sidliace v danovych rajoch, cize o5 platene z nasich dani ...
Odpovědět0  0
pavel_p (62) | 12.2.200920:37
Viry se na Linuxu asi moc nevyskytují, zato na něj útočí různí červi, kteří se třeba snaží uhádnout přes ssh hesla a prolomené účty pak mohou být zneužity k nainstalování libovolného prográmku pro rozesílání spamu, útoku na další servery hrubou silou apod. Dále je neustále zkoušeno jestli není nějaká služba otevřená do světa blbě zkonfigurována.
Odpovědět0  0
bigless (91) | 10.2.200917:18
Připadá mi vtipné stále omýlat bezpečnost. I přesto, že ve své podstatě na internetu číhá nebezpečí na každém rohu, lidé dávají evidentně přednost uživatelské přívětivosti a tradici před ochranou. Podíl Windows na trhu je drtivý. V ČR tvoří podíl Linuxových uživatelů něco málo přes 1%. A řekl bych, že právě bezpečnost­(­"čisté­" instalace­) a serverové využití je jediným argumentem proč Linux využívat. A dle mého nebude pro prosté uživatele nikdy plnohodnotným OS. Windows disponuje jednou mocnou zbraní a tou je komercializace, tedy marketingová podpora a doba figurování na trhu, tedy tradice. V této oblasti se Linux jak ho dnes známe nemůže prosadit, natož s Windows srovnávat. Ač je logo Windows linuxovými uživately páleno na hranici za dětské nemoci, Windows nabízí většině uživatelů mnohem více než Linux. Podpora aplikací, ovladačů, her a ZJEDNODUŠENÍ PRÁCE na bázi INTUITIVNÍHO ovládání zatím v Linuxu zaostává a to je to o co lidé preferují. Kdo stojí o systém, který po instalaci lehce připomíná příkazový řádek DOS? Vše vypisovat, v lepším případě bojovat s jakýmsi grafickým prostředím odradilo i mne. Co to uživatelům přinese? Bezpečnost, kterou nijak hmatatelně nepocítí a při troše zkušeností a znalostí toho samého docílí ve Windows? Výpočetní výkon v multithread aplikacích, které v dnešní ranné podobě využije možná 3% lidí? Dostupnost zdarma, kterou Windows v pirátské formě také poskytují?
Tento článek jsem viděl už na tisíc způsobů a to na téma bezpečnost. Jak jinak. Propagujte klady o které lidé opravdu stojí a ne ty, které berou jako jakýsi bonus.
Přínosný článek bych viděl v jakémsi srovnání­/příručce rozdílů v ovládání Windows­/Linux a to jak přínosy tak zápory + možná řešení. Mnoho lidí by se tak přiučilo ­(včetně mě­) a třeba by na Linux pohlíželi méně skepticky. Mě samotnému dělá problém nepřehlehledné množství distribucí s odlišnými vlastnostmi.. Kdo se v tom má vyznat?? :­) Berte to jako kritiku nebo třeba i inspiraci v další tvorbě. Držím palce...
Odpovědět0  0
Petr Skřičík | 10.2.200917:51
To že je mnoho verzí linuxu podle mě je spíše pozitivní. Každy si přeci může najít to co mu vyhovuje. Oproti win kde člověk má na výbeř jen jednu možnost. A některé linux verze opravdu nejsou jen o příkazovém řádku, ale jejich grafické zpracování je dle mého názaru mnohem lepší než u win. Musím ale souhlasit že možnost instalace windowsáckých programů do linuxu je téměř nadlidský výkon. A ikdyž existují různé ulity nejde to vždy 100% tak jako ve win. A to je bohužel věc kde linux hodně ztrácí na oblíbenosti :­-(
Odpovědět0  0
bigless (91) | 11.2.200920:37
Pozitivní je to z úhlu pohledu člověka, který o Linuxu něco ví. Pro naprosto neznalého člověka je to chaos :­)
Nevyžaduji striktně windowsovské aplikace pokud bude k dispozici srovnatelná alternativa. Do teď, ale nechápu, proč v Linuxu neexistují spustitelné instalační a aplikační soubory. Chtěl jsem jednoduše nainstalovat ovladače ­(distribuce mandrake­), ale co proto musí člověk udělat to mě upřímně zklamalo. Pokud je to z důvodů bezpečnosti, to se raději povezu na vlně nebezpečné komerce ;)
Odpovědět0  0
Petr Skřičík | 11.2.200922:05
bohužel například s obdobou aplikace autocad jsem se nesetkal a ani se mi jí nepodařilo zprovoznit..konzultoval jsem to s jedním linuxovým guru, ale spuštění se to něják nepovedlo. Říkal o jedné variantě vytvoření jakéhosi virtuálního místa na disku ­(odborníci jistě vědí o co jde­) kde jde spustit jakákoliv aplikace ­(prý­). Já jsem to zatím nezkoušel ale myslím si, že to určitě bude poměrně náročné na HW a v neposlední řadě mám ­(a myslím že nejsem sám­) ještě k dispozici ­'­'widle­'­' na kterých to běží bez problémů.
Odpovědět0  0
firestarter | 10.2.200915:57
Super clanek!

Snad uz jen zamenit Linux za GNU­/Linux...

OpenBSD je secure by default a tudiz by se clanek mel zamerit na UNIX­-like OS, ne na pouhy GNU­/Linux.

A pripsat nakonec ­"PS: Windows = useless stinking pile of $hit 4 clicking dickhead utter biased motherfuckcking son of a bitch asshole!"
Odpovědět0  0
Martin1564 | 10.2.200912:35
Zcela zbytečný článek, mlácení prázdné slámy, naštěstí se autor obratně vyhnul oblíbené demagogii, že Linux je bezpečnější než Windows.
Pokud se chce autor trochu vzdělat, tak na domácím WXPSP3 nemám antivir ani firewall ­(pravda mám krabici s NATem­) a nemám žádný problém, za 3 roky se mému PC nic nestalo.
Z vlastní zkušenosti při záchraně cizích zavirovaných PC vím, že nejvíc škodlivého kódu se do PC dostane přes ActiveX a podobné věci, které lidi instalují v zápalu porno­-session. Jistěže museli shlédnout výstražný text a následně kliknout na ANO a OK, samo se jim to tam nedalo.
Odpovědět0  0
aaasdf | 10.2.200912:43
o tom ale prece autor pise taky, zkuseny uzivatel nemusi ani na XP pouzivat zadne aktivni zabezpeceni a byt vpohode, a nekomu ani silenym zpusobem zatluceny linux nepomuze...
Odpovědět0  0
bigless (91) | 10.2.200916:41
Přístup uživatele je podle mých dlouholetých zkušeností 95% bezpečnosti OS. Viděl jsem už kopec zavirovaných, zatrojených a zadwarovaných PC. Viry které známe z 90.let už se staly víceméně historií a dnes jsou spíše raritou. Vše je to o tom akci uživatele a o reakci, kterou to vyvolá. Lze do toho samozřejmě zahrnout potlačení aktualizací, ­"amatérské­" surfování, nastavení OS, atd atd..vše má, ale v rukou uživatel. Přímým a aktivním útokům je prostý uživatel PC vystaven jen velmi zřídka.
Odpovědět0  0
Janko Hrasko | 10.2.200919:25
a v tej krabici s natem mas linux, ty chytrak :­) suhlasim, ze napodobenina OS od M$ aj bez fw a av moze fungovat dlhe roky, sam som zopar rokov mal pc s xpsp1 bez fw a av a tu tzv. krabici s natem. ale tato moznost fungovania odpada v okamihu ak ste v lan sieti s dalsimi pc s produktami od M$, v takom pripade je fw a av nevyhnutnostou. dokonca aj napriek tomu, ze sme v istej nemenovanej spolocnosti mali najpredavanejsi av na xpsp2, je pravda, ze fw bol ­"iba­" dafault, bolo nutne preinstalovat 90% pracovnych stanic po tom, co nejaky chytrak odniekial sosol­/doniesol virus oznaceny spolocnostou od ktorej bol antivir ako ­"low risk­" !!! ten antivir ani nezistil, ze mu virus modifikuje ­"pod rukami­" vsetky subory, ktore otvoril na citanie a testoval na virus !!!

k p. Kasperskemu na ktoreho sa autor clanku niekolkokrat odvolal. tomuto tzv. odbornikovi na bezpecnost ­"hackli­" web jeho firmy pouzitim SQL injection. to by malo stacit ako dokaz, ze tomuto panovi chybaju zakladne vedomosti z oblasti bezpecnosti ;­)

clanok ako uvod do tejto problematiky ma velmi zaujal a som zvedavy kam nas autor svojim pokracovanim zavedie ;)
Odpovědět0  0
bigless (91) | 10.2.200921:38
To by mě zajímalo jak jsi v rámci firmy individuálně přešel na Linux.. Já chci v té mé od IT oddělení nainstalovat ICQ a je to problém..
Odpovědět0  0
m_s | 10.2.200923:53
A ve firmě?! Jednak to může snadno kolidovat s licencí, jednak jde o bezpečnostní díru ­- sic!
Odpovědět0  0
bigless (91) | 11.2.20090:17
Ehm..jasně..a z nebe na mě může spadnout atomová bomba..bezpečnosti není nikdy nazbyt..
Odpovědět0  0
m_s | 14.2.200920:38
Platí téze:
1. Každý uživatel je nemyslící blb! Proto je mu potřeba přidělit co nejmenší práva k systému. Takto k sobě přistupuji doma i já coby uživatel.
2. Správa systému je tak závažná záležitost, že by neměla být svěřena komukoliv! Bohužel, dnes se stalo IBM PC spotřebním zbožím a díky i Microsoftu je kdekdo přesvědčen, že taková činnost je vlastně zbytečná.
3. V oblasti bezpečnosti je nedostatečná, či dokonce žádná paranoia nebezpečnou úchylkou!

ICQ s oficiálním a jediným přípustným klientem je bezpečnostním ohrožením. Že vám licence nic neříká, je vaše věc pouze pokud nesete svoji kůži na trh sám. V případě zaměstnavatele jde ovšem o JEHO kůži, potažmo zodpovědného pracovníka.
Ke GNU­/Linuxu se raději nevyjadřujte, je zjevné, že nevíte oč vůbec jde...
Jsem zvědav, jak by dopadl takový nepřívětivý YaST2 s přívětivou obdobou v MSW... A to intuitivní prostředí je původně notně zprněné CDE...
Odpovědět0  0
Janko Hrasko | 17.2.200921:49
ja sam som na linux nepresiel, nedovoluje to politika firmy ­(maju s M$ podpisanu zmluvu o spolupraci. 1. musia pouzivat produkty od M$ 2. ak M$ taky produkt nema, musia poziadat o suhlas od M$ pouzivat produkt od niekoho ineho, dokazom bol prechod od sametime ku communication, ked ibm kupila tvorcu sametime, co bol mimochodom skok do predminuleho storocia­) zopar geek­-ov ignorovalo tento ­"RULE­" a podarilo sa im rozchodit na linuxoch niektore aplikacie ­"vyzadovane­" k praci. na detaily sa ma nepytajte, nemate na to ich zaplatit :D ­(lacnejsia je napodobenina OS od M$)
Odpovědět0  0
honzajc | 10.2.200910:38
To co psal autor o cacls a pod, melo znamenat jen jedno ­- hodne blbu rika ze Linux je lepsi, protoze si vse zedituji v textaku, maj na vsechno prikazy a ze Windows sou jen klikaci okynka pro blbce.
Jenze minimalne uz od dob 2003 serveru je pristupno stale vic a vic radkovych utilit,prikazu, dneska uz v podstate na vsechno. Tak jako treba CACLS. Jenze tihle fanatici znaji jenom to ­"klikani­" a nevi o cem mluvi, jen kritizuji protoze se citi strasne IN.
Tot asi tak k teto casti. A v podstate se asi nebudu ani mylit kdyz reknu, ze si myslim, ze o tomto aspektu take byl clanek.
Odpovědět0  0
fd | 10.2.200916:19
ve widlich nejsou zadne pouzitelne command line utility. Jsou tam jen vicemene nefunkcni atrapy jako treba telnet, ve kterem neni kvuli bugu videt co se pise nebo ftp, co nema funkcni passive kvuli nedodrzovani standardu. M$ ping se spatnym payload ­(rovnez kvuli nedodrzovani standardu­), windows ipconfig, ktery je co se tyce moznosti cokoli nakonfigurovat na hovno v porovnani s UNIXovym ifconfig a navic widle jsou na picu i co se okynek pro blbce tyce a to rovnez kvuli nedodrzovani standardu, takze jsi widlodidni fanatik a tulpas + lamer + Microsoft Whore.
Odpovědět0  0
Honzajc | 10.2.200919:29
Hehe, dalsi flamer :­-­) Uzij si to chlapce :­-­) Jen se divim ze Te to bavi. Neni lepsi se vzdelavat nez zabijet cas psanim ptakovin ?
Odpovědět0  0
fd | 10.2.200921:45
Neni lepsi, kdyz se nudim, psat ptakoviny, nez se vystavovat nebezpeci pouzitim widle?
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 11.2.20098:01
:D nejste Vy ten tulpas s chmod v podpisu?:D asi Vas linuxovim zpusobem odkazu RTFM prikazu NET... aneb pro neinformovane WIN+R; CMD; NET ­/? pripadne v clanku zminovany CACLS ­/?
Odpovědět0  0
firestarted | 11.2.20099:21
nejsem. GNU­/linuxoVym zpusobem. Co se tyce prikazu NET, je to naprosty shit. Dle POSIX maji byt parametry prikazy oddeleny pomlckou, ne lomitkem! Widle porusuje POSIX. Dale dle nej maji byt cesty slozeny s lomitek, widle uziva obracena lomitka. Tj. dalsi porusovani standardu a tak bych mohl pokracovat. Zadny program od M$ nedodrzuje standardy a to ani echo.

Proto si prikaz net ­(case matters neandrtalce!­) strc za klobouk a prestan uzivat zkratku RTFM, kdyz ani nevis co to znamena. Widle zadny manual s popisem prikazu nemaji, protoze jsou pro idioty, jako jsi ty, kteri nectou zadne manualy ­/ standardy ­/ whatever. Hehe n00be!
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 11.2.200910:25
to, ze se nejaky prikaz neshoduje v pouziti s mizivim procentem jinych systemu z nej dela shit?:­) kde se windows k posixu hlasi? je nekde nejaka smlouva, ze M$ musi dodrzovat standarty? zavazal se k tomu nekde? kdyz je to tak nanic tak proc to ovsichni maji? proc kazdy uz davno nepresel na linux kdyz je tak super a dodrzuje standarty?
case matters v tucnakovi, nam s CMD to je jendo protoze funguje oboje a muzeme tim v delsim textu prehledne zvyraznit dulezite veci aniz by to prestalo fungovat:p
windows nastesti nema takovou prasecinu jako ­"man xy­" aby kazdy porad jen odsekaval udelej to podle manualu a clovek se z toho bordylku vubec nic nedozvedel.
Odpovědět0  0
firestarted | 11.2.200914:56
Proc vubec reagujes na me komentare, kdyz nemas vubec nic ohledne tematu nastudovano? Tve nazory nejsou vlastne tve, pouze zde siris dezinformaci, pravopisne chyby, laicke argumenty davem, atp.

Mel by sis uvedomit, ze software nedodrzujici standardy muze za vsechny problemy, ktere jsi kdy na PC mel tu cest videt a to zejmena software od M$, ktery je tak koncipovan zamerne z marketingovych duvodu, aby zustal nekompatibilni s okolnim svetem + patentovany skrz na skrz. Kdyz v UNIXu slouzi k oddeleni adresaru lomitko, M$ musi mit obracene lomitko. Kdyz je UNIX multiuser a heterogenni, Windows musi byt odjakziva singleuser a homogenni. Kdyz UNIX vypise true, Windows musi vypsat false. Chapes to, ty standarto a prasecino? Tvuj system je defective by design. Zalozen na Neandrtalske Technologii znasilnujici vsechny existujici standardy. Widle jsou derave jak reseto. Jejich vykon je mi k smichu, kdyz porovnam s UNIX­-like OS a jejich user interface je tak dementni, ze muset v tom pracovat 10 hodin denne, tak mi strikne mozek na zed. To samozrejme ty, jako spravny luser, vubec nechapes, standardy neznas, nevis co je standarta a nerozumis manualum.
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 11.2.200916:24
zadny vstekani nad vykonem a stupiditou ale nic nezmeni na tom, ze UNIX zustane minimalne pouzivany, zanedbatelny a kdyz je ve windows false tak tam false ma 98%lidi, a jediny koho to zajima jsou uzivatele vsech moznych a nemoznych UNIXu a jejich zvyky.
nevim, jak ty, ale ja s windows problemy nemam, ve win delam cca 12­-14 hodin dene a nepamatuju si, kdy jsem naposledy narazil na problem ze strany M$. kdyz uz, tak jsou chyby u 3rd party softwaru. naopak, mozek na zed mi nekolikrat malem vystrelil pri pokusech o rozchozeni ruzneho HW­/SW v linuxu
btw kdyz uz jsme u tech dezinformaci tak windows ani omylem nejsou singleuser
uz jsme si pekne zaflamovali, nechme to koňovi, ten ma vetsi hlavu
Odpovědět0  0
firestarted | 11.2.200916:40
Widle je puvodne singleuser system, tak co povidas? Nema ji 98% lidi, to strilis od boku, protoze faktem je, ze kazdy, kdo na PC odvadi nejakou seriozni praci k tomu ma seriozni UNIX­-like OS ­- vcetne vetsiny softwarovych gigantu a neni tajemstvim, ze samotny M$ bezel na UNIXu, nez aby uzival svuj odpad ­(pak to prosaklo a z marketingovych duvodu presel i M$ na widli­).

Pouze typicky konzument ma zpravidla widli ­- ty jsi typicky konzument. Chyby widle povazujes za samozrejmou chybu kazdeho PC ci uzivatele. Domnivas se, ze chyby widli maji vsechny OS a vsechny PC, ne? Blabolis cosi o tom, ze UNIX­-like OS je zanedbatelny ­- to je ale velky omyl.

Pokud by vsechny Windows boxy z cista jasna byly down, ja bych o nic neprisel, Internet by byl znovu cisty jako klenot a vis proc? Protoze kvalitni a seriozni software pod widlema nikdy spolehlive nebezel a bezet nebude. IBM ma AIX, HP ma HP­-UX, Berkley ma BSD, SUN ma Solaris a n00bi ma deb­/*buntu :­)

Podivej se na to jinak, kolik myslis, ze serveru bezi na widlich? 5%? hehe. Az vetsina programu pobezi na serverech a tvuj PC bude jen thin client, pochopis ze zanedbatelna je pouze widle.
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 11.2.200917:39
ano, widle na dosu byly single, ale ty doby jsou uz dost dlouho pryc... nekde maji widle 98%, mac 1% a tux 1%, nekde maji win 90, mac 8 a tux 1, statistiky se daji najit ruzny kazdopadne linux je oproti windows plivnuti do kaluze. unix je dobry na servery, ale u bezneho uzivatele je knicemu. ano, jsem konzumni uzivatel a jsem za to rad. protoze pouzivam PC, abych delal co chci a ne abych zapasil s OS a snazil se PC vubec zprovoznit a obden vysiloval u prikazove radky jak neco udelat.
kdo se tu bavil o chybach windows? ja jsem zadne nezminoval, ja zadne problemy nemam. ty nejaky problem mas? asi soudis podle sebe, jinak nevim kde jsi k necemu takovymu prisel. az vetsina programu pobezi na serverech a muj PC bude jen klient, tak to bude klient od M$ nebo google a budu se pripojovat na M$ nebo google a bude mi ukradeny jestli to cestou tece pres router s linuxem a jeste to nekde cestou potka BSD a skonci to u Hollyho nebo Rimmera, hlavni je, ze to bude fungovat a nebudou s tim problemy. a porad bude nejaky 1% ktery si bude vsude tlacit linux a verit ze se jednou rozsiri i mezi bezne uzivatele
Odpovědět0  0
firestarted | 11.2.200920:21
widle nebyla single, ale singleuser a jelikoz je tak jeji architektura od pradavna koncipovana, dodnes jsou s widli a jeji emulaci multiuser OS jen same problemy. Nekde maji widle 5%, mac 30% a UNIX­-like OS 75%, kazdopadne windows je pumpovani obsahu zumpy ven.

Widle je k nicemu...leda tak na neustale reseni problemu a jeji restartovani. Je pro blbce, jako ty, ktery zapira problemy, az se mu prasi z klavesnice, ty tupe vemeno. Ba co hure, widle je k nicemu i pro zkuseneho experta, protoze ten nema cas resit chyby M$ a chce jen nerusene pracovat ­(i vice nez 14h denne­).

Mentalne zakrnely reset­-boy tezko nekdy pochopi krasu a silu vsemocneho UNIXoveho SHELLu.

Widle nema zadnou budoucnost. Ted prijde M$ o moznost svymy anti­-kompetitivnimi taktikami vnucovat vsem M$IE a dostane dalsi astronomickou pokutu od EU za zneuzivani monopolniho postaveni, zbrzdeni vsech inovaci v oblasti webu a zpusobenou skodu za vsechny ty roky od widle95 dodnes, kdy byl M$IE bundlovan. K soudnimu procesu proti M$ se pridava i Mozilla. Opera tam jiz je, protoze proces diky ni vznikl. Vista $hit je provar M$ taktik. Digital Restrictions Management nikdo s otevrenou naruci nevita a to navic M$ planuje zacit vydavat vlastni security aplikace a bundlovat je, cimz eventualne vyradi 3rd party vendory antiviru, firewallu i antispyware, kteri z nej vysoudi jeste vice, nez EU za M$IE. Gates utekl vcas, ted uz M$ nic nezachrani a uz vubec ne docista vypatlany, vymatlany, vygumovany konzument, jako jsi ty. Muhahahahaha!

PS pro Microsoft Whore: Kolik mas za to, ze kouris Ballmerovo bambus ty uchylaku? Jestli to delas zadarmo, tak jsi jeste vetsi hlupak, nez jsme doufali.
Odpovědět0  0
mech13 (422) | 12.2.20097:52
jejda tady nekomu ruply nervy:­) sezente nekdo kybl at to tady nestrasi ostatni.
na zaver chybela uz jen veta kterou zminil kolega niz:
Ehm.. jasně.. a z nebe na mě může spadnout atomová bomba..

jak se tak divam na ty nervy na podlaze, jestli to nebude taky pricina udajnych problemu u win. nebo si uz v zachvatu vzteku nekdo plete windows a linux? ty nadavky a problemy by na tucnaka docela sedely:­)

PS: jejda, ted me napadlo ze nevim o zadnym routeru nebo WiFi­-AP na, kterym by bezely win:O to je hruza, to mi uplne rozhazelo statistiky OS a z win se stal nepouzitelny zanedbatelny OS! co budu delat?! asi si vyrvu vlasy a skocim z okna, stala se ze me uboha uhrovita jednoprocentni mensina!!!
Odpovědět0  0
firestarted | 12.2.20099:19
Zase krafes totalni nonsense ty teply komunisticky zide.

Tvuj OS je zabugovany, deravy, pomaly, zbastleny a nepouzitelny shit, zalozeny na Neandnrtalske Technologii, porusujici veskere standardy.

Ty koukam rad pumpujes obsah zumpy ven, ktery musis neustale rukama rozpatlavat vsude do okoli, vylivat ven, nalivat zpet, cistit z nej viry a cervy, rozezirajici tu zatuchlou rozkladajici se mrtvolu, take tomu musis cistit registry, konfigurovat vsechno, protoze v defaultu je vsechno spatne a pak, kdyz to dostanes do alespon mirne lepsiho stavu to zase do 3 tydnu musis preinstalovat a to se vsemi programy, hrami, patchi, etc.

Jinymi slovy jsi takovy idiot, ze to triska dverma ty uhrovita *VETSINO* vygumovana, vypatlana, vymatlana. Btw. GNU­/Linux neuziva 1% useru, ty stale krafes o desktopu, jenze GNU­/Linux je system pro server a tudiz hledej vice nez 70% zastoupeni na serverech, blbce blbej. Muahahahahaha !
Odpovědět0  0
hellooser | 11.2.200918:07
Hrubky si prekontroluj sam, ty tele. A kdyz jsi takovy guru, napis mi ­"AutoCAD­" nebo ­"Microstation­" bezici pod Linuxem.
Odpovědět0  0
firestarted | 11.2.200921:12
Hrubek mas nejvice sam, tak si to prekontroluj ty tupe vemeno. Ja mam pouze nejake ty preklepy, coz je ostatne naprosto bezne a normalni, nicmene kdyz jsi takovy svetaznaly velkohuby trotl, sponzoruj stedre vyvoj AutoCADu nebo Microstationu pro GNU­/Linux a ja ti to spolu s ostatnimi guru s radosti napisu. :­-p
Odpovědět0  0
bigless (91) | 13.2.200911:11
Je politováníhodné, jak na oko vzdělaný člověk může mluvit jako ten neandrtálec.. Vše co nelícuje s tvým názorem je ­"out of space­"..prober se z tý diskotéky do reálnýho světa hochu ;)
Odpovědět0  0
firestarter | 17.2.200913:18
Vse, o co jsi diskuzi obohatil ty, bigless, jsou nadavky. Blahopreji!

Ve svych prispevcich uvadim fakta, ktera jsou jednoznacne prokazana a nezpochybnitelna. Skutecne necitim zadnou potrebu pres Internet vzdelavat kazdeho dutohlaveho spalka, ktery o tom nic nevi a jen se chce s nekym hadat v diskuzich, protoze se radi mezi agresivni ­(zne­)uzivatele. Pokud chces znat fakta, nauc se English a precti si originalni publikace od autoru konkretnich OS, ne demagogicke spoty od ziskuchtivich dezinformucicich medii.

Pro tvou informaci, bigless, neandrtalci mluvit neumeli. Dorozumivali se posunky.
Odpovědět0  0
Janko Hrasko | 17.2.200922:09
uplne s tebou suhlasim ­(az na tie ­"expresne­" vyrazy, ktore pouzivas, i ked mnohe vystihuju podstatu veci lepsie ako diplomaticke kecy :D­) ale bojovat proti widli­(y?­)m tymto sposobom je podla mna kontraproduktivne ;­) po chvili diskutujucich odradis od diskusie a mozno aj od prechodu od napodobeniny OS na linux ;­) aj ked mna tiez mnohe ­"argumenty­" od vymytych M$ mozgov seru, s tym nic nenarobis, je ich 98% :D keby chceli, ubiju ta ciapkami ;)
Odpovědět0  0
eee | 10.2.200910:26
Ta bezpecnost systemu by se mela porovnat minimalne ze dvou pohledu. Z pohledu zkuseneho administratora a z pohledu obycejneho nezkuseneho uzivatele, ktery PC pouziva jako domaci nastroj a nevi jak ty veci vlastne funguji.

Z pohledu obycejneho uzivatele je linux bezpecnejsi a mene problemovejsi, bohuzel se ale obycejni uzivatele linuxu boji. Z osobni zkusenosti mohu rict, ze je tezke nekoho presvedcit aby zkusil linux a to i kdyz je nenarocny a pocitac pouziva prakticky jen na web, email, filmy, fotky a icq. Ale kdyz uz nekoho presvedcim ­(obvykle hrubym stylem, ja uz na ten tvuj pocitac kaslu, nebudu ti ho davat dohromady kazdy druhy tyden, najdi si na to nekoho jineho nebo si vyzkousej linux­), byva spokojeny a co je hlavniho, prestane mit s pocitacem problemy, protoze linux je oddolnejsi proti ruznym kurvitkum typu viry ­(ktere pro linux prakticky neexistuji­) a podobne.
Odpovědět0  0
housenka | 10.2.200910:20
Netvrdil bych osobně, že na Linuxu stahujete menší množství záplat, podle mých zkušeností spíš naopak. Kupříkladu když nainstaluju XP SP3, nestahuju těch záplat zase tak mnoho ­(odhadem cca 100MB?­). Když jsem si stáhnul iso image Fedory a nainstaloval, po nainstalování a rozchození update se stahovalo nějakých 1,5GB dat z internetu, pokud si to dobře pamatuju. Takže míň to většinou není. Naopak v XP si můžete opravy stáhnout pouze jednou a naintegrovat přímo do instalaček ­(a pochybuju, že všechny updaty včetně všech SP ­[stačí stáhnout SP3 + následující­] přesáhnou 700MB­). Update fedory si samozřejmě taky můžete stáhnout a mít to lokálně, jenže nevíte, který všechny potřebujete, dřív jsem stahoval celej update repozitář ­(nechal jsem to běžet v práci přes noc, nějakých 5 GB to tehdá bylo, protože updatovat doma, kde jsem měl jenom dialup, bylo nereálný ­- update XP přes dialup naproti tomu nebyl vážnější problém­).

Ale to samozřejmě souvisí i s tím, že na Linuxu se updatuje všechno, včetně aplikací, a ne pouze samotný ­"jádro­" systému ­- což je zase na druhou stranu pozitivní, že se nemusíte starat o nový verze všech programů, který jste si nainstalovali z repozitářů.
Odpovědět0  0
notorius | 10.2.200911:03
To je u Fedory celkem známá věc. Domnívám se, že to je tím, že Fedora jako taková je distro, které obsahuje vždy ty nejnovější věci, některé nejsou ani ve stable verzi. A záleží taky na tom, co všechno se nainstaluje. Zkuste si updatovat třeba MS Office 2003, to je taky pár stovek MB.
Odpovědět0  0
guzii (375) | 10.2.200919:23
Fedoru považuji za poněkud geekovskou distribuci i přes to, že ji sám používám a geekem nejsem :­) Jak bylo napsáno. Fedora přináší vždy ty nejnověší věci a velikost a počet aktualizací je daní za tuto ­"vymoženost­".

Co se týká velikostí aktualizací. Co jste na fedoře vše měl? OpenOffice, apache, mysql? Zajisté jste nevolil nejmenší instalaci bez OO a dalších věcí, ale chtěl jste vyzkoušet co vše v systému je.

Btw. dneska pár měsíců po vydání F10 aktualizuji tak 20MB týdně.
Odpovědět0  0
Markel (1) | 10.2.200910:11
Doteraz som mal pocit, ze svet hardware je jednou z mala oaz na cesko­-slovenskom nete kde je na prvom mieste kvalita a odbornost.
Radsej sa drzte nazvu stranky. A teda hardwaru.
Odpovědět0  0
pgotze (25) | 10.2.20099:30
Neni nic horsiho, nez se pokusit analyzovat bezpecnost Linux versus Windows. Protoze kazdy fanatik Linuxak si mysli, ze spolknul moudro sveta a ze zadnej pisalek z redakce o tom prece nemuze nic vedet, zato on o tom vi vsecko, je prece Linux guru, kdyz se vrta cele dny v prikazovem radku a trusi si do klavesnice rohlik, ktery mu mamka prinesla k veceri aby neumrel. :­-­-­) Ale aspon je prca, neni nic legracnejsiho nez cist nesmysly zarytych Linuxaku :­-­-­) Vraci mne to do universitnich dob, teorie teorie, laboratorni podminky, ale kdo z nich resi realne problemy. Skoro nikdo.
Odpovědět0  0
Bobo E | 10.2.200910:06
A pak přijde Windows fanatik, který začne hned plácat o ­"linuxových guru pracujících v příkazové řádce­". Sám použítám k práci jak Windows, tak Linux. Co se týče bezpečnosti, i Windows mohou být velmi bezpečné, ovšem uživatel se musí naučit, jak je zabezpečit ­(zjistit, který antivir, který firewall, nepoužívat IE a OE­) a nesmí to být pako, které při instalaci nebo prohlížení webových stránek akorát kliká Next­->Next­->OK­->OK­->Souhlasím­->OK.
Odpovědět0  0
sAd (87) | 10.2.200910:47
A po těchto dvou přijde někdo, kdo je Linuxový i Windows Guru v jednom a zkritizuje oba :D...
Odpovědět0  0
jkeysi21 | 10.2.20099:18
Narozdíl od předpřispěvatelů, to nevidím až tak kriticky. Jestli jsem to dobře pochopil, jedná se o jakýsi úvod k sérii článků na dané téma. A cílová skupina je taky asi jiná než velezkušení uživatelé. Souhlasím, že leckterá tvrzení či domněnky by autor měl podložit nezpochybitelnými argumenty, ale je otázka, zda by to pak nebylo na úkor čitelnosti ­(opět odkazuji na cílovou skupinu­).

Dal bych tomu ještě šanci, uvidíme v dalších dílech, třeba se z diskuze autor poučí :­-)
Odpovědět0  0
Pali P. (95) | 10.2.20099:22
Uplne suhlasim. Tiez som to pochopil ako uvod, ktory ma hlavne zaujat a nie hned objasnit celu problematiku. Uz sa tesim na dalsie clanky, ktore budu urcite danu problematiku preberat hlbsie.
Odpovědět0  0
chache | 10.2.20098:54
> Značně odlišné přístupy k problematice samozřejmě budou mít správci serverů a běžní domácí uživatelé. Jelikož stejně nepředpokládám, že zástupci první zmiňované kategorie čerpají informace právě na svethardware.cz, zaměřím se spíše na kategorii druhou.

Skoda. Patrim do prvni kategorie a SVH prilezitostne ctu. Nicmene v posledni dobe je to s clanky bida. Zacinam chapat, ze za kvalitnimi clanky je treba chodit na zahranicni servery.
Odpovědět0  0
Jerry19_ | 10.2.20098:02
No tak tento komentar je 10x lepsi ako cely clanok. Uvadza ze co, preco a ako a argumenty. Zakladny problem Windowsov je ze v defaultnom nastaveni je vsetko zle a treba venovat kopec casu aspon na zakladne zabezpecenie a nastavenie najnebezpecnejsich veci spravne a bezpecne. U Linuxu je bezpecnost uplne na inej urovni a to aj za predpokladu ze ho nainstaluje sliepka, ktoerj okolo entra nasypem zrno. Presne ako bol ospomenute, aktualizuje sa vsetko, aj aplikacie, nie len OS. Defaultne sa instaluju len aplikacie z nejakeho doverihodneho zdroja, instalacia je pohodlna, jednoducha a bezpecna aj pre sekretarku. Jedina nevyhoda Linuxu je ze na tom neidu vsetky windowsacke hry, aj ked dnes uz na wine a cez cedegu ide vsetko mozne. Vynikajuci tah ktory psispel k zabezpeceniu bol na Ubuntu ­- znemoznenie prihlasit sa do GUI ako root. Na Windowse by mohlo byt napr take, ze ked sa prihlasim ak oadmin mam len 800x600 alebo 1024x768 a classic win98 vzhlad a nemozem si nastavit ziadne pozadie ­(cervene­). A to preto aby nikoho nenapadlo bezne byt prihlaseny s admin pravami a takto fungovat. A ekvivalent k SUDO implementovat lepsie do Woken. Ano vela zalezi na pouzivatelovi, ale treba povedat ze ked sa jedna o nejaku lamu a ta ista lama pracuje na Linuxe a na Woknach tak na Linuxe je vo vecsom bezpeci omnoho. AK sa jedna o profika tak je to jedno, ten si slusne abezpeci aj Okna.
Odpovědět0  0
Jiří Černý (20) | 10.2.200913:58
Prominte, ale myslim ze clanku pojatych podobne jako ten prvni prispevek najdete na Internetu nespocet. Pokud bych udelal vycet vsech vyhod Linuxovych distribuci a zakoncil to vetou typu ­"Přesto bych si troufal tvrdit, že pro domácího uživatele je bezpečnější systém postavený na Linuxu.­", tak vy a kolega nahore me nejspis poplacate po zadech a kolega dole me pro zmenu nejspis obvini z demagogie.

Takove to ­"u Linuxu je bezpecnost uplne na jine urovni...­" jsou teorie ­(byt treba pravdive­), ktere se pekne ctou, ale praxe ­(realny svet­) je potom bohuzel nekde trochu jinde. Dokonce u nekterych klientu jsem pozoroval ten trend, ze dokud meli Win, tak se alespon jeste aktivne snazili i o dodrzovani nejakych tech bezpecnostnich zasad a pravidel ­(jsa ze vsech stran masirovani komentari jak moc Win jsou derave­). Pak ­"konecne­" podleli, presli vitezoslavne na UNIX a do par tydnu byl system dole ­- jelikoz se krome vlastni instalace vyflakli snad uplne na vsechno a udelali tak ze sebe primo nadherny cil. To ze podle veskere teorie je ­"bezpecnost Linuxu uplne jine urovni­" jeste proste samo o sobe nestaci.

Prijde mi to svym zpusobem trosicku podobne, jako kdybychom se nekde dohadovali zda bezpecnejsi reseni je Microsoft SQL Server, nebo Oracle. V teoreticke odborne rovine muzeme diskutovat ­- ale ja par let nazpet cetl studii Next Generation Security Software, ktera zjistila, ze cca 500 000 databazovych serveru ­(Microsoft SQL Server i Oracle dohromady­) nema nainstalovany vubec zadny firewall. A TO je z meho hlediska ten problem ­- ne resit co je bezpecnejsi, nebo co se alespon jako bezpecnejsi na Internetu propaguje, ale co s tim pak nakonec v provozu provede uzivatel. Hlavne k zamysleni nad timto mel slouzit tenhle uvodni clanek...

K cemu je dobry byt XY argumenty presvedcive podlozeny zaver typu ­"Oracle je proste lepsi­", kdyz v roce 2007 napr 82 % SQL serveru v klidu bezelo na SQL Server 2000 a 13% Oracle serveru nebylo dlouhodobe vubec aktualizovano...
Odpovědět0  0
v (6) | 10.2.20094:42

Musím říst, že mi tento článek přijdě silně amatérský, nemluvě o zmateném slohu plném frází, bezobsažných vetných spojení a nezdůvodněných tvrzením.

Píšete:
"Z vlastní praxe zde můžu pro porovnání uvést vzpomínku na jisté prvotřídně zabezpečené servery bývalého Českého Telecomu, kdy bylo zmařených pokusů o průnik více než dost a vše přitom bez problémů fungovalo pod produkty Microsoftu.
...­"
Na jedné straně srovnáváte ­"jisté prvotřídně zabezpečené servery­" a na straně druhé linuxový server pohozený kdesi v serverovně. To je argument úplně mimo mísu.

Píšete:
"Hlavní rozdíl spočívá zhruba v tom, že abyste s Windows dosáhli alespoň srovnatelné úrovně zabezpečení, třeba k tomu postahovat nesrovnatelně větší množství různých utilit, patchů atp. Respektive na vlastním OS zůstává jen to, na co je primárně určený a jednotlivé úlohy řeší odpovídající software.­"
S výše uvedeného bych jako uživatel neznalý Linuxu nabyl dojmu, že OS Linux řeší ­(oproti Windows­) věci, které operačnímu systému nepřísluší. Dovolím si tvrdit, že opak je pravdou ­- v Linuxu jsou aplikace a služby daleko striktněji odděleny jádra samotného.

Dále:
"Chápu, že právě toto řešení každému nepřipadá dvakrát prakticke a řada příznivců UNIXu z tohoto úhlu pohledu Windows kritizuje zcela oprávněně. Nic se ale nemá přehánět a je dobré vidět dál, než jenom na vlastní dvoreček. Jeden příklad za všechny – jistý člověk nadšeně propagující Linux měl svého času v diskusi ironické poznámky na konkrétní téma nastavování chmod, obecněji práv pro přístup. Nikdy přitom ale neslyšel­/nečetl o věcech jako SetACL, nebo kombinace cacls.exe + vbscript, protože ho to prostě ani nikdy vlastně nezajímalo.­"
IMHO tohle by zřejmě chtělo kompletně přeformulovat, četl to jsem několikrát a význam mi pořád uniká. Větou ­"Nic se ale nemá přehánět...­" bylo myšleno co? Ten příklad se vztahuje s k čemu? A jakou souvislost mají něčí ironické poznámky v diskusi k bezpečnosti OS? ACL na úrovni filesystému má implementováno nejen Windows a Linux, ale vetšina majoritních OS.

"Jednou z hlavních výhod Linuxu je minimum tzv „windowsovských virů“ ­(např typ OneHalf­). Spyware a adware také prakticky nemá šanci.­"
Jednoduchá orázka: proč? A pokud to víte, proč to rovnou nenapíšete?

Dále:
"Jak jsem již naznačil, společný problém Linuxu i Windows jsou desktopové aplikace. A právě v tomto směru v zásadě vůbec nezáleží na nainstalovaném operačním systému.­"
IMHO záleží, viz níže.

Tvrdíte:
"Další rozdíl spočívá v rychlosti oprav případných chyb. U open­-source to už s přihlédnutím k jeho charakteru zabírá mnohem méně času, takže...­"
K jakému charakteru? Zaměřujete se na ­"běžné domácí uživatele­", tak to vysvětlete.

Tvrdíte:
"Kromě toho je záplatování u Linuxu i jednoznačně kvalitnější.­"
Podložte toto tvrzení nějakým argumentem.

Dále:
"U uživatelů UNIXových systémů se obecně vzato už tak nějak automaticky předpokládá, že to jsou povětšinou lidé velmi zkušení, kteří ILOVEOYU.sh prostě ani spustit nezkusí. Jenže open­-source čím dál tím více prorůstá i do oblastí, kde se k němu stejně tak snadno dostane řekněme vaše sekretářka­"
První věta je klasický argument davem, kterým se snažíte podpořit myšlenku ­(2. věta­), že míra bezpečnosti Linuxu je dána skladbou uživatelů. To by nestačilo ani do blogu.

Připomínek bych měl ještě daleko víc a popravdě víc než flame Windows­/Linux mě rozčiluje váš způsob argumentace a neznalost tématu.

A teď k tématu samotnému:
Souhlasím s vámi, že většina problémů je zaviněna chováním uživatelů a ne chybami v OS nebo aplikacích.
Přesto bych si troufal tvrdit, že pro domácího uživatele je bezpečnější systém postavený na Linuxu.

V linuxových distribucích se naprostá většina SW instaluje z prověřených a udržovaných repozitářů, jejich důvěryhodnost je založena na autoritě distributora ­(ať už se jedná o komerční společnost nebo komunitní projekt­). Zároveň má uživatel už po instalaci k dispozici množsví stardandních aplikací a může tak ihned systém používat ­(internet, kancelář, media, ...­). Oproti tomu uživatel Windows Vista ­(v domácnostech asi nejrozšířenějšími edicemi Home Basic a Home Premium­) dostane po instalaci jen základní sadu aplikací ­(často jen s časovým omezením­) a je nucen si zbytek stáhnout z netu a nainstalovat. Pro zkušeného uživatele není problém rozpoznat důvěryhodnost zdroje ­(nejčastěji www stránka­) té které aplikace, ale pro neznalého už ano, pokud si vůbec existenci rizika uvědomuje.

To samé aktualizace. Jedním úkonem uživatel aktualizuje nejen OS, ale i veškeré naistalované aplikace, a to ihned po oznámení takové aktualizace. Jak často to dělá uživatel Windows? A jak často nezkušený uživatel ­(z mé zkušenosti nikdy­).

Dále bych zmínil defaultní nastavení systému a služeb. V linuxu po instalaci nemáte spuštěné žadné, nebo naprosté minimum síťových služeb. Pro běh desktopového prostředí nemusíte mít administrátorská práva ­(instaloval jsem několika známým počítač, heslo na roota neznají, ani o takovém účtu nevědí­). Na Windows je sice UAC, ale neznalý uživatel ho odklikne bez přečtení, protože ho to zdržuje od práce ­(opět osobní zkušenost­).

V desktopovém prostředí KDE na poštu používám KMail. Když mi jako příloha přijde shell skript a kliknu na něj, zobrazí se varování, že otevření přílohy může naručit bezpečnost systému. Můžu přílohu uložit, otevřít v textovém editoru, ale ne spustit. Je možný, aby existoval vir, ale zároveň by k němu musel být návod, jak ho vůbec spustit ­(uložte do domovského adresáře, otevřete konsoli a napište ... ­).
Po instalaci KMailu je zakázano nahrávání externích zdrojů v HTML emailech ­(typicky obrázky­), takže zabráním tomu, abych spamerovi potvrdil, že je emailová adresa živá.
A tento princip je uplatňován napříč všemi aplikacemi. Sazmozřejmě vám nic nebrání si tyto věci nastavit podle libosti, ale to už si ta rizika uvědomujete.

Zároveň je ale třeba říct, že i uživatel Windows může bezpečně používat systém bez firewallu, antiviru, anti..., ale vyžadujete to určité zkušenosti.

Záměrně jsem se zaměřil pouze na uživatelskou bezpečnost, na seriózní porovnání obou systémů se opravdu necítím.
Odpovědět0  0
Jiří Černý (20) | 10.2.200912:52
Diky za pripominky ­- samozrejme jsem predem zcela pocital s tim, ze z meho zpusobu argumentace bude nemalo lidi rozcileno. Je tomu tak pokazde, kdyz napisu umyslne neco vice kontroverzniho k teto problematice, stejne jako s tim ze tomu ­"nerozumim­". Obvykle pak za par dni zpravidla narazim napriklad na nejaky server s Linuxem ­(ktery se vzhledem k charakteru daneho projektu rozhodne neda oznacit za ­"server pohozeny kdesi v serverovne­") kde nekdo rekneme provedl defaultni instalaci MySQL a pak uz na to vice ani nesahnul ­(otevreny MySQL server, tedy velmi rychly pristup ke vsem databazim­). Clanek je opravdu jen pouhym uvodem. Nicmene velmi strucne alespon k nekterym vasim pripominkam..

- rychlejsi opravy chyb povtrdil mj Symantec ­(proc? prave proto ze jde o open­-source :­)
- zaplatovani u Linuxu je jednoznacne kvalitnejsi prave proto, ze jsou tu k dispozici zaplaty i pro samotny software
- z toho ale jeste neplyne, ze je Linux automaticky lepsi prave z hlediska bezpecnosti desktopovych aplikaci, coz muzu demonstrovat na rade prikladu z praxe, ne zcela nepodobnych tomu nahore. Nebo snad myslite, ze ta vyhoda v zaplatovani sama o sobe automaticky znamena, ze pro Linux neexistuji derave aplikace?
- proc, proc, proc... UNIXova architektura, oddelena prava, heterogenita, aktualizace... staci?
- s tim ­"argumentem davem­" prisel v zasade nedavno tak trochu i Kaspersky... rozdil je v tom, ze kdyz Kasperky nekde tvrdi zhruba ­"bude vic uzivatelu, bude vice viru­" ­(u Linuxu­), tak se s tim vsude na urovni polemizuje, ale me by to nestacilo ani do blogu :­)
Obecne mam pocit ze se me spise snazite tak nejak zkouset, coz mi prijde svym zpusobem usmevne, takze do dalsiho flamewaru se uz poustet nebudu. Pokud muj text pusobi tak kontroverzne jak jsem zamyslel a ponechava nezodpovezene ruzne otazky, pak je to jen dobre, jelikoz si alespon kliknete na dalsi pokracovani. :)
Odpovědět0  0
v (6) | 10.2.200916:03

Dobře, také děkuji za odpoveď. Nevadí mi kontroverzní styl článku, na způsobu argumentace mi vadilo to, že tam argumenty jednodušše chyběly nebo byly mimo. Viz třeba hned další část vašeho komentáře, kde se hájíte linuxuvým serverem se nezabezpečeným MySQL serverem.
Vyplývá snad z existence takového serveru, že ­"tomu­" rozumíte či nerozumíte, případně to říká něco o celkové bezpečnosti toho kterého systému ­(pominu­-li to, že MySQL server v defaultní instalaci neposlouchá na vnějším síťovém rozhraní nebo že ten samý server by mohl běžet i na jakémkoli jiném OS­).

Jinak za mojí poznámku o neznalosti tématu se omlouvám, to jsem zřejmě přestřelil. A asi jsem ani nepochopil, že se jedná o úvod k více článkům, takže jsem byl možná přehnaně kritický.

Svými připomínkami jsem vás zkoušet rozhodně nechtěl, jen mi přišlo, že jste podstatné věci nechal bez vysvětlení.
Ale u téhle si zase rejpnu:
"- zaplatovani u Linuxu je jednoznacne kvalitnejsi prave proto, ze jsou tu k dispozici zaplaty i pro samotny software
- z toho ale jeste neplyne, ze je Linux automaticky lepsi prave z hlediska bezpecnosti desktopovych aplikaci...­"
A co jiného z toho tedy plyne? Pokud se v jednom systému provádějí aktualizace desktopových aplikací a v druhém ne, je tedy ten aktualizovaný obecně bezpečnější, tedy lepší z hlediska bezpečnosti.
"... coz muzu demonstrovat na rade prikladu z praxe, ne zcela nepodobnych tomu nahore. Nebo snad myslite, ze ta vyhoda v zaplatovani sama o sobe automaticky znamena, ze pro Linux neexistuji derave aplikace?­"
Nemyslím, neznamená, ani to logicky nevyplývá z výše uvedeného. Bezpečnější neznamená bezpečný.

"s tim ­­"argumentem davem­­" prisel v zasade nedavno tak trochu i Kaspersky... rozdil je v tom, ze kdyz Kasperky nekde tvrdi zhruba ­­"bude vic uzivatelu, bude vice viru­­" ­­(u Linuxu­­), tak se s tim vsude na urovni polemizuje­"
Jen krátce:
"U uživatelů UNIXových ... jsou lidé velmi zkušení­" vs ­­"bude vic uzivatelu, bude vice viru­­"
"obecně vzato ... se předpokládá­" vs Kaspersky Lab ­(konkrétní spol. zabývající se poč. bezpečností­)

O flamewar mi právěže vůbec nešlo. V první části jsem kritizoval spíše formu článku, v druhé jsem uvedl svůj názor k tématu.
Nastavil jste jako cílovou skupinu běžného domácího uživatele, vynechejme tedy z diskuse mission critical systémy z korporátní sféry.

A nebojte, na další článek si rozhodně zase kliknu ;­)
Odpovědět0  0
Petr Marek (65) | 10.2.200914:42
"Argumentace­" autora clanku mi take prilis nenadchla, ale ted k Vami popisovanym aktualizacim. Vychozi nastavenni windows je kazdy den ­(tj. uzivatel nemusi delat nic­) a plati pro OS i pro vsechny novejsi Microsoft SW. Tj. pouziji­-li kompletni microsoft ­"distribuci­", tak aktualizace jsou na platforme Windows temer dokonale.
Odpovědět0  0
v (6) | 10.2.200916:17
Jo, je mi to jasné, ten rozdíl je hlavně v tom, že běžný uživatel linuxu má všechny aplikace ­(mimo pár výjimek­) nainstalovány jako distribuční, zatímco u běžného uživatele Windows to tak myslím zdaleka nebude.

Ještě bych uvedl, že tento způsob distribuce SW není obecnou vlastností Linuxu jako takového, ale týká se konkrétních distribucí ­(každá si to řeší po svém­), ani neplatí pro všechny distribuce. Každopádně ty nejrozšířenější takto fungují.
Odpovědět0  0
bigless (91) | 10.2.200916:31
Kdyby tady autor článku omýlal všechny úhly pohledu, stala by se z článku na SHW diplomová práce. A například já a možná i mnoho dalších nemá čas, nervy ani náladu na prokousávání se slovními hrátkami. Některé kritiky neuspokojí nic...zkritizovat se dá i diplomová práce že..a tak bychom mohli pokračovat..
Odpovědět0  0
v (6) | 11.2.20093:05
Ok, beru, už toho nechám.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.